Juha Utalan suojatti Lightningsky vakuutti kirissään, joka vei sen voittajakuviin.
Juha Utalan suojatti Lightningsky vakuutti kirissään, joka vei sen voittajakuviin. 
Uutiset

Lightningsky ehti parhaaksi häiriöstä huolimatta

Niko Haaranen

Viisivuotias Lightningsky otti avausvoittonsa Suomessa, kun Juha Utalan valmentama ja ohjastama ruuna oli lyhyen matkan kirivaiheen etevin.

Toto64-1: Enintään 72 00 euroa tienanneiden lähtö lähti käsikirjoituksen mukaan liikkeelle, kun sisäradalta startannut starttiraketti Westcoast Victoria piti keulapaikan. Kauaa ei keulahevosen ohjastaja Antti Teivainen ehtinyt tilanteesta nauttia, kun Westcoast Victoria laukkasi. Tällöin Erkki-Pekka Mäkinen pääsi Vixpress Li:n kanssa vetotöihin.

Vixpress Li sai rauhoittaa 12,0-avauksen jälkeen vauhtiaan toisella puolikkaalla selvästi, kun kierros mentiin 15,0-lukemiin.

Ilkka Korven ajama Andree lähti vetämään kolmannen jonoa, mutta laukkasi. Siitä aiheutui häiriötä takana kirineille Lightningskylle ja suosikki Juicemanille. Kummankin edellä mainitun tehtävä vaikutti siinä kohtaa tukalalle, mutta kakkossuosikki Lightningsky kehitti vielä siksi riuskan loppuvedon, että ehti varmaan ykköstilaan ajalla 14,0a/1620 metriä.

”Näytti aluksi, että menee kuin elokuvissa”, Juha Utala aloitti. ”Ilkka ei päässyt pudottamaan, tuli haitariliike, ja jouduttiin neljännelle radalle. Ajattelin, että tähänkö homma tyssäsi. Hevonen oli niin loistava, että vielä voitti, vaikkei välttämättä olisi kuulunutkaan. Tuntuu, että siinä on paljon hevosta sisällä, kun palaset loksahtavat paikalleen. Nyt näyttää oikeinkin hyvälle.”

Onkel Invest Oy omistaa voittajan.

Vixpress Li piti tiukassa kakkosväännössä hopealle ennen Freelanceriä.

Ennen Toto64-kierrosta jaettiin jo isoa rahaa, kun vuorossa oli 3-vuotiaiden suomenhevosten Junnustartti-finaali. Eero Laitinen johti lähtöä Viktorinon kanssa melkein alusta loppuun, mutta juuri ennen maalia Hannu Torvisen ajokki Kinderi nakersi rinnalta yliotteen. Aimo Vuorisalon valmentama Kinderi jatkaa puhtaalla pelillä, sillä 5000 euron arvoinen voitto oli oriin viides yhtä moneen kilpailuun.

”Eero koitti ajaa kovaa karkuun, mutta koko ajan oli tunne, että saavutetaan, joten ei ollut hätää. Kinderi on tosi lahjakas hevonen, mutta tänään ei ollut parasta tekemistä”, Hannu Torvinen paljasti.

Toto64-3: Lämminveristen Junnustartti-finaalissa kisasivat kaksivuotiaat. Reino Palomäen tallin ykköstykki An-Dorra, ei ollut mukana, mutta voittorahat lähtivät silti orimattilalaisen teräsvaarin matkaan, kun An-Aiolos hallitsi.

Jarmo Saarela otti kiihdytyksessä heti luulot muilta pois, kun latasi An-Aioloksen kärkipaikalle. Reippaan alkurynnistyksen jälkeen An-Aiolos sai ottaa vauhdin alas, eikä sillä ollut lopussa vaikeuksia hallita kohdetta maaliin asti.

"Hevonen lähti niin terävästi liikenteeseen, ettei ollut mitään hätää. Hevonen tuntui niin hyvälle, ettei ollut hätäpäivää, ja jonkin verran jäi voimia varastoon", Jarmo Saarela selosti.

An-Aiolos nappasi 5000 euroa täyden matkan voittotuloksella 17,8a.

Toisessa sisällä taivaltanut Power Blaster oli valmentajansa Antti Veteläisen kanssa toinen ennen toista rataa vetänyttä Morris Matchiä.

Toto64-3: Sanna Salosen valmentama Black Emperor komisteli jo ennestään suurta voittoprosenttiaan, kun hallitsi keskipitkän matkan kisaa suosikkina keulasta maaliin asti.

Jani Ruotsalaisen ajokki Black Emperor lähti selvästi parhaiten matkaan ja otti keulapaikan. Tommi Kylliäinen ilmestyi pian vaateliaana rinnalle virtavan näköisen Glide On Firen kanssa. Glide On Fire eteni hetkeksi keulaan, mutta kyseessä oli paikanvaihdos, sillä Black Emperor siirtyi saman tien takaisin kärkeen.

Jukka Torvisen ajokki Valletta kiri lopussa lähelle keulahevosta, muttei ehtinyt ennen maalipaalua ohi keulassa ravanneesta suosikista.

"Tommi ei saanut paikkaa, ja niin totisen näköinen oli hänen hevosensa, että olisi liian kovaa menty, joten vaihdettiin paikat", Jani Ruotsalainen selosti alun tapahtumia. "Nyt ei  hevonen ollut mikään varmantuntuinen. Voimia oli, mutta ravi alkoi murenemaan lopussa."

Glide On Fire jäi pussiin.

Urallaan 23 kertaa kisannut Black Emperor otti jo 11. ykköstilansa. Se tuli 2620 metrin kisassa ajalla 16,4a.

Toto64-4: Kierros jatkui suosikkivoittajien merkeissä, kun Mika Taittosen ajokki Crazeman voitti helposti.

Mika Taittonen latasi Crazemanin kanssa kiihdytyksessä kovat piippuun uloimpana ja otti vetotyöt itselleen. Tapio Lehtorannan suojatti sai vetää 11,5-vauhtisen avauksen jälkeen rauhassa. Loppukaarteessa Mika Taittonen piti pakkaa kasassa, eikä kaksikolla ollut loppusuoralla vaikeuksia irrota muista.

"Helposti se lähti, ja korvat jäi kiinni, ettei mitään hätää ollut", Mika Taittonen varmisti.

Nelivuotiaan Crazemanin kauden ja samalla uran neljäs ykköstila tuli täydellä matkalla ajalla 16,0a.

Jenny Ehrstenin valmentama, omistama ja ohjastama Athletic Style kävi ennen lähtöä keskikentän puolella, mutta itse startissa se esiintyi edukseen, kun kiri napakasti toiseksi ennen johtavaa seurannutta Glamour Ariosoa.

Toto64-5: Avoimessa Isokengässä Sobel Conwayn ykköstila jatkoi helppojen keulavoittajien sarjaa.

Kiihdytyksessä Pekka Korven suojatti Hotshot Luca torjui Edward Alen, mutta laski pelipankki Sobel Conwayn suosiolla eteensä. Olli Koivusen ajokki Sobel Conway oli sen jälkeen kuin olisi hiitillä ollut, ja sen voitto oli todella vakuuttava.

"Suunnitellusti meni. Ruuna oli aika latautunut auton taakse mennessä, siksi otin alkumetrit rauhassa ja sitten lähdin etenemään kohti kärkeä. Hevonen toimi kuin ihmisen mieli. Pystyi antaa sen tehdä vapaasti mitä halusi", Olli Koivunen kertoi.

Hotshot Luca puolusti 2. sisältä toiseksi ennen Star Martinia.

Toto64-6: Päätöslähdössä nähtiin illan tasaisin maaliintulo, kun kenttä kääntyi.

Suosikki Hudson Web pääsi kiihdytyksessä keulaan, mutta kiihdytys meni pitkäksi, kun Musclemanille ei löytynyt juoksupaikkaa. Ensimmäinen puolikas hurjasteltiin 08,5-vauhdilla.

Tahdin rauhoittuessa Olli Koivunen kierrätti He Is Felixin keulahevosen rinnalle, jolloin tahtia tuli etusuoralla lisää. Hudson Web oli keulasta sitkeä, mutta kaksi kiri ohi. Ensin sen ohitti Black Ice Boost, mutta viimeisen sanan sanoi Ari Moilasen ajokki Deux En Un.

"Hyvät hevoset olivat hyvillä lähtöpaikoilla. Meilläkin oli hyvä hevonen, mutta lähtöpaikka huono. Raskaimman kautta voitto tuli. Kolmannelle lähdettiin kurvissa ajamaan, mutta yksikään selkä edessä ei edennyt. Takasuoralla lähdettiin jo neljännelle, ja tosi tarkalle meni, eikä Santun kanssa kumpikaan tiennyt, että kumpi edellä oli", Ari Moilanen selosti.