Ilmoitus

Raviliiga.fi-sivusto avattu

HU 07.06. klo 14:40  Jari-Pekka Rättyä

Keskiviikon Hevosurheilussa esiteltyyn ja 13.6. starttaavaan Raviliigaan voi nyt tutustua sen omilla verkkosivuilla.

Nykyään on muotia puhua ns. win-win -tilanteista, joissa diilin tai yhteistyön molemmat osapuolet hyötyvät. Hippoliksen Hevosenomistamisen kehittämishanke pistää vieläkin paremmaksi ja lanseeraa tällä viikolla projektin, jossa on vain voittajia.

Kyseessä on Raviliiga. Esikuvana on Ruotsissa huippusuosion saavuttanut Rikstravet, josta on räätälöity Suomeen sopiva versio.

Ideana on, että kertasuorituksella voi ostaa pienen osuuden oman tai vapaavalintaisen radan 1,5-vuotiaasta kimppavarsasta. Se kilpailee porukan ja radan nimissä 4-vuotiaaksi saakka, minkä jälkeen voittorahat ja hevosen myynnistä saatavat rahat jaetaan osakkaiden kesken. Lisäksi jaossa on mainetta ja kunniaa: paras varsa ja paras kimppa palkitaan Ravigaalassa!

Ilahduttavan moni ravirata on ilmoittautunut mukaan jo pilottikaudelle. Varmuudella ovat mukana Forssa, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappee, Mikkeli, Oulu ja Turku.

Raviliigaa Suomeen

suunniteltaessa lähtökohdaksi asetettiin läpinäkyvyys. Kaikkien tulee tietää jokaista euroa myöten, miten ja mihin kerättävä rahapotti käytetään.

Varsan hankinnasta lähtien. Hankintapaikaksi valikoitui siten luontevasti hevoshuutokauppa, jossa kaikki ostajat ovat samalla viivalla ja voivat huutaa annetun budjetin puitteissa jokaista varsaa, ja jossa ”välistä vetäminen” ei ole varmasti mahdollista.

Miten homma käytännössä toimii? Raviliigaan ilmoittautunut ravirata pestaa itselleen kimpanvetäjän lisäksi valmentajan, joka sitoutuu ostamaan radan kimpalle varsan Ypäjän huutokaupasta ja valmentamaan ja kilpailuttamaan sitä Raviliigan säännöissä sovittua korvausta vastaan 4-vuotiskauden loppuun saakka.

Huutokauppavarsat ovat 1,5-vuotiaita, joten kilpauran aloittamista joudutaan jonkin aikaa odottamaan, mutta ei hätää: vain mielikuvitus on rajana yhteistä ohjelmaa porukalle suunniteltaessa. Tallivierailut, ratahiitit oman radan ravien yhteydessä, nimikko- tai teemaravit, yhteiset ravireissut... Säännöllistä kuulumisten raportointia netissä tietenkään unohtamatta.

Tarjolla on monelle osakkaalle ennen kokematon vajaan 3,5 vuoden raviseikkailu, jossa matka on tärkeämpi kuin päämäärä.

Ja mitä odotukseen tulee, kaikki on suhteellista. Ensimmäisillä liigavarsoilla numerolappu pistetään selkään ensimmäisen kerran – opetuslähtöön – varmasti jo 2-vuotiskeväällä, eli reilun puolen vuoden päässä varsan hankinnasta.

Ensimmäinen voittaja

on raviharrastaja, jolle on tarjolla turvallinen, varmasti hyvin vedetty kimppa, jossa kynnys kokeilla hevosenomistamista on höylätty niin alas kuin mahdollista. 3,5 vuoden hevosenomistajuus maksaa vain sata euroa (1/700-osuus) ja sisältää paljon muutakin kuin kilpailujen jännittämisen – jo hevosen hankinnasta lähtien.

Tosiaan: mukaan lähdettäessä on tiedossa vain varsan valmentaja, ja yksi tiukimmista taistoista käydään jo huutokaupassa! Jokohan innokkaimmat kimpat lastautuvat bussiin ja lähtevät kokemaan huutokaupan kiihkeän tunnelman?

Ruotsin Rikstravetiin verrattuna Raviliigassa on osakkaiden kannalta merkittävä etu. Siinä missä Rikstravet kestää vain lyhyen jakson 3-vuotiskaudella, Suomessa omistus ja kilpailuaika jatkuvat 4-vuotiskauden loppuun saakka.

Sen jälkeen hevosta tarjotaan julkisesti myyntiin, mutta veikkaanpa, että jos hevosessa on ainesta ja kokemukset omistamisesta ja kimpan toiminnasta ovat olleet hyvät, ainakin osa kimpasta käyttää etuosto-oikeuttaan ja jatkaa yhteistä taivalta hevosen – ja kanssaomistajien – kanssa.

Raviradoille tarjolla on

ainutlaatuinen tilaisuus koota eräänlainen ”kanta-asiakasklubi”, joka on helpompi saada liikkeelle ja raveihin kuin tämän päivän keskimääräinen raviasiakas.

Kuten hyvin tiedetään, raviratojen lehterit eivät nykyään pahemmin pullistele. Omaan hevoseen liittyvää ohjelmaa, etuja tai vaikkapa oman ravintolan- tai katsomonosan osakkaille tarjoamalla väki lähtee varmasti liikkeelle, eikä vain osakkaat: heillä on perheitä, ystäviä ja sukulaisia, jotka tulevat mukana ja jännittävät kuin oman hevosensa puolesta.

Unohtamatta kateellisia naapureita, jotka jännäävät ettei hevonen pärjäisi... Heidätkin raviliiga sitoo liigaan, rataan ja lajiin.

Ja kun ihmiset käyvät raveissa ja seuraavat raviurheilua, hyötyvät myös Hippos ja Fintoto. Pari winiä lisää!

Riskejä radalla ei ole. Jos osuudet eivät käy määräaikaan mennessä kaupaksi, osanotto peruuntuu ja rahat palautetaan ostajille.

Kaikkein suurin noste

lienee kuitenkin luvassa kasvattajille ja suomalaiselle hevoshuutokaupalle. Varsojen hintataso on ollut jo pitkään kestämätön, kun samanlaista huutokauppakulttuuria ei Suomessa ole ollut kuin raviurheilun suurmaissa.

Ei voi millään olla vaikuttamatta huutokaupan suosioon ja hintatasoon, että tulee kymmenkunta uutta tosiostajaa parinkymmenentuhannen euron pussin kanssa ainoana missionaan saada mahdollisimman hyvä varsa itselle valmennukseen!

Olisi naiivia ajatella, että jokainen valitsisi oman, eri suosikkinsa ja saisi sen sillä hinnalla millä haluaisi. Jokainen joutuu huutamaan useaa hevosta, eikä vaikutus jää pelkästään sen varsan hintaan, joka haaviin tarttuu.

Luvassa on ensi kertaa myyjän markkinat, ja uskon että se näkyy radikaalisti mukaan ilmoitettavien varsojen määrässä ja laadussa!

Eikä toivottavasti vain tänä vuonna vaan pitkään, jos Raviliigasta tulee jokavuotinen.

Ei mitään niin hyvää

etteikö aina epäilijöitäkin. Ensimmäisenä avasi sanaisen arkkunsa viime perjantain Hevosurheilussa Kari Lähdekorpi.

Hän oli vetänyt Ruotsin Rikstravetista johtopäätökset, että Raviliiga olisi pitänyt perustaa starttihevosille, ei varsoille. Starttiin tulo kestää Karin mielestä liian kauan ja on liian epävarmaa, kun vain 25 prosenttia hevosista starttaa 3- ja 50 prosenttia 4-vuotiaina.

Olen jyrkästi eri mieltä.

Jos mukaan lähdetään 1/700-osuudella, haaveena on absoluuttinen huippuhevonen. Sellaista starttihevosta ei voi 20 000 eurolla saada, mutta varsan voi huutokaupasta hyvinkin. Antti Teivainen maksoi viime vuoden Kriterium-voittajasta Bosses Lilystä huutokaupassa reilut kolme tonnia!

Toki täytyy tiedostaa raviurheilun lainalaisuudet – että useampi hevonen ei pärjää kuin pärjää ja että huippuja ei yhteen ikäluokkaan mahdottomasti mahdu – mutta eivätköhän ne ole jo tänä päivänä aika hyvin ja yleisesti tiedossa.

Mitä starttiintuloprosentteihin tulee, on väärin pelotella ihmisiä kokonaisen ikäluokan prosenteilla, kun puhutaan näin valikoidusta ja ammattimaisesti treenattavasta joukosta arvovarsoja.

Soitin Lähdekorvelle, kerroin olevani tätä mieltä ja tarjosin kossupullovetoa, että 75 prosenttia Raviliigan varsoista starttaa 3-vuotiaana.

Ei ottanut vastaan. – Hevosurheilun 5.6.2013 pääkirjoitus

Raviliigan verkkosivutVoittolinja - Voittajan valinta! Totomaatti Ilmoitus
IlmoitusIlmoitus


Ilmoitus
Copyright © 2009 Suomen Hevosurheilulehti Oy ja lehden toimituskunta. Tekstin ja kuvien lainaaminen ilman tekijöiden lupaa kielletty.
hevosurheilu@hevosurheilu.fi