Lukijan kynä: Mitä kilpailukalenterilta halutaan?

Lukijan kynä: Mitä kilpailukalenterilta halutaan?

"Kun tiedetään, millainen kilpailukalenterin pitäisi olla, on paljon helpompi toimia monessa asiassa."

Katselin tämän vuoden kilpailukalenteria ja silmääni pisti maaliskuussa 22.3. Oulu, 23.3. Kaustinen ja 24.3. Ylivieska. Sanoisin, että yhdelle alueelle on tehty ravisuma. Kyllä tällainen suma on aina verottanut osanottajia ainakin viimeisistä raveista.

Jos tavoite on ajaa täysiä lähtöjä, niin ei kilpailukalenteri minun mielestäni ainakaan tässä kohtaa tue tavoitetta. Oma veikkaukseni on, että Ylivieskan ravit ajetaan aika vähillä hevosilla, mutta sanokaa te, jotka alueella toimitte, onko tämä hyvä vai huono asia?

Toinenkin asia on, mikä tulee kalenterin sivutuotteena. Jos jollain alueella ajetaan paljon iltaraveja, niin eikö alueella kannata silloin panostaa iltaravihevosiin? Nyt talvella itä ei aja iltaraveja, joten jos haluaa idästä lähteä kilpailemaan pitää olla vähän parempi hevonen. Sellainen hevonen, jolla saa mahdollisesti rahaa, koska kilpailumatka on pitempi.

Luultavasti vielä sellainen hevonen, jolla pärjää myös lauantailähdöissä. Tai kenties niin hyvä hevonen, ettei sillä tarvitse kilpailla talvella vaan keskittyä kesällä isompiin kilpailuihin. Eli vähän kärjistetysti iltaravihevoset länteen ja vähän paremmat itään?

Tätä kehitystä kilpailukalenteri tukee tällä hetkellä. Lännessä ei ajeta kesällä lauantairaveja kolmeen kuukauteen ja elokuussakin lauantairavit ajetaan Tampereella ja Vermossa, ei Turussa, Porissa tai Forssassa.

Eli mitä kilpailukalenterilta halutaan, siihen pitäisi vastata mahdollisimman tarkasti ja ensin. Kun tiedetään, millainen kilpailukalenterin pitäisi olla, on paljon helpompi toimia monessa asiassa. Kenties saadaan loppumaan puheet, mikä rata lopettaa toimintansa ja mikä jatkaa.

Jos ratojen lopetuspuheita pitää jatkaa voisi puheisiin tulla laatua tai ainakin jotain lukuja. Mitään järkeviä lukuja ei ole esitetty. Esimerkiksi, että kustannukset ovat nyt tällaiset ja tällä vaihtoehdolla ne olisivat tällaiset.

Laatua voisi tulla muihinkin puheisiin. Esimerkiksi jatkuva vaatimus lähdöistä nuorille hevosille ja tammoille. Kyllä niitä varmasti on ja varmaan ihan riittävästi, mutta olisiko kysymys, että miten niiden pitäisi kilpailukalenterissa sijaita.

Eli kun halutaan lähtö, niin kerrotaan millainen sarjamääritys, millä radalla, missä kuussa, millä palkinnoilla ja tieto suoraan sarjojen suunnittelijoille, niin varmasti tapahtuu jotain.

Julkisilla palstoilla voi sitten unelmoida ihan mistä vain, vaikka parhaasta mahdollisesta kilpailukalenterista. Ehdotusten ei tarvitse olla edes realismia eikä tarvitse välittää budjetista. Realismi ja budjetti tuntuvat puuttuvan vakavistakin ehdotuksista. Kun ehdotuksia tulee riittävästi on seassa varmasti myös sellaisia, jotka voidaan toteuttaa. Ja jos ei muuta, niin olisivathan ehdotukset vaihtelua jatkuvalle valitukselle.

Sanna Tulonen, Vantaa

Related Stories

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi