Kun mikään ei riitä
Keski-Suomessa asuvaa Mari Ekosta potuttaa maatalousyrittäjien ahdinko.

Kun mikään ei riitä

Suunnitelma hevosalan lomitusten lopettamisesta on saanut puuppolalaisen yrittäjän otsasuonen pullottamaan.

”80-luvulta asti maanviljelijöille on sanottu, että kehittäkää jokin oma juttu ja elättäkää itsenne, sillä perinteinen maatalous ei riitä. Minä olen tehnyt kaiken ohjeen mukaan, ja nyt ollaan kuitenkin tässä”, Mari Ekonen ihmettelee.

”Nyt en tiedä, mitä yhteiskunta haluaa minulta. Mä olen nainen, mä asun maalla, mä viljelen luomua, jonka jokainen puolue aatesuunnasta riippumatta on kirjannut maaseutuohjelmiinsa. Ja mä olen tarjonnut liikuntamahdollisuuden valtavalle määrälle keski-ikäisiä naisia, huolehtinut niistä ja niiden perheen henkisestä hyvinvoinnista.”

Tallissa hevosia on 12, ja tarjolla on hyvät maastolenkit ja iso kenttä. Hehtaareita on 11. Maneesia suunniteltiin aikanaan, mutta se jäi rakentamatta, kun lähistölle valmistui uusi iso talli.

Kolmannen polven kepulainen on yrittänyt tavoittaa Jari Leppää, Juha Rehulaa ja Anne Kalmaria, siinä onnistumatta.

”Ajattelen, että keskustalaiset ymmärtäisivät maatalousyrittäjän hädän”, hän huokaa. ”Vihreille ja demareillehan olen pelkkä rasite. Vaikka omasta mielestäni kyllä olen vihreiden ihannekansalainen.”

Väitteessä on perää. Ekosen talli pyrkii toimimaan ekologisesti. Pellot ovat luomuviljelyssä, ja tallin seinässä kiiltelevät aurinkopaneelit.

Tähän saakka Ekoselle on kuulunut 26 lomitettua vapaapäivää vuodessa. Lomatoimisto laskee, että aikaa per hevonen kuluu lomittajalta 35 minuuttia päivässä. Hevosalan järjestöjen toiminta asian suhteen on käynnistynyt, ja Mahdollisuuksien hevonen -hanketyöryhmä neuvottelee asiasta MTK:n kanssa ensimmäisen kerran tänään.

Lue lisää aiheesta tämän päivän Hevosurheilusta.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi