Tässä ovat suomalaisten suosikkioriit - lämminveristen puolella yksi oli ylitse muiden
Kallelan oriasemalla astunut Friendly Bourbon oli lämminveristen ravihevosten ykkösori.

Tässä ovat suomalaisten suosikkioriit - lämminveristen puolella yksi oli ylitse muiden

Suomen Hippoksen astutustilastot vuodelta 2021 on nyt julkaistu. Lämminveristen ravihevosten ja suomenhevosten astutusluvut nousivat.

Kuluvana vuonna lämminverisiä ravureita astutettiin 1567 kappaletta, kun edellisvuonna astutuksia oli viisi kappaletta vähemmän. Suomenhevosten puolella vuonna 2020 astutuksia oli 1868, mutta tälle vuodelle määrä kasvoi 1912:een.

Lämminveristen puolella yksi ori pesi muut suosiollaan. Viime vuoden lopulla Suomeen saapunut Friendly Bourbon sai 117 tammaa.

Kuten huippuori Face Time Bourbonin, myös Friendly Bourbonin isä on Ready Cash ja emänisä Love You. Lisäksi Face Time Bourbonin emänemä Kamera Bourbon ja Friendly Bourbonin emä Une Belle Bourbon ovat siskoksia.

Oriin omistaa Triotalli.

"Oli todella positiivinen yllätys. 70-80 tammaa kaavailtiin alun perin että pitäisi saada. Se täyttyi ja ylittyi mukavasti", toteaa Triotallin takana yhdessä Markku Punkarin kanssa oleva Hannu Nivola.

Suomenhevosissa liisingläisen Parvelan Retun suosio jatkuu toista vuotta korkeana. 6-vuotias juoksijalahjakkuus sai tänä vuonna 119 tammaa.

Parvelan Retu on Marjo Vannisen kasvattama ja sen omistaa Lakos Team Ay. Hevosta valmentaa Petri Laine, joka on myös oriin osaomistaja. "Tulijoita olisi ollut enemmänkin, ja viimeisen tamman kanssa oli kiimat hukassa", Laine kertoo.

Yksittäisen suomenhevosoriin astutusraja on 120 tammaa.

Myös Kihisee ylitti sadan astutuksen rajan kolmella. Oriin omistaja Ilkka Laitinen odotti hyvää tammamäärää, mutta se, että Kihisee sai 49 tammaa enemmän kuin vuotta aiemmin, yllätti hänet. "On hienoa, että meni yli sadan ja toinen asia on se, että kun joukossa on muitakin kovia oriita astumassa, on toinen sija tuossa taulukossa erittäin hienoa."

Suomenhevosratsuissa Savelan Hemuli sai 30 tammaa ja Hiljalan Fantom vain kaksi vähemmän. Lämminveriratsujen vahvistetut astutustilastot löydät täältä.

Kantakirjaamattomista oreista suosituin on Riikin Taaleri (14 tammaa). Suomenpienhevosista käytetyimmällä, A.T. Unikuvalla, oli myös 14 astutettavaa.
Ponien suurin yksittäinen rotu on edelleen shetlanninponi, joista eniten käytettiin Promisehill Copper Cloud 364 SH:ta. Se sai 16 tammaa.

Päivitetty 6.10. kello 14.30: Korjattu top15-listaa lämminveristen osalta.

Päivitetty 6.10. kello 16.30: Lisätty kommentteja ja päivitetty juttua kokonaisuudessaan.

Päivitetty 13.10 kello 8.45: Muokattu astutusmääriä Hippoksen päivitettyä tilastoja.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi