Paneelissa paljastui, mitä Mascate Matchin emä maksoi - Southwind Spiritille Jokimaalla esitettyjen oriiden parhaat pisteet

Paneelissa paljastui, mitä Mascate Matchin emä maksoi - Southwind Spiritille Jokimaalla esitettyjen oriiden parhaat pisteet

Supertamma Mascate Matchin emä oli lahjahintainen huutokauppalöytö. Koko on siitostammalla tärkeä ominaisuus, ja nuorten hevosten kilpailumahdollisuuksiin pitää satsata.

Muun muassa nämä asiat tulivat ilmi Suomen Hippoksen jalostuksen superpäivien ensimmäisen päivän iltapäivän paneelissa, jossa lämminveristen jalostuksesta keskustelivat Suomeen palailevassa oleva Kimmo Kemppi sekä vuoden hevosen Mascate Matchin kasvattajat Markku Punkari ja Saku Mikkola. Keskustelua johti Lauri Hyvönen. Sekä oriiden arvostelua että paneelikeskustelua pystyi seuraamaan verkossa livelähetyksessä.

Kaikki kolme miestä myöntävät, että pelkällä kasvattamisella eli tammojen ja varsojen pitämisellä on hyvin haastava saada tulosta liiketaloudellisesti kannattavaksi. Markku Punkari nimeää erityiseksi ongelmakohdaksi Suomessa syntyneet tavallisemmat tammavarsat, jotka eivät tahdo kiinnostaa ketään.

”Suomessa myydään paljon varsoja alle omakustannushinnan. Siinä ei jää kasvattajalle paljon muuta kuin toive, että varsa menee hyvälle ostajalle”, Saku Mikkola sanoo.

Kimmo Kemppi esittää ratkaisuksi sitä, että nuorten hevosten kilpailusysteemiä kehitettäisiin. Raha jakautuu nyt kapealle kärjelle, ja jos ikäluokkahevonen esimerkiksi sairastuu väärään aikaan vuodesta, saattaa olla, ettei se tienaa vuoden aikana euroakaan.

”Nykyistä useammalla varsalla pitäisi olla mahdollisuus tienata nuorena, se lisäisi varsojen kysyntää ja nostaisi kasvattamisen kannattavuutta. Alueelliset nuorten hevosten omat kilpailusarjat, ansaintamahdollisuuksien jakautuminen paremmin ympäri vuoden ja esimerkiksi ikäluokkakilpailujen lohdutusfinaalien palkintojen nostaminen voisivat olla siihen keinoja.”

Punkarilla, Kempillä ja Mikkolalla on yhteneväinen näkemys siitä, mitä ominaisuuksia arvostetaan, kun etsitään hyvää siitostammaa. Punkari nimeää järjestykseksi suku – kilpailunäytöt – koko – rakenne. Vaikka suku on tärkein, nykypäivänä tamman suvussa ei saisi olla liian monta kilpailematonta tammaa.

”Jos voittosumma on 150 000 euroa, hevosella harvoin on isompia rakennevikoja”, Punkari toteaa.

Kiinnostavan, tuoreen sukuisen siitostamman etsintä on helpoin aloittaa Amerikan mantereelta, sillä Ranskasta ja Ruotsista parhaita tammoja ei saa ostettua kuin kovaan hintaan. Jenkeissä tilanne on toinen.  Mascate Matchin emä Captivation on esimerkki löydöstä.

”Joku on väittänyt, että sen suku ei ole erikoinen, mutta minulle se on hirmusukuinen, kun isänä on Cantab Hall ja emä on tienannut yli 350 000 dollaria. Se oli täyskokoinen hevonen, ja kun sen hinta jäi varsamaksu maksettuna kolmen tonnin tienoille, meidän oli pakko mennä katsomaan kaupan jälkeen, mikä vika siinä oikein on. Vikaa ei löytynyt”, Punkari kertaa.

Tamman hyvä koko on tärkeä, sillä pientä varsaa on vaikea myydä. Punkarin mukaan hevosen koko korreloi suorituksiin ainakin amerikkalaisessa mailin systeemissä.

”Kyllä Amerikassa 100–200 000 euroa tienanneet hevoset ovat säkäkorkeudeltaan melkein järjestään vähintään 157 senttisiä.”

Orivalinnassa pätevät samat lainalaisuudet kuin tamman valinnassa. Parasta olisi valita tammalle sopivin ori, mutta kasvattaja joutuu miettimään myös varsan kaupallisuutta.

”Myyvimmän oriin valinta on taloudellisesti usein järkevää, mutta se ei välttämättä ole aina sille tammalle sopivin ori. Toisaalta nykyään uudet oriit ovat Jenkeissä niin korkealle hinnoiteltuja, että kannattaa miettiä ottaako riskiä, vai valitseeko jonkun muun uuden tai vanhan hyväksi havaitun oriin. Ne eivät ehkä ole niin myyviä, mutta ehdot ovat huomattavasti kasvattajaystävällisemmät.”

Varsan kasvatuksessa Saku Mikkola ja Markku Punkari kehottavat satsaamaan erityisesti ensimmäisen talven ruokintaan ja hoitoon. Ruokinta saa olla runsasta.

”Jos varsa on ensimmäisen talven jälkeen huonon näköinen ja pieni, se ei ota kasvua kiinni ennen kuin kolmivuotiaana”, Saku Mikkola toteaa.

Jokimaalla arvosteltiin ja hyväksyttiin Suomen Hippoksen juoksijajalostuksen superpäivien ensimmäisenä päivänä 10 lämminverioria. Lisäksi päivän aikana oli arvosteluaan täydentämässä 8 oria, jotka saivat viime vuonna koronan takia poikkeuksellisesti kokouskäsittelyssä vuoden jalostusluvan.

Oreista jälkeläisten perusteella arvosteltiin neljä. Niitä ei näyttelyssä ajettu, eikä niille annettu jalostusluokkaa, vaan ne saivat sanallisen arvioinnin jälkeläistensä perusteella.

Yksilöarvostelussa oreista kävi 14. Päivän parhaat pisteet, 77 pistettä, sai Southwind Spirit, joka arvosteltiin II jalostusluokkaan. Siihen yltävillä oreilla on korkea jalostusarvon ennuste. II jalostusluokkaan ylsi 71 pisteellään päivän oreista myös Pato.

Päivän aikana arvosteltiin alla listatut oriit.

– Hevosurheilu 18.2.2021

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi