Toranda rakentaa uutta

Tornion ja Haaparannan välisellä valtakunnan rajalla, Tornionjoen jäällä, järjestetään 18. – 20.3. Toranda on Ice –tapahtuma. Torniolaisen yrittäjän Erkki Hanhirovan muutama vuosi sitten syntynyt ajatus on kasvanut jääravien järjestämisestä tapahtumaksi, jossa nähdään myös suomalaisten ja ruotsalaisten kilvoittelua jääkiekossa.

Jääkiekkokaukalon keskiviiva sijaitsee valtakunnan rajalla ja kokoonpanoissa nähdään hämmästyttävä joukko kiekkolegendoja. Erityisesti Ruotsin joukkueen kokoonpano kertoo paitsi kovasta tehdystä työstä myös ruotsalaisten urheilijoiden arvostuksesta raviurheilua kohtaan.

Lauantaina 19.3. ajettavissa neljässä ravilähdöissä nähdään mielenkiintoinen mittelö. Suomen kokeneimmat ja arvostetuimmat hevosmiehet Jorma Kontio ja Pekka Korpi saavat haasteen Ruotsin nuorilta nousevilta ohjastajadaameilta Sandra Erikssonilta ja Hanna Olofssonilta.

Toranda on Ice on tärkeä mahdollisuus myös Haaparannan ja Tornion kaupungeille. Minkä tahansa suuren mittaluokan uuden vapaa-ajantapahtuman syntyminen edellyttää sekä talousalueen yritysten että julkisten toimijoiden mukaan saamista.

Uusien tapahtumien elinkaarelle on tärkeää, että ne ensimmäisten vuosiensa aikana kasvavat ja kehittyvät jatkuvasti. Jos tapahtumajärjestäjillä ja muilla taustavoimilla on satsata vain ensimmäisiin vuosiin, alkaa niiden jälkeen hiipumisen aika. Tornio aloittaa isosti, merkittävässä roolissa tapahtuman järjestämisessä ovat Ruotsin pohjoisten raviratojen toiminnasta vastaava Norrtrav ja peliyhtiö ATG. Torandassa on aineksia vuotuiseksi kansanjuhlaksi, mutta sellaisen synnyttäminen vaatii sinnikkyyttä.

Raviurheilun näkökulmasta Tornionjoen jäällä tarjotaan hyvien palkintojen houkuttelemana varmasti urheilullisesti hyvät lähdöt. Kylmäveristen lähtöjä ei tänä vuonna nähdä, toivottavasti näin on tulevaisuudessa. Suomenhevosväki on tunnetusti mielellään kaukaakin liikkeellä, kun on mahdollisuus kilpailla ainutlaatuisissa olosuhteissa. Jäällä ajettavat kilpailut kun kuuluvat niin suomenhevosten kuin muidenkin kylmäveristen historiaan. Historian eläväksi tekeminen on aina kunniatehtävä.

Kun Hanhirova muutama vuosi sitten sai ajatuksen rajajoen jäällä ajettavista jääraveista, näkyivät niin Tornio kuin Haaparantakin suomalaisessa mediassa varsin harvoin. Viimeisen vuoden aikana tämä asia on muuttunut. Mittava joukko suomalaista ja kansainvälistä mediaa on vieraillut Torniossa ihmettelemässä kansainvälisen pakolaisaallon pohjoisimpia aaltoja.

Toivottavasti medialle kelpaavat myös tapahtumat, joissa rajalla juhlitaan tuhansien vuosien ystävyyttä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi