”Selän läpi” tai ”selän yli” ovat ratsastusslangitermejä ensiarvoisen tärkeästä asiasta, jonka avaaminen vie syvälle ratsastuksen filosofiaan ja hiljaiseen tietoon, jota on vaikea pukea sanoiksi. Onneksi on kielikuvia.
”Hevosen selkä on silta etu- ja takaosan välillä, ja jos se silta ei ole ylhäällä, se on poikki. Ihmisellä pitää olla satulassa tunne istumisesta kukkulalla, ei kuopassa. Tällä lailla hevosen pitää olla, jotta se jaksaisi kantaa ihmistä selässään, sillä ei sitä ole luotu ihmisen kantamiseen. Hevonen on opetettava ja valmisteltava niin, että se pystyy ja haluaa antaa selkänsä ratsastajalle”, sanoo kouluvalmentaja Marko Björs.
Joskus asiassa voi auttaa ahaa-elämys, joka on mahdollista saada pääsemällä valmiiksi verrytellyn ja ratsastetun, osaavan hevosen selkään.
Estevalmentaja Kari Nevala toteaa tuollaisesta onnekkaasta hetkestä: ”Sillä hetkellä yhtäkkiä tuntuu, että koko laji vaihtui.”
Nevala kutsuu selän läpi ratsastamista pohkeista ohjaan -ratsastamiseksi.
Työnjako tuusulalaisella Vively-tallilla on selvä. Andrejeffin siskoksista toinen pitää tunnit, toinen tekee tallin. Petra, 41, pitää ne tunnit ja Noora, 44, toimii tallimestarina.
Käytäntö on hyvä. On arjen luksusta saada elantonsa siten, että asuu siskon kanssa samassa pihapiirissä, jossa kummallakin on oma talonsa.
”Aina puhutaan paljon hevosalan ihmisten jaksamisesta. Sanon, että tämä tukee jaksamista huikeasti, että tehdään tätä yhdessä", Noora toteaa.
Jonna Mottisenkankaan ori Varssi on vuoden 2019 estemestari, jonka laukassa on sanomista.
Paljon merkittävämpää kuitenkin on, että sitä laukkaa voi kyllä säätää, ja siitä laukasta se hyppää puhtaasti ja urhoollisesti 110 ja jopa 120. Kilpaurheilumielessä se on parempi vaihtoehto, kuin ryhdikkäästi ilmavaa laukkaa esittävä hevonen, joka okserin alla välillä sanoo, että hyppääpä sittenkin itse.
On kuukauden suomenratsun aika.
Uutisissa ja kisaraporteissa käydään läpi kaikki, mikä sinunkin on hyvä tietää, Ukrainan tilanne ja mitä se aiheuttaa talleilla, ja tietenkin viime viikonlopun kilpailutapahtumat kätevänä koosteena. Kisakausi on selvästi alkanut! Totta kai herkutellaan vielä Henri Ruosteen supersuorituksella. Mutta nyyhkimään häntä ei saa, on sellainen jäämies.
Kello 8.30. Tanja Pehkosen ensimmäinen asiakas saapuu klinikalle. Jonkin verran sairashistoriaa omaava ratsu on alkanut ontumaan, ja nyt olisi tarkoitus selvittää, mikä nyt vaivaa.
Oletko haaveillut eläinlääkärin ammatista? Katso, minkälainen on eläinlääkärin normipäivä.
Hevosurheilu kannattaa ilman muuta tilata. Ei kahta sanaa. Mitä jos kokeilisit? Täältä löydät vaihtoehtoja kaikenkokoisille budjeteille.