Tuukka Varis ja Ilona Rekilä pääsivät juhlimaan kesällä Euforian Suomen mestaruutta.
Tuukka Varis ja Ilona Rekilä pääsivät juhlimaan kesällä Euforian Suomen mestaruutta.Kuva: Anu Leppänen

Ponien vuosi 2023: Mosso ja Charizard jyräsivät voitoissa

Euforia ja Smedens Andiamo olivat ponien vuoden 2023 voittosummatilastojen kärjessä.

Vuoden voitokkaimman A-ponin titteli matkasi viime vuoden lopuksi Laukaaseen Mosson matkassa. Kahdeksanvuotiaaksi kääntynyt ruuna starttasi viime vuonna 34 kertaa ja otti niistä 13 voittoa. Ponin valmennuksesta vastaa sen omistaja Anni Halinen, joka myös on ohjastanut kaikki ponin vuoden aikana juoksemat lähdöt. Voitokkaimman oriin/ruunan tittelin samalla saanut Mosso on Nina Pietiläisen kasvattama.

A-ponitammoista eniten voittoja vuonna 2023 otti Ihmemaan Hulahula, joka ohitti maalitolpan ensimmäisenä 12 kertaa. Voittoja tuli tasaisesti pitkin vuotta, mutta kovimman voittoputken kuusivuotiaaksi tullut poni otti viime maaliskuussa, jolloin perättäisiä ykkösiä tuli peräti viisi. Tamman omistaa Oona Hänninen, joka toimii myös valmentajana. Hänninen on myös ohjastanut suurimman osan starteista, mutta myös sisko Amanda Hänninen on ollut Ihmemaan Hulahulan kanssa voittajaesittelyissä montélähdöissä. Nina Hänninen on kasvattaja.

Voittosummatilastossa ykköstilaa pitää vuoden 2022 tapaan Ilona Rekilän valmentama ja ohjastama Euforia. Tamma otti vuoden aikana neljä suurkilpailuvoittoa, joista isoimpana A-ponien Suomen mestaruus Kouvolan Kuninkuusraveissa. Valjakko kävi myös Mini-Elitloppetissa, josta tuomisina oli toinen sija. Tuukka Varis on Euforian omistaja ja Kristiina Kärki kasvattaja.

Charizard oli B-ponien ylivoimainen voittotilaston hallitsija. Ruuna otti vuoden aikana 14 voittoa, joihin sisältyy muun muassa Poni Stakesin voitto keväällä Kuopiossa. Saara Räsänen on Charizardin omistaja, valmentaja ja ohjastaja. Veera Pietiläinen puolestaan on kasvattanut ponin.

Voitokkain B-ponitamma oli Jates Armada. Bea-Noora Kyynäräisen valmentama ja ohjastama poni otti kahdeksan voittoa. Viisi niistä tuli perättäin kevään aikana. Terhi Lipponen on kasvattaja, Jates Stable omistaja ja Team Malibu kilpailuoikeuden vuokraaja.

Smedens Andiamo jyräsi viime vuonna kuuteen suurkilpailuvoittoon.
Smedens Andiamo jyräsi viime vuonna kuuteen suurkilpailuvoittoon.Kuva: Anu Leppänen

Isoimman voittosumman nappasi nimiinsä Smedens Andiamo, joka kilpaili kauden aikana vain seitsemän kertaa, kaikki suurkilpailuissa. Näistä starteista kuusi päätyi voittoon, kirkkaimpana kruununa Lilla Eliloppet -voitto. Maria Kiukas vastasi oriin valmennuksesta ja ohjastuksesta, Jenni Rautiainen on viimeistä kauttaan kilpailleen ponin omistaja ja Smedens Stuteri kasvattaja.

Ponien vuosirankingeja vuodelta 2023.
Ponien vuosirankingeja vuodelta 2023.
Ponit vuosirankingien kärkinimiä: Eerika Koskenvalta, Charizard, Anni Halinen ja Mosso sekä Oona Hänninen.
Ponit vuosirankingien kärkinimiä: Eerika Koskenvalta, Charizard, Anni Halinen ja Mosso sekä Oona Hänninen.

Eerika Koskenvalta kolmatta kertaa kärjessä

Karla Koivisto ja Senja Kopalainen nähtiin montètilaston ykkösinä, Oona Hänninen ponivalmentajien.

Eerika Koskenvalta otti ykköspaikan voittojen määrässä jo kolmatta vuotta perättäin. Seinäjoella asuva Koskenvalta ahkeroi ponilähdöissä pitkin Suomea ja otti nimiinsä 41 ensimmäistä sijaa, joihin lukeutuu muun muassa Mini-Legerin voitto joulukuussa Porissa Jokimäen Citruunalla.

Koskenvalta otti ykköstilan nimiinsä myös ohjastajien voittosummatilastossa. Toiseksi tuli poniuransa 2023 vuoteen lopettanut Jerry Rauos ja kolmanneksi Emmi Innanen.

Ponien montétilaston ykköstilan voitoissa jakavat Karla Koivisto ja Senja Kopalainen. Pirkanmaalaiskaksikosta molemmat ottivat neljä voittoa. Koivisto voitti Saphiralla muun muassa A-ponien montén Suomen mestaruuden Kouvolan Kuninkuusraveissa. Kopalainen otti niukasti ykköspaikan montéohjastajien voittosummatilastossa.

Valmentajien tilaston otti voitokkaimpana nimiinsä Oona Hänninen. Vuoden voitokkaimman A-ponitamma Ihmemaan Hulahulan lisäksi voittajaesittelyyn hänet on johdattanut myös muun muassa Aidan Wee, joka otti ykköstilan esimerkiksi Riihimäki Poni Grand Prixissä.

Valmentajien voittosummatilaston ykkösnimi on Ronja Grönman. Tilaston kärkeen hänet siivitti muun muassa Pikku Humanterin ponien Suur-Hollola-ajon voitto sekä Ponikuninkuuden voittaminen.

Oikaisu

Ponien ranking-jutussa printtilehdessä (HU 10.1.) luki virheellisesti, että Senja Kopalainen olisi jakanut voitokkaimman montéohjastajan tittelin myös vuonna 2022, mutta silloin kyseessä oli hänen siskonsa Neea Kopalainen.

Tuukka Varis ja Ilona Rekilä pääsivät juhlimaan kesällä Euforian Suomen mestaruutta.
Nuorisogaalaa juhlitaan ensi vuonna Lappeenrannassa
Tuukka Varis ja Ilona Rekilä pääsivät juhlimaan kesällä Euforian Suomen mestaruutta.
Hevostaitomerkki on merkki osaamisesta yli lajirajojen

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi