Nina Pettersson-Perklénin valmentama Van Kronos jää erikoisen virheen vuoksi pois keskiviikon Vermon raveista.
Nina Pettersson-Perklénin valmentama Van Kronos jää erikoisen virheen vuoksi pois keskiviikon Vermon raveista. Kuva: Anu Leppänen
Uutiset

Van Kronos jää Veikkauksen virheen vuoksi pois Vermosta

Joni Eriksson

Nina Pettersson-Perklénin valmennukseen tammikuussa siirtyneen Van Kronoksen piti startata keskiviikkona Suomessa ensimmäistä kertaa. Ruuna jää kuitenkin pois peliyhtiön virheen takia.

Erikoiseksi tilanteen tekee se, että poisjäännin piti koskea eri valmentajan hevosta eri raveissa. Lauantaina Vermon ravien kahdeksannessa lähdössä piti kilpailla Tosi-Voiman, jolla oli sama lähtönumero kuin Van Kronoksella, jonka piti puolestaan startata keskiviikon ravien kahdeksannessa lähdössä. Veikkauksen pelienhallinnassa sattuneen virheen vuoksi poisjääväksi on merkattu kuitenkin myös keskiviikon raveista Van Kronos. Virheellisesti pois lähtölistoilta otetun hevosen taustajoukoille on ilmoitettu, ettei se voi kilpailla keskiviikkona, koska kyseessä on Toto64-kohde, johon on ehditty jo pelata.

”Vermon osalta on katsottu väärää päivää, jonka takia on poistettu vääristä raveista hevonen”, Veikkauksen muuttuvakertoimisen vedonlyönnin tuoteryhmäpäällikkö Juha Ahjolinna selvittää. ”Toto64-peliä on jo ehditty pelaamaan huomiselle, eivätkä jo pelinsä jättäneet ole pystyneet pelaamaan kyseistä hevosta. Tämän takia pelaajat eivät olisi enää tasavertaisessa asemassa, mikäli Van Kronos palautettaisiin pelilistoille ja se saisi juosta Vermossa.”

Ahjolinna arvioi vastaavaa sattuvan noin kerran kahdessa vuodessa. Toimintatapa on aina vastaavissa tapauksissa samanlainen.

”Mikäli kaikki pelaaminen olisi tapahtunut digitaalisessa kanavassa, olisi Van Kronoksen nostaminen listoille ja jo nyt pelattujen Toto64-pelien mitätöiminen ollut mahdollista. Peliä on kuitenkin tullut paljon myös kivijalkapisteiden kautta, emmekä saa viestittyä kaikille pelaajille tästä tilanteesta”, Ahjolinna perustelee toimintatapaa. ”Näin on toimittu jo vuosia. Lisäksi meitä valvova viranomainen on tietoinen peliemme säännöistä, ja jos poikkeamme niistä emmekä pidä kaikkia pelaajia samalla viivalla, eivät he varmasti katso sitä hyvällä.”

Toimintatapa on sama riippumatta siitä, onko hevosen poisjäänti tapahtunut Heppa-järjestelmän vai Veikkauksen pelijärjestelmän kautta. Nyt kuitenkin virheestä vastaavana tahona Veikkaus maksaa tämänkaltaisissa tapauksissa hevosen omistajille kuuluvan, lähdön nelospalkintoa vastaavan summan, joka on tässä tapauksessa 600 euroa. Valmentajan mieltä tämä ei kuitenkaan lämmitä.

”Veikkaukselta perusteltiin, että järjestelmä on niin hankala, ettei pelejä voida mitätöidä ja avata peliä uudestaan. Mutta kuitenkin, jos ravit perutaan, niin pelit pystytään palauttamaan”, Pettersson-Perklén ihmettelee peliyhtiön toimintamallia. ”Ei se voi niin mahdottoman vaikeaa olla palauttaa niitä, kun vaihto on vielä tässä vaiheessa hyvin pieni. Hevonen oli maanantain viimeistelyissä tosi hyväntuntuinen, ja olisimme tietysti toivoneet, että olisimme päässeet hiljalleen starttirytmiin. Tälle hevoselle seuraava starttimahdollisuus on vasta 22.4.”