Parhaiden tammojen palkkiot päätetty - maksuun kahden viikon kuluttua
Huippukilpatamma Venicen blup on 150. Se on yksi palkkion saavista tammoista. Kuva: Juhani Hynynen

Parhaiden tammojen palkkiot päätetty - maksuun kahden viikon kuluttua

Tammapalkkioiden maksatukset pyritään aloittamaan kahden viikon päästä kaikilla roduilla.

Uusitun tammapalkkiojärjestelmän mukaisia tammapalkkioita maksetaan yhteensä 239 600 euroa. Jalostusvaliokunta kokoontui keskiviikkona vahvistamaan palkittavat suomenhevos- ja lämminveritammat. Ratsu- ja ponivaliokunta teki vastaavat päätökset edellisellä viikolla. Kriteerit vaihtelevat rotu- ja käyttötarkoituksen mukaan, mutta kaikilla roduilla ehtona on, että tammalla on syyskuun loppuun mennessä Suomen rekisteriin ilmoitettu tänä vuonna syntynyt varsa.

”Lämminveristen tammojen listalla esimerkiksi oli joitain sellaisia tammoja, jotka ovat Ruotsin rekisterissä, mutta ne on poistettu, sillä ne eivät kuulu tämän tuen piiriin”, Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää kertoo.

Lämminverisiä ravuritammoja palkitaan 70, näistä 60 tammaa palkitaan jalostusindeksien perusteella. Alin indeksi, jolla palkkion saa, on 129. Mikäli kokonaisindeksi on sama, ratkaisevat osaindeksit, järjestyksessä aikaero, voittosumma, ennätys ja starttiintulo.

Lämminverisistä ravitammoista palkittiin lisäksi hakemusten perusteella 10 sellaista tammaa, joilla ei ole lainkaan suomalaista indeksiä. Mäenpää kertoo, että hakemuksia tuli myös sellaisista tammoista, joilla on kotimainen indeksi esimerkiksi jälkeläisten perusteella, mutta jotka eivät ole itse kilpailleet täällä. Nämä karsittiin, sillä palkkion kriteerinä oli, ettei tammalla ole lainkaan suomalaista indeksiä.

Juoksijasuunnan suomenhevosista valittiin indeksien perusteella 50 tammaa. Alin indeksi, jolla palkkion saa, on 126. Myös näiden kohdalla osaindeksit ratkaisevat lopulta palkittavat. Lisäksi 20 tammaa palkittiin jalostusarvostelun rakennepisteiden perusteella. Niistä lasketaan keskiarvo tyyppi-, runko-, jalkojen asento-, kaviot- ja jalkojen kovuus -pisteistä. Palkittujen keskiarvopisteet olivat 7,9–8,4. Jos keskiarvo on sama, ratkaisevat yksittäiset rakennepisteet luetellussa järjestyksessä.

”Kun tammoja valitaan kahdelta listalta, niin mikäli tamma on jalostusarvosteltu ja löytyy molemmilta listoilta, palkitaan se indeksilistan mukaisesti ja jalostusarvostelun kautta palkitaan muita tammoja”, Mäenpää selvittää.

Ratsusuunnan suomenhevosista palkitaan rakennepisteiden perusteella 10 tammaa. Pisteiden keskiarvot ovat välillä 7,6–8,2. Lisäksi palkitaan 10 tammaa hakemusten perusteella ratsastuskilpailusuoritusten mukaan. Hakemuksia tuli 10, jotka kaikki hyväksyttiin.

P- ja T-suunnan suomenhevosilla palkitsemisperusteena oli pelkästään jalostusarvostelun rakennepisteet. T-suunnan jalostusarvosteltuja tammoja varsoi vain 5, ne palkittiin kaikki. Pienhevostammoja palkittiin rakennepisteiden perusteella 7. Rakennekeskiarvot olivat välillä 8,0–8,4.

Lämminverisiä ratsuhevosia palkittiin yhteensä 60 kpl. Rakennepisteet olivat välillä 38–42. Viisi tammaa valittiin hakemusten pohjalta kilpailusuoritusten perusteella. Ratsuponit ovat luvuissa mukana, niitä palkitaan kolme.

Rotuponeista palkitaan 100 tammaa. Jako roduittain on laskettu suhteessa sen mukaan, mikä kyseisen rodun astutusmäärä on ollut. Eniten palkitaan shetlanninponeja, hiukan yli 60 tammaa.

Tulevaisuudessa tavoitteena on kehittää tammapalkkiota entistä kannustavammaksi.

”Tulemme esittämään ministeriölle tammapalkkion jatkamista, mutta siellä on useita asioita, joita haluamme kehittää. Aika vahvasti tuli valiokunnan keskustelussa esiin aikaisemmasta poiketen, että palkkiota olisi hyvä jakaa laajemmalle joukolle. Se tarkoittaa sitä, että tammakohtaista palkkiota pienennettäisiin, jotta siitä riittää useammalle”, Mäenpää sanoo.

”Erityisesti mietimme vielä palkitsemisrajoja ja määritteitä, millä tavalla myös kasvattajat pystyisivät mahdollisimman hyvin ennakoimaan palkkiota. Esimerkiksi määritelläänkö tietty indeksiraja, jonka yläpuolelta palkkion joka tapauksessa saa, mikä tietysti tarkoittaa sitä, että itse palkintosumma voi elää.”

Katso palkitut ao. linkeistä

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi