Anni Halinen tuuletti Mosson voittoa 13. kertaa vuonna 2023.
Anni Halinen tuuletti Mosson voittoa 13. kertaa vuonna 2023.Kuva: Mia Mäki-Maunus

Anni otti ilon irti viimeisestä ponivuodestaan: "Saatan vähän antaa neuvoja ja vinkkejä Mosson ajamiseen tuleville kuskeille"

Anni Halinen kiinnostui poniraviurheilusta, kun näki papan kanssa raveissa ollessaan ponimontélähtöjä.

Anni Halisen pappaa Teuvo Kivivuorta on kiittäminen siitä, että laukaalainen päätyi poniraviurheilun pariin.

”Papalla on ollut pitkään ravihevosia ja lapsesta saakka olin mukana tallilla. Raveissa kierrellessä tuli nähtyä ponimontélähtöjä ja se innosti, sillä harrastin silloin ratsastusta.

Loppujen lopuksi en kuitenkaan ajanut urani aikana yhtään ponimontélähtöä, sillä kun istuin kärryille, ihastuin siihen hommaan”, kertoo Halinen, jolla on 101 ajettua ponilähtöä takana.

Anni Halinen

19-vuotias

Kotoisin Laukaasta

Päätoiminen lukiolainen

Tunnetaan viime vuoden voitokkaimman A-ponin Mosson valmentajana

Halinen ja Mosso voittivat yhdessä A-ponien Pikkukunkun vuonna 2020

19-vuotias Halinen suorittaa tällä hetkellä lukiossa viimeistä vuotta.

”Aika paljon tulee opiskeltua ja se vie aikaa. Yllättävän hyvin on riittänyt aikaa molemmille, kilpailemiselle raveissa ja koululle. Ravimatkoilla teen usein koulutehtäviä tietokoneella. Joustavasti olen saanut yhdisteltyä nämä asiat. Koulusta en juuri ole joutunut olemaan pois, toki riippuu missä päin ravit on, vain muutamia kokeita olen siirtänyt uusintapäivään.”

Viime vuosi ylitti odotukset

Uransa aikana kolmea ponia valmentanut Halinen on tullut tutuksi Mosson kanssa, joka oli viime vuoden voitokkain A-poni. Kauden aikana ruuna kaarsi voittajaesittelyyn 13 kertaa.

”Mosso tuli minulle joulukuussa 2017, puolitoistavuotiaana. Papan kanssa se yhdessä opetettiin,” Halinen kertoo.

”Viime vuosi meni ihan mahtavasti, se ylitti kaikki odotukset. Oli upeaa päättää oma ohjastajaura A-poneilla tähän. Ikävä jää kilpailemista ponien kanssa.”

Halinen ei alkukaudesta varsinaisesti tähdännyt Vuoden voitokkaimman titteliin, vaan se tuli ikään kuin siinä sivussa.

”Loppuvuodesta tajusin tilastoja katsellessa, että siihen on mahdollisuus. Tarkoitus oli ottaa kaikki ilo irti viimeisestä vuodesta A-ponien ohjastajana ja se onnistui”, Halinen iloitsee.

Mosso jatkaa kilpailemista tänä vuonna lainaohjastajien kanssa. Muutama lainakuski on jo katseltuna.

”Oli vaikea miettiä kenelle annan ohjat, hyviä kuskeja kyllä löytyy. Epäilen, että saatan vähän antaa neuvoja ja vinkkejä Mosson ajamiseen tuleville kuskeille omien kokemusten perusteella.”

”Mosso on minulle aivan todella tärkeä. Olin 12, kun se tuli minulle. Olemme kasvaneet ja kokeneet yhdessä, se on ollut osa minun elämääni useamman vuoden. Kaikesta siitä, mitä on Mosson kanssa saavuttanut, ei voi olla kuin kiitollinen”, Halinen kertoo.

Halinen on yhdistänyt koulun ja ponit menestyksekkäästi.
Halinen on yhdistänyt koulun ja ponit menestyksekkäästi.Kuva: Anu Leppänen

Välivuosi tai opintoja

Tulevaisuuden suunnitelmia Halinen on jo miettinyt.

”Mikäli opintopaikka ei vielä tänä vuonna aukea, pidän välivuoden, treenaan ponia ja todennäköisesti suoritan C-ajoluvan. Minulle on jo tarjottu hevosta korttikurssille. Tavoitteena on kuitenkin päästä opiskelemaan kauppatiedettä englanninkieliselle linjalle joko Ouluun tai Mikkeliin. Siinä tapauksessa Mosso lähtisi liisinkiin”, Halinen kertoo ja jatkaa: ”Kilpaileminen hevosten kanssakin kiinnostaa, mutta opinnot on edellä.”

Halinen myöntää, että hänellä on kova kilpailuvietti.

”Nautin kilpailemisesta todella paljon. Valmentaminen on kuitenkin lähellä sydäntä, sillä siinä näkee oman käden jäljen”, Halinen kertoo.

”Valmennuksessa tärkeää on se, että touhu on mukavaa molemmille, kumpikaan ei mene verenmaku suussa. Pidetään lomia mahdollisimman usein, että molemmilla pysyy motivaatio.”

Poniraviuransa parhaammaksi hetkeksi Halinen mainitsee Mosson uran ensimmäinen voiton, joka oli vielä suurkilpailuvoitto Pikkukunkussa vuonna 2020. ”Meillä on oli ollut siinä paljon kakkossijoja ja voitto oli ollut tosi lähellä. Sitten kun se tuli, ja vielä isossa kilpailussa, tunne oli mahtava.”

Poniraviurheilulla on ollut Haliselle iso merkitys.

”Siitä on on tullut todella tärkeä harrastus ja olen tutustunut uusiin ihmisiin. Usein sanotaan, että tämä harrastus kasvattaa työmoraalia ja vastuunottoa ja se on totta. Ylipäätään koen, että olen lajin myötä itse kehittynyt ihmisenä”, Halinen sanoo.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi