Mikko Huttunen on ohjastanut kahta lukuun ottamatta kaikki Kartoksen 30 kilpailua. Kartokselle voitto oli neljäs, ja sen uratienestit ovat nyt 6 060 euroa. Kuva: Jarno Unkuri.
Mikko Huttunen on ohjastanut kahta lukuun ottamatta kaikki Kartoksen 30 kilpailua. Kartokselle voitto oli neljäs, ja sen uratienestit ovat nyt 6 060 euroa. Kuva: Jarno Unkuri. 
Uutiset

Kartos löysi levon kautta oikealla tielle – Tammavaltikka alkoi suosikin tahdissa

Henri Lehikoinen

Forssan kaksipäiväisten avauspäivänä paluun parrasvaloihin teki Pertti Lankisen 7-vuotias ruuna Kartos, jonka edellinen ykkössija oli liki kahden vuoden takaa. Viikonlopun pääkilpailun Tammavaltikan 1. osalähdössä ruotsalaisvieras Unique Juni oli odotetun kova.

Kolmannessa Toto5-kohteessa Mikko Huttunen oli Kartoksen kanssa liikkeellä päättäväisellä keulataktiikalla. Kuski kiristi 32-avauksen jälkeen tempoa tasaisesti ja valjakko oli 26-lopetuksellaan vakuuttava voittaja.

”Aivan mahtavaa suorastaan”, Kartoksen kasvattaja, omistaja sekä valmentaja Pertti Lankinen iloitsee. ”Aina on ollut tiedossa, että Kartos on keulasta parhaimmillaan. Nyt vain toivoin, ettei tule laukkaa, eikä ei se sitä nyt hakenutkaan, vaan oli niin hyvällä ravilla. Kartos oli nyt terävämpi ja kuunteli paremmin ohjastajaa, kun sillä oli kokolaput. Olen tosi tyytyväinen hevoseen ja ajosuoritukseen.”

Kartos kulki kaudella 2019 mukavasti ja saalisti 20 startistaan kolme voittoa ja neljä muuta mitalisijaa, mutta viime kauden statistiikka oli tyly: neljä kisaa, joista jokaisesta tuli hylkäystuomio. Kartos jäi kauden 2019 jälkeen suunnitellusti talvitauolle, ja tarkoitus oli jatkaa keväällä kilpailemista. Koronan vuoksi suunnitelmiin tuli muutos.

”Jatkettiin voimaharjoittelua, joka jatkui liian pitkään, ja hevonen jotenkin vaivaantui siitä. Ravi ei ollut hyvää ja syksymmällä sitten hoidettiin. Se koko vuosi meni sitten miten meni”, Lankinen sanoo.

Tämän vuoden alussa Kartos oli kolme kuukautta ajamatta.

”Siinä tuli kantapolkeamakin tarhassa. Huhtikuun alusta alettiin ajamaan sitten kävelylenkkiä, kolme kertaa viikossa ja 12–14 kilometriä kerralla. Lähes kaksi vuotta meni varjojen mailla. Nyt hevonen jää rokotustauolle, ja katsotaan muutenkin, että kaikki on kunnossa”, Lankinen kertoo.

Tammavaltikan 1. osalähtö ajettiin 1640 metrin matkalla. Sisäradan Club Nord Elit/Tapio Perttunen valitsivat keulataktiikan. Jörgen Westholmin valmentama huipputamma Unique Juni sai kyytiinsä Santtu Raitalan. Valjakko juoksi toisella ilman selkää, mistä puristi vakuuttavasti 10,5-lopetuksessa ykköseksi. Stonecapes Queila/Hannu Torvinen kiritti hyvin ja sijoittui toiseksi. Peanuts/Olli Koivunen oli kolmas. Tammavaltikassa juostaan huomenna toinen ja viimeinen osamatka 2640 metrillä. Osamatkojen yhteenlaskettu kokonaisaika ratkaisee paremmuuden.