Tulevan lauantain kisa starttaa kello 12.30, joten rata on suljettu verryttelyltä siihen asti, että viimeinenkin kisaan osallistuva valjakko on poistunut radalta. Voittoa lähtee tavoittelemaan seitsemän valjakkoa. Jokaisella ohjastajalla on turvallisuussyistä mukana kokenut kuski, koska kaikilla kilpailuun osallistuvilla on joko fyysinen tai kehitykseen liittyvä vamma.
”Meihin otettiin hyvissä ajoin yhteyttä. Olimme ehdottomasti halukkaita järjestämään tällaisen lähdön”, Jokimaan raviradan toimitusjohtaja Niko Solkio kertoo.
Paraponiravilähtöjen järjestämistä aktiivisesti edistäneen Suomen Para ravi- ja ratsastusyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Malmivaaran mukaan kysyntää lähdöille on. Hänen oma tyttärensä osallistui jo Vermon kisaan ja aikoo startata myös Lahdessa.
”Fossin Eetu (yksi paraponiravilähdön osallistujista) kerran soitti minulle, että voisitko järjestää sellaiset ravit, missä hän saisi ajaa kilpaa. Hippos otti kopin kirjeestäni, ja saimme järjestettyä Vermossa ensimmäisen tapahtuman”, Malmivaara taustoittaa idean syntyä.
”Ratsastusta voi harrastaa kuka vain ja sitä tehdäänkin paljon vammaispuolella, mutta meillä on paljon myös sellaisia ihmisiä, jotka haluavat harrastaa hevosten kanssa, mutta eivät missään nimessä halua kiivetä sen selkään. Kaikilla kilpailuun osallistuvilla on kuitenkin hevostaustaa, joten he ovat istuneet ennenkin kärryillä. Lajiin tutustuminen täytyy tapahtua ennen kilpailua, kuten kaikissa muissakin lajeissa.”
Myös apukuskeina toimivat ohjastajat ovat lähteneet innolla mukaan. Malmivaara kiitteleekin sekä ohjastajia että muita yhteistyökumppaneita, jotka ovat mahdollistaneet paraponiravilähdöt.
”Ohjastaja saavat työkseen istua kärryillä ihan riittämiin, mutta ovat silti valmiita lähtemään tällaiseen ylimääräiseen touhuun, vaikka heillä on ravipäivinä varmasti stressiä. Moni on todennut, että totta kai he tulevat. Tämä on mielettömän upeaa heiltä, kuten on myös ponien omistajilta, että antavat ne meille lainaan”, Malmivaara kiittää.
”Olemme saaneet esimerkiksi hevosvarusteita valmistavilta yrityksiltä lahjoituksia. Lisäksi R.R. Nykäisyn omistanut kimppa purkautui, mutta heille jäi rahaa yli, niin saimme heiltä 460 euron arvoisen lahjoituksen, että voimme tulevana lauantaina jakaa kilpailijoille yhtenä palkintona lahjakortit.”
Toistaiseksi Suomen Para ravi- ja ratsastusyhdistyksen suurimmat yksittäiset tukijat ovat olleet Suomen Paralympiakomitea, joka myönsi yhdistykselle 1000 euron arvoisen Startti-stipendin ja Tukilinja, joka lahjoitti 4050 euroa, että yhdistys pystyi hankkimaan asianmukaiset kilpakärryt. Myös Suomen Hippos kantoi kortensa kekoon myöntämällä Erkki Rajakosken rahastosta 500 euron apurahan yhdistyksen toiminnalle. Lisäksi yhdistys sai Kehitysvammaisten Tukiliitolta 400 euron lahjoituksen.
Vaikka yritykset ovat lahjoittaneet esimerkiksi varusteita ja palkintoja, on Malmivaara sinnikkäästä yrityksestään huolimatta törmännyt siihen, etteivät firmat lähde kauhean innokkaasti rahallisesti sponsoroimaan parahevosurheilua.
”Joko ne eivät tue ollenkaan tai sitten tukevat paljon suurempia juttuja”, Malmivaara harmittelee. ”Tuet ja lahjoitukset ovat toimintamme kannalta ihan ehdottomia. Mielestäni yhteiskunnan kuuluu tukea kehitysvammaisia, jotka haluavat harrastaa, koska heillä ei ole mahdollisuutta mennä töihin ja tienata. Tarkoitus olisi, että kaikilla on mahdollisuus osallistua, eikä tulisi eriarvoisuutta tai syrjäytymistä, sillä syrjäytymisriski on kehitysvammaisten kohdalla jo valmiiksi todella suuri.”
Seuraava paraponiravilähtö on suunnitteilla järjestää Forssassa 21.5. Kesällä vastaava lähtö on tarkoitus ajaa myös Turussa, mutta päivämäärä on vielä toistaiseksi auki.
”Forssassa meillä saattaa olla jo 11-12 kuskia, koska pääsiäisen vuoksi muutama ei pääse Jokimaalle paikan päälle.”
Jos jokin rata haluaa järjestää paraponiravilähdön, on Malmivaaran mukaan tärkeintä muistaa, että kilpailijat tarvitsevat rata-alueella tilaa ja aikaa. Hän toivoo, että yhdistykseen otettaisiin yhteyttä tällaisissa tapauksissa, jotta sieltä voidaan opastaa, mitä järjestävän tahon on hyvä ottaa huomioon.
Paraponiravilähtö Jokimaalla lauantaina 16.4. klo 12.30
1 Valkeeojan Duracelli / Heikki Valli (Pekka Korpi)
2 Usvaniityn Irina / Romeo Ponkkonen (Tapio Perttunen)
3 Tomtagården's Widar / Ville-Petteri Lehtinen (Esa Holopainen)
4 Aarteen Flapjap / Eetu Fossi (Henna Halme)
5 Ponikujan Veeti / Satu Pirskanen (Tommi Kylliäinen)
6 Specific's Magic / Ilari Eerola (Niko Huuskola)
7 Rondeletia Wilson / Peppi Hautala (Hannu Korpi)
Linjalähetys 1140 metriä – esittely käänteisessä numerojärjestyksessä.
Osallistujat kääntyvät noin 50 metriä lähtölinjan takana kilpailusuuntaan.