Uuras ja Tanja Lundsten kotona Mäntsälässä lokakuussa 2022.
Uuras ja Tanja Lundsten kotona Mäntsälässä lokakuussa 2022.Harri Lind

Vielä on virtaa - Uuras

Vielä on virtaa -artikkelisarjassa käydään tapaamassa ikähevosia kotonaan ja kerrataan niiden elämän tarinaa.

Suomenhevosruuna Uuras on kolmekymmenvuotisen elämänsä aikana ehtinyt olla monessa mukana.

Mäntsälän Ohkolassa kävelee hevonen vastaan aidatulla pihalla. Sille riittää yksi vilkaisu vieraaseen ja se siirtää tulijan kategoriaan "ei mitään kiinnostavaa." Se kääntää takapuolensa ja ryhtyy mieluummin seuraamaan tipauttaisiko syksy omenapuusta makoisan suupalan.

Suomenhevosruuna Uuras on elänyt 30 vuotta ja nähnyt sen verran kaikennäköistä tämän pallon päällä palloilijaa, ettei jokainen jaksa kiinnostaa.

Tanja Lundsten osti ruunan sen ollessa yhdeksänvuotias, joten yhteistä taivalta on takana pitkä siivu. Yhteinen taival ei silti lähde suorilta käyntiin, kun Lundsten siirtäisi ruunansa paikkaan, jossa valokuvaan saataisiin mukavia syksyn värejä. Uuras ottaa vuorotellen askeleen eteenpäin ja kolme taakse. Omistajaa vain naurattaa, hän tuntee ruunansa metkut.

"Tämä on hyvin itseriittoinen herra ja tuntee oman arvonsa", Lundsten hymyilee. "Se on äärettömän yritteliäs hevonen, mutta sen kanssa neuvotellaan, käskemällä asiat ei hoidu."

Hän varmasti tuntee ruunan sielun syöverit ja kuten aina, Uuras tekee lyhyen neuvonpidon myötä juuri sen mitä siltä pyydetään. Se on tottunut palvelemaan omistajaansa monessa roolissa. On lähestulkoon helpompaa kertoa, mitä se ei ole mielellään tehnyt kuin mitä on.

"Ratsastuskentällä meneminen on sen mielestä äärettömän tyhmää ja tylsää."

Laitetaan nyt kuitenkin tähän Uuraan c/v luurankomallina: Se on juossut kilpaa, ottanut viisi Suomen mestaruutta hevoskynnössä, ollut metsätöissä ja lähes kaikissa mahdollisissa maatalouden hevostöissä, esiintynyt elokuvissa, tv-sarjoissa ja teatterissa, ollut lukemattomissa tapahtumissa, kuten Helsingin Joulukadun avajaisissa, käynyt ystävähevosena päiväkodeissa, vanhustentaloissa ja palvelukodeissa, ollut mukana hevosavusteisessa toiminnassa ja niin edelleen.

Kasvattaja Väinö Ylinen tuskin aikoinaan aavisti kuinka sattuvan nimen hän osasi varsalle antaa.

Uuras vetää, kyntäjänä Siru Saarinen ja ohjissa Tanja Lundsten.
Uuras vetää, kyntäjänä Siru Saarinen ja ohjissa Tanja Lundsten.Susanna Salmi

Uuras oli varsin lupaava ravihevosen alku. Kun se meni kolmevuotisennätyksensä 40,2a, jäi edelle vain sen vuoden kohuvarsa, SE-ori Kapteeni. Se ei kuitenkaan koskaan aivan lunastanut lupauksiaan, paljolti koska sillä oli taipumus mennä ravikilpailuissa kielletylle askellajille, laukalle. Peräti 68 prosentissa sen 73 kilpailusta se laukkasi vähintään kerran. Huomionarvoista kuitenkin on, että se sai DMRT3-ravivarmuustestissä genotyypin AA, eli kaikista parhaan. Eli huonoravisuuttaan Uuras ei laukannut.

Ilmeisesti asia on juuri, kuten sen silloinen hoitaja Allan Lindeman kertoi Hevosurheilulle Hippoksen Nuorten sarjan voiton jälkeen syksyllä 1997: "Kotona se on tosi rauhallinen, mutta raveissa arka."

Uuras ja Kari Ahokas Mikkelissä 26.10.1997.
Uuras ja Kari Ahokas Mikkelissä 26.10.1997.Kuva: Jouni Aalto

Vuonna 2001 Tanja Lundsten etsi itselleen ensimmäistä omaa hevosta.

"Halusin hevosen ja juuri suomenhevosen", hän kuvailee. "Rakastuin jo nuorena talleilla käydessä suomenhevosravureihin, joista oli tehty ratsuja. Sellainen on lähtöjään vähän uppiniskainen ja -mielinen, mutta kun sen saa pehmeästi sopeutumaan uuteen rooliin, se antaa järjettömän paljon."

Kriteereitä oli, ettei hevonen saanut olla kaukana, eikä kallis ja sillä piti olla ratsukoulutus ainakin aloitettu.

"Toisin kävi. Hain Konginkankaalta hevosen, jolla ei oltu ratsastettu. Jotenkin ihastuin tuon itsevarmaan olemukseen."

Uuras metsätöissä Mikko Sillanpään ohjastamana.
Uuras metsätöissä Mikko Sillanpään ohjastamana.Tanja Lundsten

Loppu on sitten historiaa, johon kuten edellä kerrottiin, mahtuu monenlaista tointa. Nyt Lundsten on hiljentänyt Uuraan uurastusta, mutta eläkkeelle sitä ei voi kokonaan jättää.

"Se on kaveri, joka tykkää tehdä. Jos se on joutilas, siitä tulee vähän sellainen ketku."

Kun hevonen on 30-vuotias, tulee omistajan mieleen myös ajan väistämätön kulku.

"Käy se kieltämättä joskus mielessä, että joskus se meidän yhteiselo loppuu ja tuntuu se pelottavaltakin, milloin se päivä tulee. Sitä ei kuitenkaan kannata liikaa miettiä, vaan nauttia näistä päivistä, mitä meillä nyt on."

Uuras ja Seppo Halttunen Ratsastuskeskus Ainossa esitetyssä näytelmässä Suomenhevosen tarina.
Uuras ja Seppo Halttunen Ratsastuskeskus Ainossa esitetyssä näytelmässä Suomenhevosen tarina.Susanna Salmi

Uuras

Ruuna, s.15.5.1992

Ero-Ponsi – Eri-Tähti, Eri-Jehu

Kasvattaja Väinö Ylinen, Vilppula

Omistaja Tanja Lundsten, Mäntsälä

Ennätys 28,7ke, voittosumma 6920 euroa, statistiikka: 73 starttia totosijoin 5-4-4

Viisinkertainen hevoskynnön Suomen mestari

Elokuva ja -televisiorooleja muun muassa seuraavissa: Tauno Tukevan sota, Missä kuljimme kerran ja Tähtitaivas talon yllä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi