Propulsionille siitokseenkäyttöoikeus Suomessa tuontispermalla
Propulsion sai siitosoikeuden Suomessa, mutta sen Suomessa juoksemien palkintorahojen kohtalo on yhä auki.Kuva: Anu Leppänen

Propulsionille siitokseenkäyttöoikeus Suomessa tuontispermalla

Suomen Hippoksen jalostusvaliokunta käsitteli kokouksessaan maanantaina Propulsionin hyväksymistä jalostukseen Suomessa.

Lopputulema oli, että jalostustoimintaan liittyvät terveysvaatimukset eivät estä hermoleikatun oriin siitoskäyttöä tuontispermalla.

"Asia ei ollut tietenkään yksinkertainen, ja siitä käytiin laaja keskustelu vyyhdin monimutkaisuus tiedostaen", Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää aloittaa.

"Mutta kun ori on nyt siirtynyt USA:han ja se on lähtömaassa hyväksytty jalostukseen, se on jalostusohjesäännön mukaan käytettävissä myös meillä."

Samanlaiseen ratkaisuun ovat aikaisemmin päätyneet Euroopan maista ainakin Belgia, Hollanti, Italia, Norja ja Tanska.

Suomen Hippoksen jalostusohjesäännön mukaan ehtona ulkomaisen lämminverisen ravihevosoriin hyväksymiselle jalostuskäyttöön Suomessa tuore- ja pakastespermaa käyttäen on, että oriin tiedot tarkastetaan Suomen Hippoksen jalostusvaliokunnan toimesta ja ori on kotimaassaan jalostukseen hyväksytty. Oriin tulee olla jonkin kotimaisen oriaseman listalla.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi