Tältä Vermon alue näyttää ratayhtiön Vermoni 365 -visiossa.
Tältä Vermon alue näyttää ratayhtiön Vermoni 365 -visiossa. Kuva: Vermo

Pääkirjoitus: Vermo pitää paikkansa

Vermon asema raviurheilun Euroopan huipulla on sementoitu, toisin kuin sen rooli Suomen pääratana, kirjoittaa Jari-Pekka Rättyä pääkirjoituksessaan.

Raviurheilevan Euroopan katseet kohdistuvat tällä viikolla Vermoon. Finlandia-Ajo tarjoilee tasokkaan kattauksen kansainvälistä huippuraviurheilua ja tuo Suomeen monta potentiaalista Elitloppet-hevosta. Ja yhden varman: Solvalla kutsuu voittajan viime vuosien tapaan pääkilpailuunsa.

Vermon asema raviurheilun Euroopan huipulla on sementoitu, toisin kuin sen rooli Suomen pääratana. Vuokrasopimus Espoossa sijaitsevan maa-alueen omistavan Helsingin kaupungin kanssa päättyy vuoteen 2030.

Keskustelua jatkosta käydään nyt Helsingin Sanomissa. Vermo esitteli toissa viikolla Vermoni 365 -vision, jossa Vermosta tulisi moderni tapahtumapuisto ja 365 päivänä vuodessa palveleva harrastuskeskus. Helsingin kaupunki vastasi toistamalla lukijapalstalla viimesyksyisen ilmoituksensa, ettei ole jatkamassa vuokrasopimusta Vermon kanssa. Espoon kaupunki ilmoitti viime viikolla samalla palstalla tukevansa Vermon visiota.

Kantoja on helppo ymmärtää. Helsinki ilmoitti jo toissa syksynä luopuvansa kaupungin alueen ulkopuolisista maaomistuksistaan, joihin Vermo kuuluu. Asumiskäyttöön kaavoitetun alueen arvo olisi ihan erilainen kuin virkistysalueen.

Espoo näkee enemmän arvoa stadionluokan konsertti- ja festivaaliareenalla ja harrastuskeskuksella hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Asuntoja ympäristöön on noussut jo viime vuosina valtavasti. Lisärakentaminen tukkisi viimeisen virkistyskeitaan tiheän asutuksen keskellä ja vaatisi lisäksi mittavat vanhan kaatopaikan alueen maanparannustyöt.

Kaavoitusvalta on onneksi Espoon kaupungilla.

Kokonaisuus ja koko pääkaupunkiseudun etu huutavat Vermon jatkamista paikallaan. Raviurheilun edusta puhumattakaan. Uuden raviradan ja sen fasiliteettien rakentaminen uuteen paikkaan tulisi niin kalliiksi, että Vermossa sitä vaihtoehtoa ei ole uskallettu vielä edes vakavasti harkita.

Finlandia-ajo ajetaan Vermossa nyt 45. kerran. Toivottavasti Espoon ja Helsingin kaupungit löytävät pian ratkaisun, jolla sitä historiaa kirjoitetaan vielä pitkään.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi