Pääkirjoitus: Hevonen vaikuttaa

Pääkirjoitus: Hevonen vaikuttaa

"Hevostalouden edistämiseen varattu määräraha budjetissa on asiaa tuntemattomille kuin punainen vaate härälle."

Syksy on tullut. Varma merkki siitä on budjettiriihen alla sosiaalisessa mediassa käynnistyvä, tunteita kuumentava keskustelu hevostalouden budjettirahoituksen oikeutuksesta.

Ennen ei ollut näin. Vuoteen 2017 asti hevosala rahoitti itse itsensä hevospelien tuotoilla. Sitten valtiovalta katsoi, että EU:n suuntaan oli helpompi perustella yhden kuin kolmen rahapeliyhtiön monopolia ja fuusioi Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen ja Fintoton. Uuden Veikkauksen tuotto alkoi kiertää edunsaajille valtion kassan kautta.

Hevostalouden edistämiseen varattu määräraha budjetissa on asiaa tuntemattomille kuin punainen vaate härälle. Kuuluuko hevosten juoksukilpailuja tukea valtionbudjetista, kysytään.

Talousarvioesityksestä ei käy ilmi, että hevostalouden edistämisen määräraha ei ole valtiolle pelkkä menoerä. Rahaa siihen tuloutuu budjettiin Veikkauksen tuottoina. Jos ravikilpailuja ei järjestettäisi, ravipelien tuototkin jäisivät tulematta.

Lisäksi hevosala on merkittävä työllistäjä ja tuo valtion kassaan myös merkittäviä verotuloja. Eikä vain tulo- vaan myös arvonlisäverona.

Suomen Hippoksen yhdessä Ratsastajainliiton ja MTK:n kanssa Gaia Consulting Oy:llä teettämän vaikuttavuusanalyysin mukaan hevosalan rahallinen arvo yhteiskunnalle on satoja miljoonia euroja vuodessa. Päälle tulevat sosiaaliset ja ekologiset vaikutukset.

Hevostalouden edistämisen määräraha on vajaat 40 miljoonaa euroa vuodessa.

Hippos teki hienoa työtä vaikuttavuudesta viestimisessä kevään eduskuntavaalien alla, mutta kaikille some-vaikuttajille viesti ei mennyt valitettavasti perille.

* * *

Viikon alkajaisiksi nähtiin Mikkelissä mykistävä urheilusuoritus, kun 3-vuotias Weikko paransi ikäluokan Suomen ennätystä täydellä matkalla 3,2 sekunnilla lukemiin 26,2a.

Hevonen on suomenhevonen, jonka valmennuksesta vastaa norjalaisin metodein norjalainen Öystein Tjomsland. Tulevaisuus näyttää, onko kyseessä ”vain” poikkeuksellisesti valmennettu yksilö, poikkeusyksilö vai molempia.

Kaikissa tapauksissa Weikko voi olla parasta, mitä suomenhevoselle ja suomalaiselle raviurheilulle on tapahtunut vuosiin.

Pääkirjoitus: Hevonen vaikuttaa
Weikko yllätti Pekka Lillbackan - "Toivottavasti tästä on jotain apua rotujen kilpailuttamiselle ja sarjojen avaamiselle"

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi