Huihari hallitsi Erkki I. Pesosen muistoajossa – ”Tuo on vähän jännä hevonen”
Jani Ruotsalainen oli sunnuntain menestysnimi Joensuun raveissa.Kuva Jarno Unkuri.

Huihari hallitsi Erkki I. Pesosen muistoajossa – ”Tuo on vähän jännä hevonen”

Jani Ruotsalainen ohjasti valmentamansa Huiharin 3000 euron arvoiseen Erkki I. Pesosen muistoajon voittoon.

Sunnuntain Toto5-kierros ajettiin Joensuun Linnunlahdella. Suurimmat ykköspalkinnot olivat tarjolla Erkki I. Pesosen muistoajossa ja Maakunnan mestaruuksissa. Kaikissa kolmessa kisassa voittaja kuittasi 3000 euroa.

Erkki I. Pesonen muistetaan kunnallispoliitikkona ja kovana hevosmiehenä. Lisäksi hän oli vaikuttamassa suurelta osin nykypäivän kotimaiseen raviurheiluun, sillä hän ideoi autolähdöt Suomeen.

Nuorille suomenhevosille suunnattu muistoajo ajettiin kuitenkin tasoitusajona. Keulaan kiihtyi paalun ykkösradalta startannut Huihari. Hurjin vauhti oli kuitenkin 40 metrin pakilta startanneella Satasen Onnilla, joka kaasutteli heti kohti kärkeä. Se oli jo etenemässä keulaan, kunnes laukka yllätti.

Ravisävelen löydyttyä Satasen Onni harppoi uudestaan kohti piikkipaikkaa. Sinne se pääsikin, mutta vauhdikas ori sortui jälleen väärälle askellajille.

Satasen Onnin laukattua toistamiseen, kiihdytti Jani Ruotsalainen vauhtia Huiharin kanssa. Keulahevonen alkoikin viimeisen takasuoran lopussa repiä eroa ja voitti lopulta selvästi. Voittoaika oli 30,6ke.

”Lähdettiin ajamaan tasaisesti. Lasse (Huttunen) sai Satasen Onnin raville ja lähti tulemaan uudestaan. Tietysti annoimme sille keulan, mutta se laukkasi toisen kerran, niin lähdettiin ajamaan toinen tuhat reipasta”, Ruotsalainen kertoi juoksunkulusta voittajahaastattelussa.

”Pikkaisen vaihdettiin vehkeitä. Se on vähän kiivas varsa, mutta tänään oli oikein varmantuntuinen. Vähän kevensimme päävehkeitä. Se on riski menemään ja vauhtia tulee koko ajan.”

Huiharin kasvattaja ja omistaja on Ruotsalaisen puoliso Anu Suutari. Hän kuvailee voiton tulleen yllätyksenä.

”Minusta siinä oli muutama oikein kovakin hevonen mukana”, Suutari sanoo. ”Tuo on vähän jännä hevonen. Se on hirveän huono kintereistään, sellainen peitsinsekainen. Sillä tavalla se on hyväpäinen hevonen, että kun kilpailusuuntaan kääntää, se saa heti ravirytmistä kiinni. Kotonakin sillä meinaa olla liikaa intoa, mutta hyvin se rauhoittui keulaan.”

4-vuotias ruuna on aloittanut uransa mukavasti, sillä kahdeksan startin jälkeen Huiharilla on kasassa kaksi voittoa ja neljä muuta totosijaa.

”En tiedä, tuleeko siitä ihan ykkössarjalaista, mutta varmasti hyvä kilpahevonen. Kintereet ovat vähän tosiaan huononmalliset, mutta niiden kanssa meidän pitää vain yrittää pärjätä.”

Ruotsalaiselle päivä oli muutenkin menestyksekäs, sillä hän ajoi Tuomo Määttäsen valmentaman Jasmine Zonin lämminveristen maakunnan mestariksi. Tamma taisteli urheasti johtavan rinnalta ykköseksi ajalla 15,5ke.

Kylmäveristen maakunnan mestaruudessa ylivoimainen ykkönen oli Tapio Perttusen ohjastama ja valmentama Uljas Suomalainen. Kauden seitsemäs voitto tuli ajalla 25,7ke.

T5-voiton nappasivat myös Leemark’s Hector ja Hard Chip.

Toto5-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

T5-1: 7 Leemark’s Hector, 27,03%, 1,31 euroa

T5-2: 2 Hard Chip, 13,89%, 8,70 €

T5-3: 1 Huihari, 25,71%, 15,75 €

T5-4: 5 Jasmine Zon, 50,72%, 16,71 €

T5-5: 5 Uljas Suomalainen, 82,37%, 16,79 €

Vaihto: 44 238,90 €

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi