Aarteen Flapjap vei voiton ja Eetu Fossi sai tuulettaa. Henna Halme toimi paraponilähdössä Fossin apuohjastajana.
Aarteen Flapjap vei voiton ja Eetu Fossi sai tuulettaa. Henna Halme toimi paraponilähdössä Fossin apuohjastajana.Arkisto/Anu Leppänen

Näkökulma: Unelmien täyttymys

Pitkän suunnittelun ja odotuksen jälkeen pääsimme ajamaan historian ensimmäiset pararavit Vermossa 13.11.2021 yhdeksän valjakon voimin.

Paraponiravit palkittiin Tornion tämän vuoden ravigaalassa vuoden sykähdyttävimpänä hetkenä. Nyt raveja on ajettu yhteensä kolme kertaa ja jatkoa tulee Turussa 22.7. Loppukesä, syksy ja alkutalvi ovat vielä auki.

Tyttäreni Peppi Hautala oli useasti kertonut toiveestaan kilpaa ajamisesta. Suunnittelin paperille, miten asia toteutettaisiin, kunnes sitten Eetu Fossi esitti toiveen ponilähdöstä, jossa hän saisi ajaa kilpaa. Silloin syntyi ajatus, että varmasti on muitakin halukkaita ohjastajia ja minullahan oli jo valmis suunnitelma, miten se toteutetaan. Molemmat pääsivät Vermossa toteuttamaan poneilla unelmansa ravilähdöstä. Viimeksi meitä oli Pilvenmäellä 12. Kaikki kansa ei vielä tiedä meistä, mutta ne jotka tietävät, uskaltavat hurrata puolestamme.

Vammaisuus tai kehitysvammaisuus on usein este osallistua ”terveiden” harrastuksiin, ja raviurheilu kuuluu vahvasti tähän kategoriaan. Pararavien kautta on ollut mahdollisuus tutustua mahtavaan lajiin sekä kilpailla turvallisesti. Ravikortti vaaditaan jokaiselta ohjastajalta, mikäli mielii osallistua ravikilpailuihin, ja A-poneilla saa ajaa sen vuoden loppuun, kun täyttää 18 vuotta. Näin meidän porukastamme valtaosa ei siis voisi ajaa näissä lähdöissä, vaan pitäisi ajaa B-poneilla tai hevosilla.

Nyt olemme ajaneet kilpaa A-poneilla avustajan kanssa. Avustajilla on voimassa oleva ajolupa ja kokemusta ohjastamisesta ja valmentamisesta ammattitasolla, poikkeuksena ponikuskit Veeti Hautala ja Hanna Uljas. Jatkossa saatamme kutsua yksittäisiä poniohjastajia avustamaan edellyttäen vahvaa ajokokemusta.

Innostuneita paraohjastajia on porukkaan tullut lisää. Mielestäni olemme onnistunut kaikissa tavoitteissa yli kaikkien odotusten ja pelkomme ovat osoittautuneet turhiksi. Toiminnalle suuressa osassa on ponien omistajien pyyteetön apu lainata ponejaan. Ammattiohjastajat, joilla on ravipäivinä kiire ja varmasti myös ”paine päällä”, eivät tuo sitä varikolla paraohjastajien luo, vaan silloin on kaikilla hetki aikaa jutella ja suunnitella tulevaa paraponistarttia. Iloisuus ja rauhallisuus ovat läsnä varikolla, vaikka ihmisiä on paljon.

Pelkomme ovat osoittautuneet turhiksi.
Hanna Malmivaara

Pararavi- ja ratsastus ry toimii vapaaehtoisvoimin erilaisten yhteistyökumppaneiden tukemana. Heidän avullaan olemme saanut hankittua varusteita ja välineitä. Toiminnan jatkumiselle juuri nämä tuet ovat tärkeitä. Olemme todella kiitollisia yhteiskumppaneilta saatuun tukeen. Emme voi yksilöidä ketään, mutta Hippos ja Vermo olivat suurena apuna ja tukena ja ennen kaikkea mahdollistajana ensimmäisille pararaveille. Lisäksi Paralympiakomitean rooli, ponien omistajat, ammattiohjastajat ja sponsorit sekä raviradat ovat olleet isoin tekijä jotta tällainen toiminta on mahdollista. Kaikkein suurimman kunnian annan kuitenkin meidän huippurohkeille paraohjastajille, jotka ovat tehneet edellä mainittujen tahojen ja henkilöiden kanssa Suomen ravihistoriaan lähtemättömän jäljen.

Ilman näitä tahoja ei pararaveja voitaisi ajaa, joten vilpitön ja nöyrin kiitos kaikille mukana oleville ja mukaan tuleville.

Hanna Malmivaara

puheenjohtaja

Pararavi- ja ratsastus ry

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi