Uutiset

Teemanumero pureutuu ruokintaan

Riikka Aaltonen

Laaja lukupaketti kertoo hevosen ruokavaliosta laidunkauden päätyttyä. Selvitimme myös, miten ruuansulatuskanava vaikuttaa eri eläinlajien ravinnontarpeeseen.

Tuore ruoho on hevosen parasta ravintoa. Pitkien tulevien kuukausien ajan tuoreen nurmen sisältämät ainesosat on kuitenkin etsittävä hevosen ruokavalioon muualta. Talvella ruohoa syötetään säilötyssä muodossa eli säilörehuna, säilöheinänä sekä erilaisina heinäpelletteinä. Kysyimme luonnonvarakeskuksen tutkijalta Susanna Särkijärveltä, miten säilöntätapa vaikuttaa sokeripitoisuuksiin ja ravintoarvoihin ja milloin kuivapuristeiden käyttö ruokinnassa on perusteltua.

Ruuansulatuksen perusperiaate on kaikilla selkärankaisilla sama. Ruuansulatuskanavat ovat kuitenkin monimuotoisia, ja niiden rakenne heijastaa lajin ruokavaliota. Selvitimme, mitä eri lajien ruuansulatuskanavat kertovat niille parhaiten sopivasta ravinnosta.

Lappeenrantalainen raviurheilun legenda Reijo Borgström ei esittelyjä kaipaa. 75-vuotias herrasmies ohjastaa edelleen myös T76-lähdöissä. Huipputammojen tekijä uskoo fyysisen voiman sijaan yhteistyöhön.

”Kyllä se meno pitää muualta kuin ajovitsasta löytyä. Totta kai nuori hevonen lentää pakoon niin kauan kuin lentää, mutta se on sitten siinä”, Borgström sanoo.

Hevosurheilu kävi tapaamassa Borgströmiä tämän yhdeksän hevosen tallilla. Kuulimme hänen ajatuksiaan hevosten kasvattamisesta ja varsojen opettamisesta. Borgström myös paljasti, mikä on hänen uransa hetki ajaa ikimuistoisuudessaan jopa ravikuningattaruuksien ohi.

Hevosen kuolemaan johtanut onnettomuus matkaratsastuksen MM-kisoissa Slovakian Samorinissa kuohuttaa. Muun muassa Suomen Alina Huovinen Garcia on ilmoittanut harkitsevansa vakavasti, voiko jatkaa enää lajissa, jonka perusta on niin hutera. Ratsastusliite kertaa Samorinin tapahtumat ja selvittää niiden mahdollisia vaikutuksia lajille.

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli tämän viikon keskiviikkona vuosien 2019-2021 Kuninkuusraveja käsittelevät hakemukset. Hallituksen näkemyksen mukaan Härmän Powerparkin ja Kajaanin raviradan hakemukset eivät täyttäneet asetettuja kriteereitä. Hevosurheilun uutiset kertovat Hippoksen hallituksen päätöksen ja sen perustelut.

Tilaa Hevosurheilu kotiisi.

Tai osta näköislehti.