Pääntautia jälleen liikkeellä

Pääntautia jälleen liikkeellä

Suomessa on viime päivien aikana tullut ilmi useita pääntautitapauksia eri puolilla maata. Tautia on havaittu muun muassa Tampereen seudulla.

Pääntauti leviää herkästi ja aiheuttaa voimakkaat oireet. Taudin ensimmäinen oire on korkea kuume.

Mikäli tallille on tullut uusia hevosia, suositellaan kaikkien hevosten lämmön mittaamista aamuin illoin ja kuumeisten hevosten eristämistä mahdollisuuksien mukaan. Varsat ovat alttiita tartunnalle. Pääntauti-epäilystä tulee heti ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.

Voimakkaassa taudinkuvassa kuume alkaa 1-2 vuorokautta ennen yskää ja sierainvuotoa. Sierainvuoto voi olla alussa kirkasta kuten virusinfektiossa, mutta muuttuu sitten samean märkäiseksi. Imusolmukkeet turpoavat leuan alla ja nielussa, ja niihin voi syntyä paiseita jotka voivat puhjeta ihon läpi. Joskus turvonneet imusolmukkeet aiheuttavat nielemisvaikeuksia ja poikkeavia hengitysääniä.

Jälkitauteina tavataan mm. keuhkokuumetta tai verenkierron kautta levinneiden bakteerien aiheuttamia märkäpaiseita ympäri elimistöä. Oireet riippuvat hevosen iästä, ollen lievimmät ja lyhytaikaisimmat vanhemmissa eläimissä. Lievä taudinmuoto voi aiheuttaa vain sierainvuotoa tai yskää.

Taudilla on usein tyypilliset oireet, ja oireilevaa hevosta on heti kohdeltava pääntautitapauksena, eli se on eristettävä muista hevosista ja siitä on otettava näyte laboratoriotutkimukseen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi