Hyvä yhteishenki auttaa, että samaan kyytiin mahtuu kaksi. Kuva: Nea Rantala
Puheenvuoro

Näkökulma: Yhteishenki kadoksissa – nuorisotoiminnan ilmapiirissä on parantamisen varaa

Mietteistään kirjoittavat entiset pitkän linjan raviurheilun nuorisotoimijat Hanna Seppälä ja Janika Pasi.

Vieras

Raviurheilun pariin tarvitaan uusia harrastajia, jotta laji pysyy elinvoimaisena. Mutta onko useinkaan ajateltu, minkälaiseen ilmapiiriin me uusia lajin harrastajia koitamme rekrytä? Raviurheilu antaa parhaillaan läpi elämän kulkevia elämyksiä, muun muassa hienoja hetkiä upean eläimen kanssa sekä uusia ihmissuhteita. Valitettavasti myös ravipiireissä esiintyy kuitenkin kiusaamista, selän takana toimimista, häirintää sekä anonyymia kirjoittelua. Tätä voi olla joskus vaikea uskoa, ennen kuin tällainen osuu omalle kohdalle.

Uransa alkutaipaleella oleville poniraviharrastajille toitotetaan paljon hyvistä ajotavoista sekä kiusaamattomuudesta. Samalla heidän ihailemansa ohjastajat keräävät ajotaparikkeitä ja aikuiset kirjoittavat ilkeään sävyyn nettipalstoilla. Valitettavasti joskus tämä kommentointi ulottuu myös lapsiin ja nuoriin. Nuoret hakevatkin usein aikuisista esimerkkiä. Anonyymi kirjoittelu somessa on nuorten kohdalla kasvanut, ja huonot ajotavat näkyvät myös ponilähdöissä. Ei ole tavatonta, että uusi nuori ohjastaja ei halua/uskalla enää ajaa seuraavaa lähtöä kohdatessaan epäasiallista käytöstä vanhemmilta harrastajilta.

Lähes 15 vuotta nuorisotoimintaa vetäneinä olemme huomanneet muutokset lajin sisällä. Samanlainen yhteishenki tuntuu olevan nyt kadoksissa, mikä meillä oli silloin, kun elimme aktiivivuosia lajin parissa. Ennemminkin tehtiin töitä yhdessä kuin että joku olisi tavoitellut omaa etuaan.

Itsekin olemme ponkaisseet nuorisotoimintaa vetämään ponikurssien kautta. Pidämmekin äärimmäisen tärkeänä, että uusien lajin harrastajien lisäksi saataisiin myös lajin pariin niitä, jotka nuorisotoimintaa tulevaisuudessa tulevat pyörittämään. Nuorisotoiminta tarvitsee sellaisia henkilöitä joiden päämääränä on bisneksen sijaan vilpittömästi uusien ihmisten ohjaus lajin pariin.

Tuntuu, että nuorisotoiminta ja poniraviurheilu nähdään nykyään jo lähtökohtaisesti lähinnä rasitteena. Ponilähdöt ajetaan tunteja muita lähtöjä aiemmin, jolloin poniraviurheilun näkyvyys myös samalla on pienentynyt. Myöskään Veikkaus ei enää näytä ponilähtöjä, eikä niitä joka raviradalla järjestelmällisesti striimata esimerkiksi YouTubeen. Palkintosummia on pienennetty, ja ponilähtöjen erillinen suurkilpailupalkintoraja on poistunut. Lisäksi usein kuullaan, että ponit ovat varikolla ja radalla hevosten tiellä. Nuorisotoimintaa ja poniraviurheilua ei missään tapauksessa pitäisi ajatella vain bisneksen kautta vaan väylänä luoda tulevaisuuden harrastajia, jolloin harrastusmahdollisuudet tulee pystyä tarjoamaan tasapuolisesti kaikille.

Usein uusien harrastajien rekrytoimisen varjoon jäävät myös nykyiset harrastajat ja se, miten heidät saadaan pidettyä lajin parissa. Useat harrastajat ovat lopettaneet harrastamisen kiusaamisen ja lajin yleisen ilmapiirin vuoksi. Myös korkeat kustannukset tai huonot harrastusmahdollisuudet saavat nuoria jättämään lajin. Raviurheilulla ei ole varaa menettää jo lajin sisällä olevia harrastajia.

Lajin harrastajien tulisi nyt puhaltaa yhteen hiileen, jotta meillä olisi vielä tulevaisuudessakin laji, jota harrastaa hyvässä ilmapiirissä. Ajotapojen tulee siistiytyä, aikuiset ovat esimerkkinä nuoremmille. Sen sijaan, että kirjoittaa nettipalstalle ikävään sävyyn, voisi kanssakilpailijaa onnitella ja jättää huonommin menneen suorituksen ruotimisen asianosaisille. Pidämme tärkeänä, että nuorisotoiminnan harrastusmaksut pidettäisi kohtuullisina. Näin hieno harrastus voidaan mahdollistaa mahdollisimman monille.

Hanna Seppälä & Janika Pasi

Entiset pitkän linjan raviurheilun nuorisotoimijat