Vili-poni (Umetrollets Billy) on 17-vuotias ja tehnyt neljä vuotta ponikoulutöitä.
Vili-poni (Umetrollets Billy) on 17-vuotias ja tehnyt neljä vuotta ponikoulutöitä. Kuva: Maret Ehrlund

Ravikoulut opettavat ja kasvattavat: "Ajatuksella toteutettu hevostoiminta antaa paljon eväitä elämään, lähtee mille alalle tahansa"

Suomen ravikouluissa opetetaan tulevia ammattilaisia, mutta tehdään myös tärkeää työtä lajikuvan eteen.
Julkaistu

Ravikoulut ovat paikkoja, joissa voi turvallisesti sukeltaa mukaan raviurheiluun. Ajotunneille pääsee kokematonkin, myös monté-tunteja voi ottaa. Ravikouluissa opitaan käsittelemään hevosia ja poneja turvallisesti, ja koululaiset oppivat toimimaan ryhmässä.

Ravikoulut

- Ensimmäinen perustettiin vuonna 2001 Turkuun, viimeisin Kuopioon syksyllä 2023.
- Mikkelin toiminta alkoi 8.4.
- Hippoksen viralliset ravikoulut löytyvät täältä: www.hippos.fi/raviurheilu/nuorisotoiminta/ravikoulut/

Seinäjoen ravikoulun vastaava Heli Myllykoski sanoo, että  vaikka kaikki osallistujat eivät jatka lajin parissa, hekin ovat tärkeitä, koska heille jää tietämystä sekä positiivinen mielikuva lajista. ”Kaiken toiminnan ydin on hyvinvoiva hevonen.”
Seinäjoen ravikoulun vastaava Heli Myllykoski sanoo, että vaikka kaikki osallistujat eivät jatka lajin parissa, hekin ovat tärkeitä, koska heille jää tietämystä sekä positiivinen mielikuva lajista. ”Kaiken toiminnan ydin on hyvinvoiva hevonen.”Kuva: Nea Rantala


Suomen ensimmäinen ravikoulu perustettiin vuonna 2001, jolloin Hepsis Team alkoi sitä vetämään yhteistyössä Turun Metsämäen raviradan kanssa.

Vuodesta 2004 Hepsis Team on toiminut itsenäisesti Ruskossa.
Suomen Hippos on hyväksynyt virallisesti 9 poniravi- tai ravikoulua. Mikkelissä toiminta aloitettiin huhtikuussa, ja siellä ollaan vakaasti liittymässä kymmenenneksi jäseneksi edellä mainittuun kerhoon.
Suomen poniraviyhdistys listaa lisäksi sivuillaan eri toimijoita, joiden tallilla voi kokeilla ponin ajamista tai ponimontéa.

Otimme yhteyttä virallisiin ravikouluihin ja kysyimme, millaista toimintaa missäkin järjestetään.

7-vuotias Senni Iivonen on ponikouluillut pari vuotta ja samanikäinen Janni Lilja on harrastanut vuoden pidempään.
7-vuotias Senni Iivonen on ponikouluillut pari vuotta ja samanikäinen Janni Lilja on harrastanut vuoden pidempään. Kuva: Maret Ehrlund

Räätälöinti käytössä

Selvisi, että asiakkaita ja kiinnostuneita riittää aikuisista nuoriin lapsiin. Vakiokävijöiden lisäksi ravikoulut järjestävät monesti syntymäpäiväjuhlia, ohjelmaa polttariporukoille ja työyhteisöille. Myös leirit ja yksityisopetus ovat suosittuja.

”Me teemme päiväkoti- ja kouluvierailuja ponien kanssa. Järjestämme pyydettäessä sellaista, mille on tarvetta”, Pirjo Saarela Sorsasalon ravikoulusta lupaa.

Pitkäaikaisia asiakkuuksia luodaan tutustumisvierailujen onnistuttua vakuuttamaan kävijä harrastuksen mielekkyydestä. Kuopiosta löytyy esimerkiksi harrastajia, jotka ovat aloittaneet alkeista ja kehityttyään ajaneet myös poniajokortin. Osa oppilaista kilpaileekin ravikerhon poneilla. 

Ravikouluissa ollaan kautta linjan hyvin joustavia ja asiakaslähtöisiä. Sitä tehdään ja tarjotaan, mikä ihmisiä kiinnostaa.

”Räätälöimme kullekin omannäköisen tilaisuuden. Meillä on kursseja aloittelevista jo edistyneempiin niin lapsille kuin aikuisille”, Hanna Malmivaara kertoo.

Hän on vuosi sitten aloittaneen Loviisan ravikoulun vetäjä. Malmivaara toteaa, että heppatytöt tai -pojat eivät ole kadonneet mihinkään, ja kiinnostusta raviurheiluun riittää.

Hepsis Teamin Nelli Seppälä ja Lilia Haule valmistautuvat ajolle.
Hepsis Teamin Nelli Seppälä ja Lilia Haule valmistautuvat ajolle.Kuva: Maret Ehrlund

Samaa toteavat muutkin. 

”Asiakasmäärät ovat nyt hyvät ja samat oppilaat käyvät useamman vuoden, siitä kiitos heille. Se on iso voimavara pienessä toiminnassa”, Maret Ehrlund Hepsis Teamista sanoo.

Kouvolassa muokataan siinä missä muuallakin. Nuorisovastaava Janika Pasi kertoo, että tärkeää on huomioida myös he, jotka eivät tähtää kilpailemaan.

”Kursseilla opetetaan ponin hoitamista, ruokintaa, varusteiden huoltamista, valjastamista sekä ajoa. Kursseilla on käyty läpi monté-varusteita sekä kengitysvälineitä. Kursseilla asioita käydään läpi teoriassa sekä käytännössä.”

Pasi sanoo, että kysyntä vaihtelee vuosien aikana. Viime syksynä Kouvolassa tarjottiin kursseja kahdessa ryhmässä, jotta kaikki halukkaat mahtuivat mukaan.

”Kursseillemme otamme yleensä aikaisintaan kuuden vuoden iässä.” 

Seinäjoen poniravikoulun vastaava Heli Myllykoski kertoo, että heidän toimintansa on monipuolistunut viimeisten vuosien aikana. Suunnitelmia tulevaisuudellekin riittää.

”Tarkoitus on lisätä myös aikuisille sopivaa toimintaa. Asiakasmäärät ovat hiljalleen parantuneet korona-ajan jälkeen. Toimintaa on mahdollista laajentaa.”

Seinäjoen kalustovahvuus on kuusi ponia ja yksi hevonen. Määrä sijoittuu keskikastiin. Eniten on 10-vuotiaalla Köyliön poniravikoululla, jonka käytössä on yhteensä noin 20 ponia ja hevosta. 

”Normaaleina päivinä meillä käy 10–15 asiakasta. Resurssit eivät riitä laajentamaan enempää. Koronapandemian aikana ja jälkeen asiakasmäärä kasvoi”, Susanne Vuori Köyliöstä kertoo.

Vermon ravikoulussa asiakasmäärät ovat kasvussa, myös yleinen kiinnostus raviurheilutoimintaa kohtaan on lisääntynyt. ”Uskon sen kasvavan jatkossakin”, Miia Salminen sanoo.

Hän liittyi Vermon ravikoulun toimintaan viime vuonna.

Vermo Ravikoulun asiakasmäärät ovat kasvussa, Miia Salminen kertoo.
Vermo Ravikoulun asiakasmäärät ovat kasvussa, Miia Salminen kertoo.Kuva: Jarno Unkuri

Teivossakin aloitettiin pienestä, neljän karsinan vuokraamisesta ja iltatoiminnasta. Vuodesta 2022 talli on kokonaan ravikoulun käytössä, ja toiminta kasvaa vuosi vuodelta.

”Tällä hetkellä meillä käy viikoittain 130–150 asiakasta, ja toiveissa on saada muutaman vuoden päästä Teivon tallialueen muutoksen myötä myös ravikoululle uudet toimivammat tilat, jonka myötä toiminnan on mahdollista kasvaa vielä entisestään”, Viena Kauppi Teivon ravikoulusta kertoo.

Seinäjoen poniravikoulun toiminta on monipuolistunut vuosien saatossa.
Seinäjoen poniravikoulun toiminta on monipuolistunut vuosien saatossa.Kuva: Nea Rantala

Kursseja keväällä, leirejä kesällä

Kiireisin aika vaikuttaa olevan keväällä ja kesällä. Kurssit alkavat usein talven jälkeen ja leirit pyörivät kesällä. Teivon kiireestä pitää huolen myös kesällä järjestettävä Suomen Poniraviyhdistyksen suurleiri, kuten myös ajolupakurssi ja aikuisten sekä lasten leirit.

”Meillä on touko-kesäkuussa C-ajolupakurssi, ja kesäkuussa leireillään. Lapsille on luvassa poni-ja kepparileirejä sekä aikuisille viikonlopun ravileirit. Toinen aloittelijoille ja toinen kokeneemmille. Kesälle on varattuna myös polttariajeluita”, Miia Salminen kertoo.

Osassa ravikouluja tehdään tiivistä yhteistyötä kaupungin tai muiden yhteisöjen kanssa. Seinäjoella leikkitoimintaa järjestetään kaupungin kanssa yhteistyössä, mutta toimintaa on myös Tuki- ja osaamiskeskus Eskoon kanssa. Eskoo tarjoaa terapia- ja kuntoutuspalveluja kaikenikäisille kehitysvammaisille henkilöille.

”Me olemme mukana valtakunnallisessa harrastamisen malli -hankkeessa, jonka kautta meillä käy viikoittain 50 nuorta. Tarjoamme toimintaa liki jokaisena päivänä vuoden ympäri”, Kauppi kuvailee.

Hepsis Teamin ajotunnit alkavat kuulumisten vaihtamisella, jonka jälkeen oppilaat hakevat ponit ja laittavat varusteet valmiiksi. Sitten ponien hoito, ajot ja loppuhuolto sekä fiilistelyt. ” Kaikki tehdään rauhassa, kiireettä”, vetäjä Maret Ehro kertoo 2 tunnin ajotunneista.
Hepsis Teamin ajotunnit alkavat kuulumisten vaihtamisella, jonka jälkeen oppilaat hakevat ponit ja laittavat varusteet valmiiksi. Sitten ponien hoito, ajot ja loppuhuolto sekä fiilistelyt. ” Kaikki tehdään rauhassa, kiireettä”, vetäjä Maret Ehro kertoo 2 tunnin ajotunneista.Kuva: Maret Ehrlund

Mahdollisuus tutustua lajiin 

Millaiset eväät ravikoulu antaa tulevaisuudelle? Tähän löytyy monta vastausta, jotka ovat kaikki oikeita.

”Poniravi- ja ravikoulut antavat ihmisille, joilla ei ole omaa tallia, sen ensimmäisen mahdollisuuden tutustua lajiin.

Osa voi jatkaa ammattilaisiksi, osa voi jatkaa hevosten kanssa toimimista harrastuksena. Osa ei jatka lajin parissa, mutta hekin ovat tärkeitä, koska heille jää tietämystä sekä positiivinen mielikuva lajista”, Heli Myllykoski  kiteyttää.

”Kaikki eläinten kanssa toimiminen on monelle nuorelle tärkeä paikka. Eläinten kanssa toimiminen rauhoittaa vilkkaitakin ihmisiä ja vastuun ottaminen eläimestä kasvattaa”, hän jatkaa.

Hepsis Teamin motoksi sanotaan: #hyvänmielenjuttuja – arjen nollausta ja metsän keskellä rauhoittumista.

”Täällä harjoitellaan sosiaalisia taitoja, toisten auttamista ja yhdessä tekemistä. Ikä- tai tasoryhmiä ei meillä oikeastaan ole, vaan kaikki toimivat yhdessä. Pidempään käyneet auttavat uusia ja saavat siitä itsevarmuutta huomatessaan, että pystyvät. Kiirettä ei pidetä, eikä ketään ’pakoteta edistymään’ ryhmän mukana”, Ehrlund summaa.

Hanna Malmivaara sanoo, että ravikoulut antavat kävijöilleen tulevaisuuteen sellaisia arvoja, joihin ei kuulu kiusaaminen missään muodossa. Heillä – kuten muissakin kouluissa – painotetaan eläinten asiallista kohtelua ja sitä, että ihminen on paras juuri sellaisena kuin hän on.

Hepsis Team on Suomen vanhin ravikoulu.
Hepsis Team on Suomen vanhin ravikoulu.Kuva: Maret Ehrlund
Ajotunnin tärkeä osa on ponien kuntoon laittaminen, sillä se on oppilaan ja ponin parasta kaveriaikaa.
Ajotunnin tärkeä osa on ponien kuntoon laittaminen, sillä se on oppilaan ja ponin parasta kaveriaikaa.Kuva: Maret Ehrlund

Tulevia ammattilaisia

Tuleeko ravikouluista tulevaisuuden ammattilaisia?
”Varmasti tulee. Täälläkin on ollut nuoria, jotka ovat jatkaneet ammattiin ja jääneet hevosalalle. Ajatuksella toteutettu hevostoimintahan antaa paljonkin eväitä elämään, lähtee sitten mille alalle tahansa”, Maret Ehrlund painottaa.

Muiden vastauksista voi päätellä samaa. Viena Kauppi toteaa, että ravikoulujen myötä lapset ja nuoret saavat opettavaisen polun kohti ammattilaisuutta. Ravikouluista on hyvä ponnistaa myös alan oppilaitokseen opiskelemaan hevosalaa.

”Ravikoulutoiminta on tärkeää, jotta saadaan mahdollisimman paljon uusia harrastajia lajin pariin ja kaikki pääsisivät sitä harrastamaan myös ilman omaa hevosta tai ponia”, Vuori muistuttaa.

Poni-Ilolan Mervi Honkonen toivoo, että tulevaisuudessa ravikouluja löytyisi yhä useamman raviradan läheisyydestä, ja muualtakin.

Raviratojen nuorisotoimintaa pidetään arvossaan tekijöiden puolelta. Janika Pasi sanoo, että perheitä, joilla ei ole mitään kokemusta hevosista, löytävät hevosten pariin, jolloin harrastajamäärät kasvavat.

”Kouvolassa ohjaajiemme kohdalla myös on nähtävissä jatkumo. He ovat aloittaneet meillä kurssilaisina, ajaneet meillä ajoluvan ja toimivat meillä nyt ohjaajina opettaen uusia kurssilaisia.”

Ravikoulutoiminta antaa asiakkaiden lisäksi paljon myös ohjaajille. Vastaajia motivoi nähdä osallistujien onnistumisen tunteet ja yhteisöllisyys, mikä paistaa toiminnan läpi.

”Parasta on se nähdä, miten hevonen ja poni voi antaa pyyteettömästi meille jokaiselle hyvää oloa ja iloa”, Saarela kiteyttää.

Teivon ravikoululla pääsee ajamaan Tandemia. Takana ravikoulusta vastaava Viena Kauppi
Teivon ravikoululla pääsee ajamaan Tandemia. Takana ravikoulusta vastaava Viena Kauppi Kuva: Anu Leppänen

Ravikouluilla on suurempikin merkitys koko hevosalalle. Viena Kauppi toteaa, että ravikoulujen avulla hevoset saadaan ihmisiä lähelle, mikä lisää lajin tunnettavuutta ja koko alan yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä.
”Raviurheilulla on entistä suurempi työ tulevaisuudessa perustella, miksi käytämme eläintä urheilussa. Uskon ravikoulujen olevan tärkeä linkki raviurheilun sosiaalisen lisenssin saavuttamisessa. Ravikoulut toimivat lajin ”näyteikkunana”.

Susanna Purojärvi on toiminut hevosalan yrittäjänä ravi- ja ratsastusurheilun puolella vuodesta 1997.
Susanna Purojärvi on toiminut hevosalan yrittäjänä ravi- ja ratsastusurheilun puolella vuodesta 1997.Kuva: Anu Leppänen

Mikkelissä startattiin ponikurssilla

Perheen pienimmät pääsivät heti tutustumaan uuteen ravikouluun.

Mikkelin ravikoulu ei ole vielä Hippoksen virallinen ravikoulu, mutta sen vakaa aikomus on sellaiseksi päätyä. Vastuuohjaaja Susanna Purojärvi kertoo, että ravikoulun toiminta alkoi maanantaina 8.4. ponikurssilla, jonka jälkeen samana päivänä vietiin läpi kaksi ryhmää aloituskurssilaisia.

”Aloituskursseille on ilmoittautunut lapsia, nuoria ja aikuisia erilaisilla taustoilla. Meitä on kursseilla kolme ohjaajaa, ja jaamme kurssilaiset sopiviin ryhmiin. Aloituskursseilla haluamme kartoittaa millaisille kursseille on tarvetta jatkossa.”

Alussa toimintaa on maanantaisin, jatkossa radan ravikoulupäiviä voidaan lisätä, jos kysyntää riittää. Purojärven kotitilalla Mikkelin Rahulassa, missä ravikoulutoiminnassa mukana olevat ponit ja hevoset asuvat, on mahdollisuus tunteihin ja kursseihin.

”Tarkoituksena on toimia ratsastuskoulujen tapaan eli alkeiskurssi, viikoittaiset vakioryhmät, yksityisopetus ja erilaiset kurssit tulevat kuulumaan ohjelmaan. Ponisynttärit ja erilaiset paketit ryhmille ravien yhteydessä ovat myös suunnitelmissa.”

Myös omalla hevosella voi osallistua tunneille. Se sopii etenkin aloittelevalle hevoselle, jolloin se voi saada ajoseuraa, mutta myös kuskille, jolle voidaan antaa vinkkejä esimerkiksi varustukseen.

”Aivan kuten ratsastuksen puolella käydään ratsukkona valmennuksissa, meillä voi käydä valjakkona.”

Mikkelin ravikoulun on tarkoitus toimia mahdollisuutena urapolkuun raviurheilun pariin lapsille ja nuorille. Ravirata antaa hyvät puitteet harrastajille lapsista aikuisiin.

”Tämä on loistava tilaisuus työskennellä raviurheilun tulevaisuuden hyväksi. Moni raviurheilun aktiiviuran lopettava poni tai hevonen voi saada ravikoulun käytössä vielä hyvän tilaisuuden opettaa uusia ihmisiä lajin pariin”, Purojärvi huomauttaa.

Vili-poni (Umetrollets Billy) on 17-vuotias ja tehnyt neljä vuotta ponikoulutöitä.
Ravikoulutoiminta käynnistyy Mikkelissä − "Tuntuu jopa luontevalta"
Vili-poni (Umetrollets Billy) on 17-vuotias ja tehnyt neljä vuotta ponikoulutöitä.
Ylivieskan ponikerho sai valtaisan suosion – täytyi jakaa kahteen ryhmään
Vili-poni (Umetrollets Billy) on 17-vuotias ja tehnyt neljä vuotta ponikoulutöitä.
Teivon ravikoulu saa tukea, jonka turvin se tarjoaa ilmaisen harrastuksen lapsille: "Olen kehottanut kaikkia ravikouluja hakemaan tähän mukaan"
Vili-poni (Umetrollets Billy) on 17-vuotias ja tehnyt neljä vuotta ponikoulutöitä.
Jutipumppuja ja kuohujuomaa – Amazing Horse Racessa saa karauttaa työkaverista ohi Vermon raviradalla

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi