Vuoden 2022 Nuorisoravigaalassa Torniossa Jenna Peltolan Annagaard Rhodos palkittiin vuoden 2021 montéponina.
Vuoden 2022 Nuorisoravigaalassa Torniossa Jenna Peltolan Annagaard Rhodos palkittiin vuoden 2021 montéponina.Kuva: Roosa Lindholm

Lukijan kynä: Mikä on nuorten arvostus Hippoksessa?

Viivi Mattinen toivoo nuorisogaalan palkintokategorioihin tasapuolisuutta verrattuna Ravigaalaan. Hippoksen raviurheilujohtaja vastaa kirjoitukseen.

Tammikuun toisella viikolla saimme lukea Hevosurheilusta positiivisen uutisen liittyen hevosten ravigaalan lisäpalkintokategorioista pääkirjoitusta myöden. Lisäkategoriat ovat hyvin perusteltuja jo siten, että huomioidaan jatkossakin jokainen ansiokkaasti kilpaillut hevonen sukupuolesta riippumatta tasa-arvoisena.

Toisin kuitenkin Suomen Hippoksen nuorisotoiminta on linjannut tulevasta nuorisogaalasta, missä tämän tiedon mukaan tullaan palkitsemaan vain yksi ikäluokkansa poni, kun vastaavasti aiempina vuosina on jaettu palkinnot tammoille ja oriille/ruunille tasavertaisesti poneillakin. Toisena uutena linjauksena nuorisogaalaan on asetettu, että “yksi poni tai henkilö voi saada jatkossa vain yhden palkinnon Nuorisogaalassa” Hippoksen nuorisotoiminnan 27. kesäkuuta 2022 julkaistun tiedotteen mukaan.

Muistamme viime talvelta jo samaisen aihepiirin kohukeskustelun nuorisogaalan palkintokategorioiden vähentämisestä, jolloin Hippos vetäytyi käsi pystyssä virheensä merkiksi palauttamaan palkintokategorioitaan ja kertoi viestinnän pettäneen. Tuolloin kategorioiden vähentämisen yhtenä perusteena olisi ollut lisää keskusteluaikaa nuorisogaalaan, mikä on jo lähtökohtaisesti gaalajuhlaa epäkunnioittava väite. Gaala on lähtökohtaisesti hyvin arvostettu juhlatilaisuus.

Sen sijaan nuorten palkitsemista on muunnettu viime kauden osalta alueellisiksi palkitsemistilaisuuksiksi. Tällä hetkellä tilaisuudet ovat näyttäneet toteutuneen lähinnä ravien yhteydessä, jolloin rata on samalla jakanut ratakohtaisia palkintoja isojenkin hevosten puolelta. Valtakunnallinen nuorisogaala on yksi ainutlaatuisimmista hetkistä ja kokemuksista nuorelle raviurheilijalle, enkä voi väittää, etteikö tuntuisi aliarvostetulta saada palkintoa ulkovaatteissa tammikuisena iltana, hyytävässä talvisäässä verrattuna juhlatilaisuuteen iltagaalan muodossa, jossa jopa näkyvyys on valtakunnallista ja lajin harrastajaystävät läsnä. Nuorisogaalalla on myös sinällään opettava näkökulma, vaikka sitä ei heti arkipäivässä ajattelisikaan – pukujuhlamuotoinen iltatilaisuus opettaa nuorelle valtavasti tärkeiden hetkien arvostusta, yhteisöllisyyden kokemusta ja yksinkertaisesti käytöstapoja.

Uskokaa tai älkää, mutta ylpeänä pystyin yliopiston akateemisilla, tarkkaa etikettiä noudattavilla vuosijuhlilla kertomaan opiskelijatovereilleni, mistä olen oppinut tapani käyttäytyä gaalassa heidän sitä kysyessä – vastaukseni oli nuorisogaalasta.

Ponieläkeläisenä katson suru puserossa tämän hetken toteutusta nuorien puolesta, jotka tekevät uskomattomia työmääriä ja tunteja omien eläimiensä ja ansaittujen saavutuksiensa eteen muun arjen, peruskoulun ja elämän ohella.

Ei voi kuin ihmetellä tällä hetkellä Suomen Hippos ry:n nuorisotoiminnan linjauksien toteuttamista. Hevosille lisätään, mutta nuorilta otetaan pois. Tämä seilaava purjelaiva ei pidä tällä hetkellä linjaansa. Mikä on Suomen Hippos ry:n linja nuorien arvostuksessa? Viedäänkö lapsilta tikkaritkin? Tsemppiä kaikille poniharrastajille – teette äärettömän arvokasta työtä ja kerrytätte valtavasti rikasta oppia taskuunne, vaikka sitä ei kaikki nämä “jäärät” välttämättä ymmärräkään.

Viivi Mattinen

Jyväskylä

Hippos vastaa:

Gaalojen palkintojenjaot puhuttavat joka vuosi – ja niin pitääkin, sillä se kertoo siitä, että gaaloilla ja niissä jaettavilla tunnustuksilla on merkitystä. Olemme Hippoksessa tunnistaneet, että Ravigaalan ja Nuorisogaalan kokonaisuudet kulkevat vielä turhan irrallaan, eli gaalojen yhteistä linjaa tulee parantaa myös jatkossa.

Uskomme, että moni Nuorisovaliokunnan viime vuonna tekemistä linjauksista tuo Nuorisogaalalle samaa arvostusta kuin Ravigaalalle: ennen kaikkea päätös puolueettomasta valitsijaraadista nostaa Nuorisogaalan arvoa. Tämä muutos mahdollistaa samalla lailla raadille kategoriamuutosten ehdottamisen painavin perustein, kuten nyt vuosien harkinnan jälkeen tehtiin Ravigaalan raadin, eli Ravitoimittajat ry:n hallituksen toimesta. Tässä siis raadin avoin vuorovaikutus perusteluineen on avainasemassa.

Toinen uudistus, alueelliset, ratojen järjestämät palkitsemiset koetaan tärkeiksi, sillä parhaimmillaan ne nostavat esiin alueellisia harrastajia ja kilpailuja, sekä luovat samalla tärkeää näkyvyyttä poniraviurheilulle ja nuorisotoiminnalle. Kannustamme toimijoita tekemään ne näyttävästi!

Lopuksi haluan vielä painottaa, että yhteistyömme Suomen poniraviyhdistyksen kanssa on ollut viime vuoden aikana erittäin hyvää sekä vuorovaikutuksellista niin Nuorisogaalan kuin lajin näkyvyyden osalta. Jaamme yhteisen tavoitteen kasvattaa poniraviurheilun sekä nuoritoiminnan tunnettuutta ja positiivista näkyvyyttä Suomessa, joka on alan tulevaisuudenkin näkökulmasta kaikista tärkeintä.

Jari Haanniemi

Raviurheilujohtaja

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi