10-vuotias Club Nord Chip on näyttänyt luokkaansa ulos kuluneella kaudella. Lappeeseen tamma lähtee kolmen voiton putkessa. Kuva: Seppo Toivari
10-vuotias Club Nord Chip on näyttänyt luokkaansa ulos kuluneella kaudella. Lappeeseen tamma lähtee kolmen voiton putkessa. Kuva: Seppo Toivari

Toto75-ennakko: Club Nord Chipin vauhtijyvä löytynyt

Lauantaina Lappeenrannan Toto75-kierroksen pääosissa ovat tammat, kun molemmat rodut mittelevät Villinmiehen Tammakilvassa. Tammat käyvät taistoa myös pääkilpailujen ulkopuolella. Kolmannen 75-kohteen tasoitusajossa nähdään 10-vuotiaana uransa parhaassa iskussa kilpaileva Club Nord Chip. Kolmen tolpan putkessa starttaavalta tammalta odotetaan menestystä Lappeessa niin pelaajien kuin taustavoimien taholta.

Club Nord Chip syntyi Hilkka ja Reijo Suomalaisen talliin Ivalossa. Tamman tie vei maitovarsana Antero ja Marja-Leena Vesteriselle Laukaaseen, jossa se valmentautui aina viime syksyyn saakka. Tamman kisajyvä oli hukassa, joten se palasi takaisin kotiin. Valmennusvastuu siirtyi Club Nord -hevosten takana olevalle Reijo Suomalaiselle.

”Olen pitänyt Club Nord Chipiä pikkuvarsasta asti yhtenä meidän lahjakkaimmista kasvateistamme. Nuorempana odotin siitä enemmän kuin Club Nord Elitistä”, Suomalainen sanoo.

Kymmenenvuotiaaksi ehtineen, ilman sairasteluja ja isoja loukkaantumisia treenanneen tamman kilpailumenestys ei ole yltänyt vuosien mittaan siskonsa tasolle. Suomalainen uskoi yhä raamikkaan ja hienorakenteisen kasvattiinsa löytävän vauhtinsa.

”Sovittiin Anteron kanssa, että haen hevosen pohjoiseen ja kokeillaan. Hevonen tuli meille marraskuussa. Ajettiin talvi meidän normaalia treeniämme. Hyvin pitkää ja rauhallista lenkkiä jopa 20 kilometriä päivässä. Selkeästi se jotenkin virkistyi ja alkoi näyttää, että pystyy täysin kilpailemaan tallin parhaiden hevosten kanssa.”

”Alkuvuonna se voitti jo muutaman kerran. Se oli odotettavaakin, sillä sarjat olivat niin matalat. Ehkä tietyllä tavalla kova talvitreeni verotti sen verran, että se tuntui alkuun jonkin verran jäykältä. Vähitellen kevennettiin treeniä ja kuukausi sitten tamma alkoi tosissaan kulkea.”

Club Nord Chipin syyskuu on ollut tappioton. Tamma on kuluvan kauden mittaan murskannut myös ennätyksensä.

”Mielestäni sen rajat eivät ole saavutettu vielä lähellekään. Se pystyy parantamaan huomattavasti nykyisiä ennätyksiään (12,0 aly ja 15,0 ke). Jos talvi onnistuu, niin ensi vuonna se menee kymppiä tai jopa allekin. Hevosella on tosi kova luokka, mikä ei ole näkynyt ulospäin tähän mennessä ollenkaan”, valmentaja vakuuttaa.

Suomalaisen mukaan Club Nord Chipin esitykset ovat näyttäneet juuri siltä kuin hän alun perin hevosesta odotti. Suurin muutos on tapahtunut henkisellä tasolla. Jos aiemmin tamma ei intoutunut kirimään lopussa, on se nyt ymmärtänyt, että voittaakseen toverit, pitää satsata loppusuoraan.

”Treeneissä on ajettu hyvin paljon toisten takana, annettu suojajuoksuja ja hyökkäytetty lopussa. Halu voittaa on löytynyt.”

Lappeen tehtävään Club Nord Chip lähtee voltin vitosradalta. Kolmosradan Gal Gadot Racing on ennakolta sen vahvin haastaja. Takamatkan tammoilla lienee ehtimistä kaksikon kyytiin.

”Chip on ihan umpiravuri, eikä juuri ole laukannut. Vitospaikaltakin se pääsee matkaan todella kovaa. Kuvittelisin, että Tapsa (Perttunen) ajaa sen keulaan. Jos joku sitä voi uhitella, niin Gal Gadot Racing. Ajatus oli alun perin ilmoittaa tähän lähtöön myös Elit, mutta pärjääminen takamatkalta paalulta lähtevää Chipiä vastaan olisi ollut vaikeaa.”

Lauantain balanssin osalta Suomalainen on vielä epävarma.

”Oma toiveeni olisi, että voitaisiin ajaa ranskalaiset alumiinit etukavioissa. Mutta jos lämmityksen jälkeen tuntuu, että ne tarvitsee ottaa pois, niin sitten ne otetaan.”

Suomalainen tunnustaa hieroneensa Club Nord Chipistä kauppaa Vesteristen kanssa.

”Toiveissa olisi saada ostettua se kauden loppuun mennessä kotiin.”

Syksyn suunnitelmissa on vielä ajaa muutama startti ja keskittyä sen jälkeen Ivalossa talviseen voimaharjoitteluun.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi