Päivi Nerg oli isossa roolissa ensin peliyhtiöfuusiossa ja nyt hevospelien lisenssimarkkinapäätöksessä. Kuva: Anu Leppänen
Uutiset

Päivi Nergin viesti hevosalalle: Me emme jätä teitä yksin

Maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteeri Päivi Nerg vieraili valtuuskunnan kevätkokouksessa viime viikolla.

Jari-Pekka Rättyä

Puheenvuoronsa aluksi Nerg kertasi lähihistoriaa ja alleviivasi, miten nopeasti rahapelilainsäädäntö ja samalla hevossektorin rahoitus olivat viime vuosina muuttuneet. Kun Fintoto vuonna 2017 fuusioitui Veikkaukseen, hevossektorille taattiin yhteisymmärryspöytäkirjassa 4 prosentin osuus Veikkauksen tuloutuksesta. Siltä pohjalta tuki asettui 40 miljoonan euron vuositasolle ja säilyi sillä vuoteen 2024 saakka.

”Vuosina 2017–18 Veikkauksen tuloutus valtiolle oli melkein 1,3 miljardia, oltiin niin isoissa summissa. Siitä kun katsoo 2024:een, Veikkauksen tuloutus ja hevossektorin pelikate olivat tippuneet tosi rajusti ja hevospelien pelikatteesta valtiolle tuloutettava osuus 30 miljoonaan tai vähän yli”, Päivi Nerg alusti.

”Silloiset maan hallitukset joutuivat jatkuvasti sen tilanteen eteen, mistä löydetään rahaa niille sektoreille, joille oli sitouduttu antamaan tietty avustussumma. Oltiin isoissa ongelmissa.”

Tästä syystä tehtiin lainsäädäntöuudistus, jossa yhteys Veikkauksen tuloutuksen ja edunsaajien välillä katkaistiin. Samalla hevossektorin rahoitukselta katosi yhteisymmärryspöytäkirjan pohja. Seuraava iso muutos oli samaan aikaan jo käsillä. Merkittävä osa rahapelaamisesta vapautuu vuoden 2027 alussa kilpailulle, myös hevospelit.

”Totopelit olivat ihan viimeiseen saakka pöydällä. Mitä ne ovat, miten niitä Euroopassa kohdellaan, mikä on niiden juridinen paikka? Voivatko totopelit jäädä rahapelilainsäädännön näkökulmasta monopoliyhtiöön?”

Nerg tunnusti olleensa itse pitkään monopolin kannalla.

”Mutta Veikkaus-monopolin sisään jääminen olisi luonut tilanteen, jossa teillä ei olisi mitään sananvaltaa siihen, miten hevossektori rahaa tekee. Monopolin tuotot tulisivat suoraan valtion valtiovarainministeriön budjettimonttuun, ja sieltä annettaisiin neuvottelujen ja kaikkien säästöpäätösten jälkeen joku summa rahaa”, hän maalaili.

”Muistan sen huudon Fintoto-keskustelussa, että viedään sananvalta. Jos olisitte jääneet nyt monopoliin, sitä sanavaltaa ei olisi tullut yhtään enempää. Tässä lisenssimaailmassa sitä tulee, tämä oli teidän keino ottaa nyt vastuu itsellenne. Meidän (maa- ja metsätalousministeriön) vastuu on tietysti, että me emme jätä teitä yksin vaan me tehdään se porukassa.”

Konkreettisiakin ohjeita Päivi Nergillä oli:

”On erittäin tärkeää näyttää päättäjille, hallitukselle ja hallitusohjelman tekijöille, mikä tämän alan merkitys Suomelle: maaseudulle, työllisyydelle, yrittäjyydelle, hyvinvoinnille. Teidän on myös päivitettävä Vidgrénin työryhmän selonteko, toimintaympäristö on muuttunut hirveästi.”

Siirtymäaika ja eurot vielä pöydällä

Valtuuskunnan ja koko hevosalan suuri huolenaihe on siirtymäkausi ja sen rahoitus. Siitä Päivi Nergillä oli huojentavaa kerrottavaa.

”Te tiedätte keltaisen kirjan karmeat luvut, jotka on tehty tekniseen kehykseen. Nyt siellä on lukuja, joihin kukaan ei usko: ettäkö jo vuonna -28 hevossektori olisi lisenssimaailmassa pystynyt rakentamaan sellaisen kannattavan liiketoiminnan, joka tuottaa niin paljon osinkoja, että hevossektori niillä selviäisi?”

”Sen takia puoliväliriihessä tehtiin kirjaus, että keväällä -26 arvioidaan se, mitä uusi notifikaatio tuo tullessaan ja mitkä ovat ne tekniset kehykset, jonka Orpon hallitus jättää seuraavalle hallitukselle, pohjaluvut. Te olette erittäin hyvin nostaneet meille ja eri puolueille esille hevossektorin merkityksen, sitä työtä teidän on jatkettava”, Päivi Nerg opasti.

Varmuudella siirtymäkauden kestoa ei tiedä vielä kukaan.

”Puoliväliriihen kirjauksen vuosien 28–29 tarkastelusta keväällä 2026 voisi ajatella viittaavan siirtymäaikaan, mutta toisaalta on sellainen referenssimaa kuin Tanska, missä valtiontukea on voitu antaa jo 8 vuotta. EU ei voi laittaa meitä siten kovin tiukalle. Sekä siirtymäaika että tarvittavat eurot ovat pöydällä kevään 2026 kehysväännöissä ja myös EU-notifikaatiokeskusteluissa”, Nerg valaisee.

Valtuuskunnan jäsenistä moni muisti Nergin vierailun valtuuskunnassa vuonna 2016, vieläpä samassa Hämeenkylän kartanon auditoriossa.

”Silloinen maa- ja metsätalousministeri sanoi pari viikkoa aikaisemmin, että pistää sellaisen naishenkilön puhumaan järkeä, että te hevosmiehet vartissa ymmärrätte, että siirrytte Veikkauksen alle. Eikä mennyt viittä minuuttia, kun valtuuskunta oli valmis äänestämään Veikkauksen puolesta”, Hannu Nivola muisteli.

Nyt Nergiltä kysyttiin, menikö päätös hänen mielestään oikein?

”Olen joutunut rahapelilainsäädännön takia palaamaan kaikkiin niihin asioihin ja käynyt numeroita läpi, ja olen edelleen samaa mieltä: se oli ainoa oikea ratkaisu”, hän vastasi.

”Onneksi meillä on ollut kaksi vahvaa naista puolustamassa meitä, ilman teidän tukea ei ehkä oltaisi näinkään hyvässä asemassa”, Hannu Nivola kokousväestä kiitti Päivi Nergiä ja Jaana Husu-Kalliota (oik).