Väitös: Omasta verestä tehty seerumihoito tepsii kesäihottumaan
Väitöskirjan esittelyosuus tehty ja itse väitös alkamassa. Vastaväittäjä, dosentti Petteri Nieminen, kustos tohtori Outi Vainio ja väittelijä Raija Hallamaa Helsingin yliopiston salissa XII. Vaikka sairaus on iänikuisen vanha, tutkimusaihe on uusi ja haastaa totuttuja käsityksiä. Vastapainona kuvassa Hallamaan vanha keppihevonen, jolla on ikää jo yli 50 vuotta.Kuva: Leena Alérini

Väitös: Omasta verestä tehty seerumihoito tepsii kesäihottumaan

Dosentti Petteri Nieminen Itä-Suomen yliopistosta toimi opponenttina ja Helsingin yliopiston professori Outi Vainio kustoksena eläinlääketieteen lisensiaatti Raija Hallamaan väitöksessä hevosten kesäihottuman hoidosta hänen itse kehittelemällään autologisella seerumivalmisteella.

Tarkka Nieminen tenttasi Hallamaata aiheesta "Phospholipids in equine summer eczema and its therapy" (fosfolipidien merkitys kesäihottumassa ja sen hoidossa) tiukasti kaksi tuntia, ennen kuin totesi tutkimuksen mielenkiintoiseksi ja totuttuja käsityksiä haastavaksi.

Itse sairaus, kesäihottuma on vanha. Se vaivaa perinteisesti erityisesti suomenhevosia ja islanninhevosia, mutta viimeksimainittuja vain, jos ne on kuljetettu Islannin ulkopuolelle.  Syynä herkistymiseen ovat polttiaiset, lentävät verta imevät hyönteiset.

Altistuttuaan polttiaisille osa hevosista ryhtyy kutiamaan voimakkaasti,  ja ne hankaavat jopa ihonsa rikki. Oireilevia hevosia on kautta aikojen kutsuttu hankureiksi.

Autoseerumivalmisteen vaikutusten mekanismi on osittain tuntematon, mutta sillä on saatu hämmästyttävän hyviä paranemistuloksia suomenhevosilla. Ratkaisevaa on nimenomaan se, että hoitovalmiste on tehty kustakin hevosesta yksilöllisesti, erikseen.

Aiheeseen palataan Hevosurheilussa 13.10. perjantaina.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi