Saharan Ravitallille uusi siitosori ja iso pakastespermaedustus
Expectations saapui tiistaina Keuruun lumisiin maisemiin.Kuva: Petra Huhti

Saharan Ravitallille uusi siitosori ja iso pakastespermaedustus

Saharan Ravitallin asema Suomen orimarkkinoilla vahvistuu.

Tähän asti lukuisia Amerikan ja Ruotsin suosituimpia siitosoriita pakasteena Eurooppaan välittävän Offspring Managementin yhteistyökumppani Suomessa on ollut Kallelan oriasema. Yhtiön omistuspohjan muututtua ja nimenkin vaihtuessa Offspring Internationaliksi kumppani Suomessa vaihtui.

”Kallela on hoitanut kaiken hienosti, siitä ei ole kysymys. Joskus joudutaan vain tekemään vaikeita valintoja”, Offspringiin osaomistajaksi tullut ruotsalainen Robert Lindström sanoo.

Nyt kumppanin valinta kohdistui Saharan Ravitalliin. Vaakakupissa varmasti painoi, että Lindström on tehnyt aikaisemmin yhteistyötä Saharan kanssa mm. omistamansa siitosoriin Googoo Gaagaan tiimoilta. Jatkossa Saharan Ravitalli hallinnoi kaikkia Offspringin oriita Suomessa lukuun ottamatta suomalaisomisteisia Andover Hallia ja E L Titania, jotka jatkavat omalla sopimuksellaan Kallelassa.

Offspringin välittämällä pakastespermalla on tähän asti siemennetty Suomessa vuosittain 40-70 tammaa. Vaikka varsa- ja varausmaksuina liikkuu huomattavia summia, Saharan Ravitallille taloudellinen merkitys ei ole yhtä huomattava.

”Enemmän kuin bisneksestä kyse on siitä, että pystytään palvelemaan tammanomistajia entistä kokonaisvaltaisemmin. Bisnestä pakastesperman tuonti on vain niillä oriilla, joille tulee massaa. Yhden tai kahden tamman siementäminen yhdellä oriilla menee parhaimmillaan plus miinus nolla”, Saharan Ravitallin Oskari Mäenpää valaisee.

Uudelle tasolle yhteistyö harppasi, kun Saharan Ravitalli ja Lindströmin World Trot ostivat vastikään yhdessä siitosoriiksi 10,7-ennätyksisen nelivuotiaan Expectationsin (Muscle Hill – Exceed Expectation, Kadabra). Se saapui Saharaan tiistaina.

”Kun Robert ensin puolihuolimattomasti kysyi kiinnostustamme, en heti innostunut asiasta. Expectationsilla oli aloitettu kantasoluhoito hankosidevammaan, joka olisi vaatinut pidemmän kuntoutuksen, mutta vaikka se olisi onnistunut, en tykkää siitosoriin ja kilpahevosen yhdistämisestä”, Oskari Mäenpää tunnustaa.

Kun yhteisymmärrys keskittymisestä siitokseen löytyi, kiinnostus heräsi ja kaupat syntyivät.

Broadway Hallin viime kausi (80 tammaa) näytti, että tuorespermaoriille on kysyntää. Aloittavan, vielä vailla siitosnäyttöjä olevan oriin varsamaksu jää kuitenkin sen alle ja reilusti alle R C Royaltyn, joten niiden kanssa se ei suoraan kilpaile.”

”Hyvänkokoinen, ja hyvät etujalkojen asennot. Kilpailunäyttöjä löytyy, emälinja on ollut tuottoisa ja emänisä Kadabraa ei ole enää kuin muutama satsi saatavana meillä ja Kanadassa. Isänisänäkään sitä ei Knows Nothingia lukuun ottamatta meillä saa”, Mäenpää kuvailee uutta hankintaa.

Viime vuonna Saharan Ravitallin listalla olleilla oriilla siemennettiin kaikkiaan 250 tammaa. Uuden orihankinnan ja pakastespermasopimuksen myötä hän odottaa määrään 20-25 prosentin kasvua ja ennätyskautta.

Hevosurheilu 29.1.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi