Jos ei ole, keksitään

Tiesittekö, että kuusen- ja männynhavuista koetetaan kehittää antibioottia? Itä-Suomen yliopiston professorin omistama hevonen söi hyvällä ruokahalulla joitakin havunoksia, toisia ei. Tutkijaryhmää alkoi kiinnostaa, onko havuissa ennen kartoittamattomia puolustusyhdisteitä – ja siitä se ajatus sitten lähti. Alkaloideja koskeva tutkimus on vielä alkutekijöissään, mutta onnistuessaan se voi olla mullistava vastaus olemassa olevien antibioottien tehon hiipumiseen.

Itäsuomalaisten utelias luonne on usein ollut keksintöjen liikkeellepaneva voima. Maantiedon oppikirja vuodelta 1929 tosin kuvailee karjalaista luonteenlaatua reippaaksi, puheliaaksi ja toimeliaaksi, mutta kirjan mukaan samanlaista sitkeyttä työhön karjalaisella ei kuitenkaan ole kuin on hämäläisellä. Vaan on sitä sitkeyttäkin vaadittu, kun on viety läpi maailmankuulu Pohjois-Karjala-projekti, joka joidenkin lähteiden mukaan on pelastanut neljännesmiljoona ihmistä ennenaikaiselta kuolemalta. Terveisiin elämäntapoihin vaihtaneiden joukossa lienee myös jokunen hevosmies ja -nainen.

Pohjois-Karjalan Hevosjalostusliiton aikalainen puheenjohtaja Erkki I. Pesonen Joensuun Noljakasta oli Keski-Euroopan matkoillaan tutustunut autolähtöihin ja keksi suomalaiseen ravimiljööseen sopivan version. Se esiteltiin vuonna 1961 itäsuomalaisella raviradalla. Siitä autolähdöt yleistyivät nopeasti ja laajalti ympäri Suomea.

Joensuu-ajo taas kehitettiin vastaamaan suurkilpailutarpeisiin, ja heti avausvuonna 1991 kilpailu veti viivalle maan lämminveriparhaimmiston. Martti Keskisen valmentama ja Jorma Kontion ohjastama Armbro Garnsey sen voitti, aivan Texas Expressin ja ennakkosuosikiksi rastatun Newstime Starin turvan edestä.

Linnunlahdella lähdettiin heti liikkeelle isosti ja palkintopotti asetettiin kerralla kohdilleen. Satatuhatta markkaa oli huippuvalmentajien mielestä tavoittelemisen arvoinen summa. Nippelitietona mainittakoon, että 90-luvulla sai sadalla tonnilla kelvollisen rintamamiestalon reuna-Suomesta, pienen rantatontin muualta kuin eteläisimmästä maankolkasta tai vähän ajetun Mercedes Benz 300tdt 4maticin.

Suurkilpailun alullepanijoita askarrutti vain turhan helteinen sää: paikalle vaivautui vain 3 300 henkilöä ja pelivaihtokin, 1,3 miljoonaa markkaa, jäi tavoitteista. Linnunlahdella paikalla olleet olivat kuitenkin tyytyväisiä urheilulliseen tasoon ja uuteen terassikatsomoon.

Nyt Joensuussa on keksitty uusi suomenhevoskilpailu, Kuusivuotiskunkku. Lauantain komea lähtölista Suur-Hollola-voittajineen kertoo, että tämäkin patentti on hyväksytty.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi