Kolme oria hyväksyttiin, omistajat monenlaisissa tunnelmissa
Quillan KS ihastutti tuomaristoa eniten.Kuva: Suomen Hippos / Leena Kahisaari

Kolme oria hyväksyttiin, omistajat monenlaisissa tunnelmissa

KS-tallilla kippistettiin kahvilla Quillan KS:n oripäivävoittoa, ja Diamant de Magic Micen omistaja keskittyy oripäiväesittämisen odottamaan omaa ihmisvauvaa. 

Kolmannen hyväksytyn oriin Londenin omistaja Markus Lindblomin iloa varjosti hieman se, että hänen muut esillä olleet oriinsa eivät saaneet lupia.

"Kyllä tässä on fiilis, että miksi istun täällä kotona, enkä ole Ypäjällä!" huokasi Quillan KS:n kasvattaja Eeva-Liisa Penttilä ensin. Hän joutui jäämään kotiin Hauholle, kun niin monella tallin tammoista oli laskettu aika varsomisen suhteen.

Penttilä kertoo, että hän kyllä odotti oriinsa menevän läpi, mutta oripäivävoitto tuli yllätyksenä.

Aamu oli myös hieman vaikea, kun Quillan pudotti muutaman kerran koeratsastaja Lotta Lehtosen kanssa ja tuli sarjalta uloskin.

"Sen varovaisuus kääntyi sitä vastaan", Penttilä näkee.

"Onneksi tuomaristo koki, kuten mekin. Vieraan ratsastajan ei ole helppoa mennä 4-vuotiaan selkään tekemään melko vaativia tehtäviä. Ehkä testiä tulisi muuttaa niin, että oman ratsastajan kanssa voisi mennä vähän isompiakin, mutta koeratsastaja tekisi helpompaa. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin!" Penttilä sanoi.

Ori on Penttilälle jo neljäs itse kasvattama hyväksytty ori. Sillä ei kuitenkaan ole mitään sukujuuria Penttilän kantaoriin Königins Sohniin, vaan se on lainatammasta Mamsell Dé Vill ja KS-tallilla pakastepöntön kautta vaikuttaneesta oriista Quality.

"Quality loukkaantui sinä keväänä, kun sen piti tulla meille, ja saimme pöntöllisen pakastespermaa. Olin siitä aika hermostunut, mutta onnistuimme sinä kesänä saamaan sillä tiineeksi 11 tamma 13:sta, Leena Väihkösen etäneuvoilla", Penttilä kertoo.

Oria kuukauden ajan valmistellut Susanna Rautanen oli omistajan, koeratsastajan ja muun tuomariston kanssa samaa mieltä siitä, että kyseessä on erittäin hyvä hevonen.

"Se oli tänään vähän väsynyt, eikä se silloin kanna niin hyvin, eikä se pystynyt hyppäämään niin kootusta laukasta, kun nyt pyydettiin. Tässä koulutusvaiheessa sen pitää vielä laukata enemmän", Rautanen totesi.

Anne Penttisen kelpasi hymyillä arvostelun jälkeen, kun oman kilpatamman Rivolinan varsasta tuli jalostusori. Isäksi valikoitui aikanaan Sammalistossa vuoden vaikuttanut Diamant de Plaisir. Penttinen kertoo jännittäneensä hieman koeratsastajan osuutta, koska Diamant de Magic Mice on alusta asti opetettu hyppäämään Nina Fagerströmin neuvoin niin, että se liikkuu hyvässä rytmissä ja on viimeisen askelen esteen alla omillaan, ilman ratsastajan tukea.

"Ajatus on, että se osaa jatkossakin tarvittaessa ajatella omilla aivoillaan. Mutta hyvin Lotta sen esitti", Penttinen sanoi.

Hän kertoo, että ei ole vielä päättänyt, meneekö hevonen oriasemalla astumaan, vai laittaako hän sillä vain omat tammansa.

"En halunnut suunnitella etukäteen liian tarkasti, koska tuntuu siltä, että jos suunnittelee liikaa, suunnitelmat menevät sitten pieleen. Halusin katsoa ensin nämä Oripäivät", kuopiolainen Penttinen kertoo.

Hän itse saa vauvan syyskuun alussa, ja sen takia kisatakkia piti vähän tuunata istuvammaksi oripäiviä varten.

"Kyllä minua vähän kuumotti, kun kuulin, että Oripäiviä siirretään", Penttinen paljastaa.

Ori oli kuitenkin niin perin tuttu ja hyvin käyttäytyvä, että Penttinen päätti esittää sen itse selästä.

"Kyllä eilen muutaman kerran isommassa hypyssä huomasi, että vatsalihakset eivät ole ihan siinä kunnossa, kuin ennen. Mutta jos olisi ollut jotain kipuja tai jotain, en olisi hypännyt. Tämän jälkeen ratsastan enää vähän kotona omaksi huvikseni", Penttinen kertoo.

Markus Lindblomilla esillä oli yksi askellajiori ja kolme esteoria, joista vain Londen sai luvat. Erityisesti ST Inspcetorin hylkääminen kismitti, sillä ori esiintyi hyvin, isosta koostaan huolimatta. Lankkuesteelle se pysähtyi alkuun testiratsastajan kanssa, mutta hyppäsi sen jälkeen hyvin.

"Haukun juuri täällä tuomareita", Lindblom naurahti ensin puhelimeen Ypäjältä.

"Eivät he nyt ihan väärässä olleet, mutta vähän", hän lisäsi.

Kouluori Manificon ja esteori ST Dicaprion suhteen Lindblom totesi, että valmistelu olisi pitänyt tehdä huolellisemmin, joskin myös tuomariston pitäisi erottaa, mikä on koulutustasoa ja mikä hevosen laatua. ST Inspector taas kärsi ehkä koostaan.

"Mutta se ei tehnyt mitään hylkäystä aiheuttavaa. Se on isokokoinen, mutta todella kiltti ja hyvä", Lindblom ihmettelee.

"ST Inspector tulee nyt kotiin lomalle. ST Dicapriolla on kyllä se hieno hyppy sisällä, ja se jatkaa Riikka Harjulan kanssa kisaradoille. Manifico oli jo lähdössä aika kauas. Ehkä se nyt lähtee, kun ostajaehdokkaat pääsevät kokeilemaan", Lindblom toteaa.

Tuomariston arvioihin päivän oreista palataan vielä toisessa artikkelissa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi