Axxell Brusabyn opiskelija Elin Gädda voitti hevostenhoidon SM-kultaa Taitaja2023-kilpailussa.
Axxell Brusabyn opiskelija Elin Gädda voitti hevostenhoidon SM-kultaa Taitaja2023-kilpailussa.Skills Finland / Tommi Mattila

Elin Gädda taitaa hevosten hoidon – Ammattitaidon SM-kisat päättyivät voittoon

Sipoolaisnuori teki vahvan suorituksen Taitaja2023-kilpailussa ja voitti kultaa.

Ammattitaidosta kilpailtiin tällä viikolla kolmena päivänä eri oppilaitoksissa. Suurtapahtumaan osallistui lähes 400 kilpailijaa 50 lajissa.

Yksi lajeista oli hevostenhoito, ja sen taitavin ratkottiin Koulutuskeskus Salpauksen tiloissa Lahdessa. Voittajaksi selviytyi Axxell Brusabyn 17-vuotias opiskelija Elin Gädda.

Seuraavat sijat menivät Ylä-Savon ammattiopisto YSAO:n Eemeli Anttoselle ja Heidi Marinille.

Hevostenhoidon SM:

Kulta: Elin Gädda, Axxell

Hopea: Eemeli Anttonen, Ylä-Savon ammattiopisto YSAO

Pronssi: Heidi Marin, Ylä-Savon ammattiopisto YSAO

Voitto ei tullut helposti, sillä taitajat mittelivät paremmuudesta yhdeksässä eri lajissa. Gädda kertoo, että jokaista lajia tuomaroi useampi tuomari, joilla oli vankka asiantuntemus kyseisistä osa-alueista.

Eläinlääkäri oli mukana arvioimassa hevosen terveystarkastuksen tekemistä, kengittäjä seurasi kengitystehtävää ja valjasseppä nahkavarusteen tekemistä.

Taitajien tehtävänä oli myös muun muassa pitää teoriatunti eläintenhoitajaopiskelijoille, pestä hevonen ja varuste, valjastaa ravihevonen sekä suoriutua aamutallista.

”Olen enemmän ratsupuolen ihminen, joten minulle vaikeinta oli valjastaminen. Myöskään nahkatyöt eivät ole paras puoleni, mutta onnistuin hyvin. Meidän piti tehdä ketjuriimunnaru alusta lähtien ja kaikki oikeassa järjestyksessä”, Gädda kertoo.

”Onneksi minulla oli viime viikolla mahdollisuus treenata näitä. Paljon en ehtinyt harjoitella, koska tulin Ruotsista vasta 2 viikkoa sitten. Viime viikolla tein kaksi päivää nahkatöitä ja kerran harjoittelin valjastusta sekä kengitystä.”

Sen sijaan tallityöt, hevosenhoito, juoksutus ja varusteiden pesu sujuu nuorelta ilman erityistä harjoittelua, koska Gädda on viimeiset kolme vuotta työskennellyt kenttäratsastaja Axel Lindbergin hevosenhoitajana.

”Olemme reissanneet ympäri Eurooppaa, joten olen saanut paljon kokemusta ja nähnyt asioita. Kotona minulla on kaksi shetlanninponia, jotka ovat jääneet siitä, kun aloitin ratsastuksen, mutta saan ratsastaa Axelin äidin hevosia.”

Lahden Jokimaalla kilpailtiin tällä viikolla hevosenhoitajien SM-mitaleista Taitaja2023-tapahtumassa.
Lahden Jokimaalla kilpailtiin tällä viikolla hevosenhoitajien SM-mitaleista Taitaja2023-tapahtumassa.Kuva: Skills Finland / Tommi Mattila

"Tuttuja juttuja"

Taitaja2023-finaali oli Gäddalle upea kokemus, eikä vähintään sen takia, että hän kyseisen kilpailun voitti.

”Sain lokakuussa tietää, että pääsin mukaan. Ajattelin, että menen helmikuun semifinaaleihin kokeilemaan, mutta pääsinkin finaaliin. Maaliskuussa saimme tietää tehtävät. Katsoin ne läpi ja ajattelin, että aika tuttuja juttuja”, hän kertoo.

”Tämä tapahtuma oli todella kiva, ja meidän jengimme oli niin ihana ja meillä oli hyvä tunnelma koko ajan. Kisat ovat isot, mutta hyvin järjestetyt. Oli ihana olla mukana.”

Gädda valmistuu hevostenhoitajaksi kesäkuussa. Hän on hakenut Brusabyhyn jatko-opiskelemaan ratsastuksenohjaajaksi.

”Jos pääsen sinne, jatkan siihen ja jatkan myös Axelin luona. Haluan ainakin tällä hetkellä jäädä hevosalalle, ei koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo, mutta nyt olen tyytyväinen ja tykkään tehdä töitä hevosten kanssa.”

Seuraavaksi Gäddalla on vuorossa mitalijuhlat. ”Vähän kahvia ja skumppaa läheisten kanssa”, hän nauraa onnellisena.

Elin Gädda on työskennellyt kolme vuotta kenttäratsastaja Axel Lindbergin groomina.
Elin Gädda on työskennellyt kolme vuotta kenttäratsastaja Axel Lindbergin groomina.Kuva: Miia Lahtinen

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi