Häijään oriasemalla soi taas puhelin: ”Asiakkaat ovat ottaneet uutisen innokkaasti vastaan”
Häijään oriasema avasi ovensa. Nyt asemalla palvellaan ainoastaan tammoja. Kuvituskuva.Kuva Juhani Länsiluoto.

Häijään oriasemalla soi taas puhelin: ”Asiakkaat ovat ottaneet uutisen innokkaasti vastaan”

Viime vuoden taukoa pitänyt Häijään Oriasema Oy on avannut ovensa uudelleen. Nyt tilalla työskennellään pelkästään tammojen siemennysten kanssa.

Vuonna 2013 toimintansa aloittanut sastamalainen oriasema hiljeni vuodeksi, mutta yleisön pyynnöstä toiminta pyöräytettiin uudelleen käyntiin. Häijään Oriaseman toinen yrittäjä Kati Ruusunen kertoo, että he saivat paljon viestejä niin paikallisilta hevosihmisiltä kuin eläinlääkäreiltä, että oriasemalle olisi tarvetta.

”Meistä jäi silloin aukko tänne, ja hevosia on alueella todella paljon”, Ruusunen toteaa. ”Meistä ilmeisesti myös tykättiin.”

Edellisen vuoden sekä Ruusunen että oriaseman toinen yrittäjä Laura Lindroos käyttivät aikansa opiskeluun. Nyt, kun opiskelut taukosivat hetkeksi, päätös avaamisesta konkretisoitui. Opiskelut jatkuvat molemmilla taas syksyllä.

Ruusunen kertoo, että vaikka päätös aseman avaamisesta tuli nopeasti, puhelimet alkoivat soimaan heti. ”Asiakkaat ovat ottaneet uutisen innokkaasti vastaan.”

Aiemmin Häijäällä astui myös oreja, mutta tällä kierroksella oriasema palvelee tuoresperman vastaanottoasemana tammoille. ” Tammapraktiikkaan pystyttiin heti käymään töihin, koska se ei vaatinut investointeja.”

Oriaseman pukit on sen sijaan myyty, eikä Ruusunen usko, että astuvia oreja nähdään tilalla ihan lähiaikoina. ”Se oli silloin selkeä päätös, eikä se tunnu tällä hetkellä vaihtoehdolta, vaikka oriinomistajat ovat kyselleet, voisiko se olla mahdollista.”

Monin paikoin Suomessa siemenpakettien kuljetukset ovat aiheuttaneet harmia niin siittolanpitäjille kuin hevostenomistajillekin. Ruusunen ei kuitenkaan usko, että heille tulee ongelmia. Häijään Oriaseman sijainti on tuorespermalähetyksiä ajatellen loistava. ”Siirrot tulevat hyvin kotimaasta ja ulkomailta. Pirkkalan lentoasemalle on vain noin 15 minuutin matka, Tampere on hyvä solmukohta.”

Oriaseman yhteistyöeläinlääkärinä toimii tuttuun tapaan Jaana Eskola. Eskola käy ultraamassa tammat, ja Ruusunen vastaa itse siemennyksestä. Tulostakin on tullut: ” Meillä taisi viimeisellä kerralla olla tiineysprosentti 95. On tärkeää, että hommat hoituvat”, Ruusunen kertoo.

Tammoille on oriasemalla hyvin laiduntilaa. Astutettavat voivat ulkoilla joko yksin tai laumoissa. Omia kasvatussuunnitelmia yrittäjillä ei sen sijaan enää ole. Yhdeksän kasvattia on ehtinyt syntyä Häijään Oriaseman nimiin, ja niiden kehittymisen seuranta riittää Ruususen mukaan tällä erää.

Parhaiten kasvateista on tähän mennessä menestynyt 3-vuotias tamma Dusktodawn Boogie, joka on tienannut urallaan jo yli 41 000 euroa. Tammaa valmentaa Kenneth Danielsen.

”Olemme tyytyväisiä, että kaikki ovat päässeet hyviin koteihin. Varsojen menestystä on kiva seurata, ja odotan, että päästään taas raveihin paikan päälle”, Ruusunen hymyilee.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi