Tammapalkkioita maksetaan tänä vuonna useammalle – Täältä löydät palkittujen nimiä
Passionate Kemp palkittiin voittosummansa perusteella. Tamma takoi kilparadoilta yli 1,6 miljoonan euron tienestit.Kuva: Claes Kärrstrand

Tammapalkkioita maksetaan tänä vuonna useammalle – Täältä löydät palkittujen nimiä

Suomen Hippos on julkaissut vuoden 2021 tammapalkkioiden saajat. Kaiken kaikkiaan 522 tammalle jaettiin yhteensä noin 260 000 euroa.

Tammapalkkiojärjestelmää yksinkertaistettiin viime vuonna ja sitä uudistettiin korvaamaan poisjääneitä hevoskasvatuksen tukia. Aiemmin hevoskasvatuksessa oli käytössä 18 eri palkkiojärjestelmää, mutta nyt valtion kautta maksettava tuki on kohdistettu maa- ja metsätalousministeriön toiveesta puhtaasti hevoskasvatukseen.

”Maksettu summa oli suurin piirtein sama kuin viime vuonna. Tänä vuonna lämminveripuolelta tuli selvästi enemmän hakemuksia”, kertoo Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää.

Hän epäilee syyksi sen, että kun järjestelmää uusittiin, kasvattajat eivät olleet vielä tarpeeksi hereillä muutoksista. Tänä vuonna esimerkiksi lämminverisissä ravihevosissa otettiin mukaan myös voittosumman mukaan palkittavia tammoja.

Näistä palkittiin ensimmäisenä Passionate Kemp (Lindy Lane – Sonata Lobell, Mystic Park), joka varsoi tammavarsan oriista Maharajah. Kokonaisindekseissä korkeimmalle nousi myöskin Maharajahista tamman varsonut Daze (Ready Cash – Daphne, Lindy Lane). Hakemusten perusteella palkittiin 10 tammaa.

Suomenhevospuolella varsan saaneita valiopalkittuja suomenhevostammoja vuonna 2021 olivat juoksijasuunnan tammat Cordiitta (Cameron – Kilun Petra, Patrik), Aneliatar (Suikun Ero – Petrita, Patrik) ja Tiroli (Turo – M.R.K. Tähti, Visku).

Voittosumman perusteella ensimmäisenä palkittiin Akaasia (Apassi – Mutola, Dallas), joka on ansainnut raviurallaan 267 220 euroa.

Varsomisvuoden jalostusindeksin mukaisessa paremmuusjärjestyksessä palkituista tammoista ensimmäisenä oli Maisiri (Sipori – Vokmai, Vokker), jalostusindeksi 142.

Ratsusuunnalta palkittiin 41

Suomen Ratsastajainliiton kilpailutulosten perusteella palkittuja tammoja oli yhteensä 14. Korkeimman rakenne- ja käyttöpisteiden keskiarvon, 16,28, saavutti Hilppa Hilpeä (Ruuvin Roope – Aineen Ilotar, Vekselin Aihe).

Aroha Kastanja (Karl-Hemming – Ritun Tähti, V.T. Ajatus) palkittiin ykkösenä SRL:n alue‐ ja kansallisen tason kilpailutulosten perusteella.

Jälkeläisistään Valio‐palkituista suomenhevostammoista ei ollut varsoneita vuonna 2021.

Pien- ja työhevossuunalta palkkion saivat kaikki 19 jalostusarvosteltua ja varsonutta tammaa. Ratsusuunnalta palkittiinkin 40 sijaan 41 tammaa.

Lämminverisillä ratsuilla palkittujen tammojen joukossa oli kaikkiaan kolme jälkeläisistään A-palkittua, yksi Valio-palkittu tamma, Dorina R 2379 (Davignon II – Weltliesel, Weltmeyer) sekä menestyksekäs kouluratsu Gasparilla RB, eli tutummin Sini Solina (Goodman – Froh Linde, Falkland). Yhteensä lämminverisiä ratsuhevosia palkittiin 100.

Ratsuponeista palkkioon ylsivät tammat Haandpaol’s Selly 137 RP (Bokkesprong Czardas – Haandpaol’s Summertime, Krimh NL ox) ja Stella Polare 129 RP (Flora’s Hof Magic 6 WPB – Polestar 437 NF, Ekeholms Bacardi 6 NF).

Islanninhevosten astutusmäärät eivät yltäneet rodun astutusmäärän oikeuttavaan tammalukuun.

Palkintoja useammalle tammalle

Vuoden 2021 tammapalkkiojärjestelmän uudistuksessa tammakohtaista palkkiosummaa pienennettiin, ja nyt palkintoja jaettiinkin useammalle tammalle.

Mäenpää on tyytyväinen uudistukseen. Hän toteaa, että mitään suuria puutteista ei ole vielä havaittu. ”Kun katsoimme tammalistoja, totesimme, että pieniä tarkennuksia on ehkä tulossa, mutta ei mitään isoa.”

Tänä vuonna juoksijasuunnan suomenhevosilla ei enää huomioitu jalostusarvostelutuloksen rakennepisteitä, vaan kaikki tammat valittiin jalostusindeksin tai voittosumman mukaan. Ratsusuunnan suomenhevosten anomuksissa otettiin huomioon koko hevosen kilpailu-ura.

Ratsu-, pien- ja työhevossuunnilla tammapalkkioita maksettiin tänä vuonna ottaen huomioon rakennepisteiden rinnalla myös käyttöpisteiden keskiarvot. Lisäksi kaikille suomenhevossuunnille lisättiin palkkiot jälkeläisistään valiopalkituille tammoille.

Lämminverisissä ravihevosissa otettiin mukaan myös voittosumman mukaan palkittavia tammoja. Lämminveristen ratsuhevosten kilpailuperusteisen jaon vähimmäiskriteerit asetettiin *-suoritusluokan mukaisiksi. Lisäksi ratsuhevosista ja poneista palkittavien listalle pääsevät kaikki jälkeläisistään Valio- ja A-palkitut tammat.

Tammakohtainen palkkio on pääosin suuruudeltaan 500 euroa. Ratsu ja rotuponeille, vuono- ja islanninhevosille se on 400 euroa.

Pääset katsomaan kaikki palkitut tammat tästä linkistä: Tammapalkkiot

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi