Emmi Paananen vetää Perjantai-tallia. Mukaan pääsee pelkästään sillä, että ilmaantuu Vermon ravikoululle perjantaina kello 15. Paanaseen voi myös ottaa yhteyttä, niin hän tutustuttaa toimintaan. Hän myös lupaa antaa vinkkejä, jos joku haluaa järjestää samankaltaista toimintaa esimerkiksi omalla tallillaan.
Emmi Paananen vetää Perjantai-tallia. Mukaan pääsee pelkästään sillä, että ilmaantuu Vermon ravikoululle perjantaina kello 15. Paanaseen voi myös ottaa yhteyttä, niin hän tutustuttaa toimintaan. Hän myös lupaa antaa vinkkejä, jos joku haluaa järjestää samankaltaista toimintaa esimerkiksi omalla tallillaan.Kuva: Henna Siponen

Perjantai-tallissa ei tarvitse suorittaa, eikä maksaa harrastamisesta: "On ikävä sanoa, mutta tämä on osalle ulossulkeva harrastus"

Vermon ravikoululla ei kierrä arkipäivien päätteeksi perjantaipullo vaan Perjantai-talli, josta moni nuori on saanut itselleen harrastuspaikan.

Vermon ravikoululla järjestetään jo kolmatta syksyä Perjantai-tallitoimintaa 16–29-vuotiaille, mikä voi yksinkertaisuudessaan olla hengailua hevosten kanssa. Osallistuakseen nuori ei tarvitse aikaisempaa hevoskokemusta, eikä Perjantai-talliin tarvitse ilmoittautua erikseen tai tulla edes joka viikko.

Ohjaajana toimii nuorisotyön ja hevosavusteisen toiminnan ammattilainen Emmi Paananen, joka oli aloittamassa toimintaa ensimmäisenä koronasyksynä vuonna 2020.

”Pääkaupunkiseudulla on tarjolla paljon tavoitteellista harrastustoimintaa, mutta matalan kynnyksen mahdollisuuksia ei oikein ole. Ajateltiin, että laitetaan tällainen pystyyn ja katsotaan, miten menee”, Paananen muistelee.

Perjantai-talli

  • Perjantaisin klo 15–17 Vermon Ravikoulun tiloissa

  • Tarkoitettu 16–29-vuotiaille

  • Toiminta on maksutonta eikä erillistä ilmoittautumista tarvita

  • Aikaisempaa hevoskokemusta ei tarvita

Hyvin on mennyt, ja toiminta on jatkunut keskeytyksettä, vaikka välissä ravikoulun toiminta siirtyi Ypäjän hevosopistolta Vermo Areenan alaisuuteen.

Toiminnassa on säännöllisesti mukana noin 15 henkilön kiinteä porukka. Lisäksi uusia tulijoita ja epäsäännöllisesti pistäytyviä käy myös. Yleensä perjantaisin Vermon ravikoululla pyörii 6–8 nuoren joukko.

Kävijä ei maksa toiminnasta mitään, ja se olikin järjestäjille tärkeää alusta lähtien.

”Hevosharrastus on monille korkean kynnyksen takana jo ihan taloudellisesti. On ikävä sanoa, mutta tämä on osalle ulossulkeva harrastus. Myös aikuistumisen aikana nuorilla on usein elämässä myllerrystä, mikä voi estää monet harrastukset.”

Paananen kertoo, että osallistujat tulevat hyvin erilaisista lähtökohdista. Jos nuorella on pelkoa toimia sosiaalisessa tilanteessa, Perjantai-tallissa hän voi seurata tilannetta etäältä ja osallistua sitten, kun hänestä tuntuu siltä. Suorituspaineita ei ole.

Nuoret auttamassa Ravikoulun hevoskuvauksissa. Kuvassa hevoset Racing Boy ja Utopia Avenger.
Nuoret auttamassa Ravikoulun hevoskuvauksissa. Kuvassa hevoset Racing Boy ja Utopia Avenger. Kuvaaja: Elli Pölhö

Jokainen nuori on tervetullut Perjantai-talliin. Monet jännittävät tuloa, mutta silloin voi ottaa mukaan itselleen tutun tukihenkilön tai ystävän.

”Jännityksen ei kannata olla este uudelle harrastukselle. Uusia aina jännittää, ja täällä kaikki ovat sen kokeneet, ja me olemme puhuneet avoimesti asiasta.”

Tallilta saadut kokemukset kantavat arkeen

Paananen on nähnyt kasvutarinoita Perjantai-tallissa. Hän sanoo, että moni tulee paikalle ilman minkäänlaista hevoskokemusta, mutta hiljalleen itseluottamus suuren eläimen kanssa toimimiseen kasvaa ja oppimista tapahtuu lähes huomaamatta.

”Minulla on kuva, jossa yksi nuori kengittää hevosta. Hän tuli erään ryhmän mukana ilman hevoskokemusta. Hän innostui ja toiminta imi hänet heti mukaansa. Hän on luonut tiivistä yhteyttä hevosiin ja vaikka hän oli alussa hieman arka, hän esimerkiksi uskaltautui rohkeasti kokeilemaan irtokengän naulaamista kiinni. Hänen kuvansa muistuttaa minua siitä, miten paljon nuorissa voi tapahtua kasvua ja millaisia taitoja he voivat täällä saada.”

Paananen uskoo, että hyvät kokemukset tallilla kantavat myös muuhun elämään.

”Kun suorittamisen paineita ei ole ja nuori saa hyviä kokemuksia turvallisessa ympäristössä, omia rajojaan voi saada venytettyä ja minäpystyvyyden kokemus lisääntyy.”

Hevoset ovat toiminnassa suuressa roolissa ystävinä ja kumppaneina. Monet nuoret myös arvostavat sitä, että he pääsevät tekemään normaaleja talliarkeen kuuluvia asioita ja ovat hyödyksi sen kautta. Myös nuorten kokemus siitä, että he ovat aito osa talliporukkaa, on tärkeä.

”Suurimpana nuoret haluavat kuitenkin viettää aikaa ja tutustua hevoseen. Me keskustelemme paljon hevosten käyttäytymisestä ja oppimisesta ja on hienoa, että nuoret vaativat perusteluja, miksi mikäkin tehdään. Heille ei kelpaa selitykseksi, että näin on tehty aina.”

Moni perjantaitallilainen onkin innostunut hevosista ja aloittanut tavoitteellisemman harrastuksen tai alkanut jopa pohtimaan, voisiko hevosalasta löytyä heille tuleva ammatti.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi