Tuukka Varis on saanut kutsun voittajahaastatteluun jo lähes 100 kertaa urallaan.
Tuukka Varis on saanut kutsun voittajahaastatteluun jo lähes 100 kertaa urallaan.Kuva: Merja Ahola-Turpeinen

Kypärä-sarjojen haku on nyt auki – ”Älyttömän hyvä polku verkostoitumiseen”, toteaa hallitseva Salamakypärä

Salama-, Monte- ja Ponikypäriin voi hakea 13.3.–3.4.2024.

Kannattaako kypärä-sarjoihin hakea?

”Totta kai. Ei tähän ole muuta vastausta.”

Näin toteaa Tuukka Varis, Salamakypärät-voittaja viime vuodelta.

”Aion hakea vielä tänä vuonna. Se on sitten viimeinen kerta, jos pääsen mukaan.”

Sarjaan saa osallistua enintään kolme kertaa, ja Variksella on takanaan jo kakkostila ensimmäiseltä vuodelta sekä voitto.

”Tämä on ollut ainakin mulle älyttömän hyvä polku verkostoitumiseen valmentajien ja asiakkaiden kanssa. Olen saanut luotua uusia yhteyksiä, joista on ollut valtava apu myös muissa lähdöissä”, Varis toteaa. ”En löydä mitään negatiivista tästä sarjasta.”

Aiemmin kokelasohjastajille rajattu Salamakypärät on tälle vuodelle avattu myös harrastajalisenssin kuskeille.

Varis harmittelee muutoksessa sitä, että kokelaita on niin vähän, ettei pelkillä kokelasohjastajilla saada tasapainoista sarjaa kokoon. Hän ei kuitenkaan usko, että harrastajakuskien mukaan tulo vaikuttaisi itse lähtöihin.

Harrastajalisenssin haltijalla pitää olla vähintään 30 hevoslähtöä ohjastettuna hakuajan loppuun mennessä. Kokelasohjastajien kohdalla tätä sääntöä ei ole, ja heitä valitaankin enemmän 12 osallistujan joukkoon.

”Suomessa on taitavia, nousevia kuskeja, jotka eivät ole ammattitalleilla töissä. Heille tämä on loistava mahdollisuus.”

Lähtöjen lisäksi kypäräsarjat tarjoavat osallistujille ohjeisohjelmaa, kuten kuntotestiä ja koulutusta. Varis on juossut Cooperin-testin myös Salamakypärissä, mutta viimeksi itsekseen kuukausi takaperin.

”Juoksin 2900 metriä. Tavoite, jos pääsen Salamakypärään ja testi juostaan vielä, on päästä 3 alkavaan lukemaan.”

Varis kehottaa hakemaan sarjoihin. Hänen mukaansa uusien hakijoiden ei pidä miettiä, että porukka olisi jotenkin suljettu ulkopuolisilta. ”Mäkin pääsin ensimmäisellä kerralla tosi hyvin joukkoon. Siellä on mukavaa pientä kilvoittelua.”

Salamakypärät-sarja on vuosina 1995–2008 syntyneille ajoluvallisille ohjastajille. Sarjassa ajetaan 10 osalähtöä touko-lokakuun välillä.

Sara Hautamäki voitti viime vuonna Montekypärät-sarjan ylivoimaisesti. Hän vei seitsemästä osakilpailusta kuusi nimiinsä.
Sara Hautamäki voitti viime vuonna Montekypärät-sarjan ylivoimaisesti. Hän vei seitsemästä osakilpailusta kuusi nimiinsä.Kuva: Maisa Hyttinen.

Myös muita sarjoja

Montekypärät-sarja on puolestaan 2008 tai aiemmin syntyneille ohjastajille, joilla on voimassa oleva ajolupa. Sarjaan voi osallistua millä tahansa lisenssillä, mutta ohjastajalla ei saa olla tilastoissa yli 75 montélähtöä vuoden 2023 loppuun mennessä.

Jos ohjastaja on ohjastanut yli 75 montélähtöä, mutta enintään 15 niistä on ohjastettu viimeisten kahden vuoden aikana, hän voi hakea.

Montekypäriin voi osallistua enintään kaksi kertaa. Sarjaan valitaan 10 osallistujaa, ja sarjassa ajetaan touko-lokakuun välillä seitsemän osalähtöä.

Poniohjastaja, jolla on poni valmennuksessaan tai joka saa säännöllisesti kilpailla toisen valmentajan ponilla, voi hakea Ponikypärät-sarjaan.

Sarjassa ei ole osalähtöjä, vaan osallistujat ajavat tavallisia ponilähtöjä. Pisteet lasketaan toukokuun ja elokuun välillä ajettujen starttien parhaista lähdöistä siten, että A-poneilla 8 parasta starttia vaikuttaa ja B-poneilla 6.

Sarjaan valitaan enintään 50 osallistujaa.

Lisätietoja hausta ja kriteereistä löydät Suomen Hippoksen sivuilta.

Tuukka Varis on saanut kutsun voittajahaastatteluun jo lähes 100 kertaa urallaan.
Äänessä armeijaan astunut Tuukka Varis – "Olen päässyt siihen tavoitteeseen, johon olen viime vuodet pyrkinyt"
Tuukka Varis on saanut kutsun voittajahaastatteluun jo lähes 100 kertaa urallaan.
Salamakypäräkisa ratkesi dramaattisesti - Keväänrannan tuuletus vaihtui hylkäykseen
Tuukka Varis on saanut kutsun voittajahaastatteluun jo lähes 100 kertaa urallaan.
Kaksinkertainen Salamakypärät-voittaja pitää kisaa hyvänä näyteikkunana - ”Itselläni on pelkkiä positiivisia ajatuksia”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi