Kuninkuusravien iso yleisömäärä aiheuttaa haasteita tilapäisrakentamiselle, mitä perustettava kuninkuusraviyhtiö voisi helpottaa.
Kuninkuusravien iso yleisömäärä aiheuttaa haasteita tilapäisrakentamiselle, mitä perustettava kuninkuusraviyhtiö voisi helpottaa.Kuva: Anu Leppänen

Näkökulma: Uudistumisen aika – "Kuninkuusravi-instituutio on kasvanut suureksi ja monelle radalle liian vaativaksi kokonaisuudeksi"

Perinteet ja historia eivät saa olla este hyvän asian kehittämiselle ja muutokselle, kirjoittaa näkökulmassaan Kari Eriksson.

Kouvolan ja viime vuonna Forssan Kuninkuusravit palauttivat vahvasti uskoa kotimaiseen raviurheiluun. Järjestelyt molemmissa olivat hyvät ja kattavat, kilpailut jännittäviä ja korkeatasoisia, mukana kunnon annos raviurheilun kuuluvaa dramatiikkaa.

Ravitalouden uusi rahoitusjärjestelmä sekä pelijärjestelmän todennäköinen muutos lisenssiperusteiseksi ovat asioita, jotka aiheuttavat muutoksia koko ravitalousjärjestelmässä. Asioita, joihin keskusjärjestö Hippoksen ja raviratojen on kyettävä vastaamaan. 

Suurena edistysaskeleena voidaan pitää ravialueiden sisäistä yhteistyötä ja työnjakoa. Päämääränä tulee olla mahdollisimman hyvä kilpailu- ja ravitarjonta ravialueen sisällä. Hyötyjinä yhteistyöstä on hevosenomistajien ja lajia harjoittavien lisäksi raviurheilua seuraava ja raveja pelaava raviyleisö. Tasokkaat kilpailut ja menestymisessä tarvittava hyvä henki syntyvät yhteistyöllä ja yhdessä tekemällä. Yhteistyöllä taataan myös raviurheilun alueellinen säilyminen, joka pienessä ravimaassa on lajin elinehto.

Kuninkuusravi-instituutio on kasvanut suureksi ja monelle radalle liian vaativaksi kokonaisuudeksi.

Kuninkuusravit täyttävät ensi vuonna kunniakkaita pyöreitä vuosia. Jyväskylässä juhlitaan 100-vuotiasta kuninkuusravi-instituutiota. Perinteet ja historia eivät saa olla este hyvän asian kehittämiselle ja muutokselle. Kuninkuusravit on saatava yhden viikonlopun sijasta palvelemaan kuninkuusravirataa ja sitä ympäröivää ravialuetta myös varsinaisen juhlan jälkeen.

Kuninkuusravi-instituutio on kasvanut suureksi ja monelle radalle liian vaativaksi kokonaisuudeksi. Onnistuessaan kaikki menee hyvin, mutta entä, kun sattuu se kesäinen sadeviikonloppu? Myös tämä puoli asiasta on huomioitava päätöksiä tehtäessä.

Ravialueiden perustaminen ja nyt alkanut raviratojen välinen yhteistyö voisivat olla kipinä Kuninkuusravien uudistamiselle ja toiminnan järkeistämiselle. Tarvittavia toimia olisi useita, ehkä tärkeimpänä kuninkuudesta ajavien ratojen valintamenettely.

Jotta Kuninkuusravit voisivat palvella raviradan investointitarvetta ja mahdollistaa radan talouden hoitoa, niiden on toistuttava säännöllisin, riittävän lyhyin väliajoin. Viime vuonna tehdyn, perusteellisen raviratojen profilointivertailun perusteella kahdeksan ravirataa (Helsinki, Tampere, Turku, Lahti, Jyväskylä, Seinäjoki, Kuopio ja Oulu) voisivat olla vakituisia kuninkuusratoja. Tämä lisäksi tulisi olla kaksi vaihtuvaa ravirataa, joiden valinta tapahtuisi tiettyjen radan toimintaan ja siinä menestymiseen liittyvien kriteerien pohjalta.

Kahdeksan kuninkuusravirataa olisi myös hyvä pohja perustettavalle kuninkuusraviyhtiölle. Yhtiö  hankkisi kuninkuusravien järjestämiseen tarvittavan tarpeiston (teltat, wc:t, screenit jne.), joko ostamalla tai pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla. Edelleenvuokraus / luovutus Kuninkuusraveja järjestäville radoille toisi mukanaan säästöjä ja vähentäisi riskejä. Kuninkuusraveja järjestävät vaihtuvat raviradat hyötyisivät tietenkin nekin kunkkariyhtiön palveluista. Yhtiö voisi tarjota palvelujaan myös muihin suurtapahtumiin hankkien näin lisätuloja ja parantaen tarpeiston käyttöastetta.

Yleisöä Kouvolan Kuninkuusraveissa.
Yleisöä Kouvolan Kuninkuusraveissa.Kuva: Jarno Unkuri

Itse Kuninkuusravien järjestämisen tulisi olla yhden radan sijasta enemmän koko ravialueen ponnistus ja voimannäyttö. Yhteisellä työllä järjestettäisiin, jos ei helposti, niin ainakin helpommin ne ”kaikkien aikojen Kunkkarit”.

Kuninkuusravit on hieno perinne. Mikäli haluamme, että perinne säilyy ja kotimainen raviurheilu kehittyy, on uskallettava tehdä myös muutoksia. 100 vuotta on pitkä aika, olipa kysymys mistä asiasta tai perinteestä tahansa. Aika uudistamiselle ja muutoksille on nyt käsillä.

Kari Eriksson

Suomen Hippoksen valtuuskunnan jäsen

Kuninkuusravien iso yleisömäärä aiheuttaa haasteita tilapäisrakentamiselle, mitä perustettava kuninkuusraviyhtiö voisi helpottaa.
Lukijan kynä: Lappeella on hyvät valmiudet järjestää Kuninkuusravit
Kuninkuusravien iso yleisömäärä aiheuttaa haasteita tilapäisrakentamiselle, mitä perustettava kuninkuusraviyhtiö voisi helpottaa.
Pääkirjoitus: Ei syytä hötkyilyyn

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi