Franselmin uran isoin onnistuminen tuli Suur-Hollola-viikonloppuna. Juha-Pekka Vilkmanin silmäterä starttaa yllätysvalmiina Tammaderbyssä.
Franselmin uran isoin onnistuminen tuli Suur-Hollola-viikonloppuna. Juha-Pekka Vilkmanin silmäterä starttaa yllätysvalmiina Tammaderbyssä.Kuva: Anu Leppanen

Toto75-ennakko: Temperamenttinen tamma haastaa suuret suosikit

Juha-Pekka Vilkman sai Tammaderbyyn kaksi 6-vuotiasta suojattiaan. Menestysodotukset kohdistuvat Franselmin ylle.

Lauantaina ajettavan Tammaderbyn 15 000 euron ykköspalkinnolle ottajia löytyy kovan 5-vuotiskaksikon Huisi Hippu – Hentun Liisa lisäksi myös vuotta vanhemmissa.

Kisan jokerikorttina voi pitää jaksavaa Franselmia. Karsintalähdössä Juha Utala varmisteli sen kanssa Hentun Liisan rinnalta kakkossijan, sillä olosuhteet eivät olleet J-P Vilkmanin suojatille mieleen.

"Franselmi oli hyvä, ja yritettiinkin niin, että tamma olisi hyvä jo siihen", Vilkman taustoittaa. "Olosuhteet olivat vaan tosi hankalat sinä päivänä, kun rata petti alta aivan laattana. Tämä on iso- ja voimakasliikkeinen hevonen, ja Juha sanoi, että varsinkin kiihdytyksessä oli isoja ongelmia. Hevosessa oli intoakin aika paljon, ja sitten kun rata lohkeili noin alta, oli hankaluuksia päästä ravilla matkaan. Eikä se rata suosinut ketään."

Loppuviikolle ennustetut pikkupakkaset olisivat valmentajan mukaan Franselmille pelkkää plussaa.

"Iso juttu, jos finaalipäivänä on pakkasta ja pitävä rata. En usko Jyväskylälle tulevan kaviouran kanssa murhetta. Ilmeisesti siellä oli vain käynyt viime raveihin arviointivirhe, kun olivat jättäneet siihen aika paljon lunta, eikä pitävää pohjaa löytynyt auraamisen jälkeenkään."

Franselmin kanssa on menty karsinnan jälkeen samalla lailla kuin ennenkin. "Toivottavasti se pysyy terveenä, kun on ollut samaa murhetta kuin monilla muilla, että hevoset sairastelevat. Toistaiseksi nämä finaalihevoset ovat ihan terveiden kirjoissa", Vilkman raportoi.

Toisen finalistin, Mika-veljensä kanssa omistaman Marliesin kanssa Vilkman lähtee enemmänkin osallistumisen ilosta.

"Kun päästiin finaaliin mukaan, ollaan jo siihen tyytyväisiä", hän kiteyttää. ”En edes ollut ilmoittamassa sitä mukaan karsintoihin, mutta kun niitä ei meinannut tulla kasaan, ilmoitin tämänkin. On se kuitenkin niin, että karsintalähdöt palvelevat hevosia, kun on hyvä saada startti alle. Ja on siinä sekin, että ne ketkä pärjäävät, menevät sitten finaalin radat valitsemalla kuten kuuluu, eivätkä arvalla."

Kaksikolleen hän valitsi takarivin paikat. Marlies starttaa 11-radalta ja Franselmi numerolla 9.

"Franselmi on aika temperamenttinen ja touhukas tamma, mutta takarivistä sen pitäisi päästä ravia matkaan. Koska hevonen on ollut niin paineissaan, en uskaltanut ottaa eturiviä. Viime syksynä oli sama homma kuin nyt, että se on kelien viilennettyä virkistynyt. Varsinkin voltista on tupannut niitä lähtölaukkoja tulla", Vilkman sanoo. "Autolähtö on sinällään sille iso etu, ja siitä sen on paljon helpompi lähteä."

Franselmin uran isoin onnistuminen on Suur-Hollolan Tammatähdestä, jossa se kukisti kaksinkertaisen kuningattaren Suven Sametin. Vilkman kertoo tähdänneensä Tammaderbyyn, johon Franselmi osallistui jo 5-vuotiaana, mutta laukkasi tuolloin loppusuoralla.

"Tammaderby on se kilpailu, joka on ollut koko kauden mielessä. Tällä hetkellä ei tunnu siltä, että mikään olisi ainakaan huonommin kuin kesällä Jokimaan startin aikoihin. Väittäisin, että hevonen on parempi kuin silloin, kotioloissa ainakin. Hyviä lähtöjä se on tehnyt ja ollut asiallinen koko vuoden. Taulu on ollut välillä huonossakin kunnossa, mutta se on ehkä sitä, että hevonen on vielä vähän herkkä ja häiriöaltis. Tällä on aina vaara niille epäonnistumisille", Vilkman arvioi.

"Toivotaan, että kaikki tekevät ehjän juoksun, ja nähdään mihin Franselmi riittää. Finaalissa on kunnioitettava vastus, mutta nöyristelemään ei lähdetä", hän toteaa.

Emänsä Rituhelmen ainoaksi jälkeläiseksi jääneen Franselmin kasvattanut Juha-Pekka Vilkman omistaa tamman veljensä kanssa, mutta he ovat liisanneet sen kilpailuoikeuden Franselmi Tallille, jossa on takana isompi kimppa erilaisin prosenttiosuuksin. Sopimus kattaa sen kilpailuvuodet.

"Se juoksi vasta 5-vuotiaana huhtikuussa koelähdön. On otettu rauhassa ja laskettu sen varaan, että hevonen toivottavasti palkitsee sen vanhempana, kun vähän lykättiin aloitusta ja annettiin aikaa. Se vaati henkisesti aikaa kasvaa. Tamma oli nuorempana aika paljonkin virtavampi vielä kuin nykypäivänä. Toinen asia oli, että se on isoliikkeinen", valmentaja ruotii ja sanoo sisällä olevan vielä rutkasti petraamisen varaa ja vauhtia.

"Sillä täytyy ajaa vielä tosi raskaalla balanssilla edestä. Tähän vuoteen päästiin jo jonkin verran keventämään viime kaudesta, mutta etupäässä on yhä reilusti painoa. Sitä kun päästään toivottavasti keventämään, vauhtia tulee varmasti lisää. Jos terveyttä riittää, Franselmi voi tehdä vielä isoja harppauksia", Vilkman sanoo.

"Se on kyllä parempi painos emästään. Tämä on vähän myötämielisempi ihmistä kohtaan ja palvelualttiimpi. Franselmi siirtyy meille aikanaan siitostammaksi sitten kun sellainen aika koittaa, mutta toivottavasti ajetaan useampi vuosi kilpaa ennen kuin sellaisia tarvitsee miettiä."

Vilkman ottaa erikseen puheeksi kuskin merkityksen. Juha Utala on ajanut Franselmin 32 startista kahta vaille kaikki.

"Pitää olla tuollainen lehmänhermoinen mies kyydissä. Tamma osaa olla temperamenttinen, mutta Juhan kanssa homma synkkaa. Vaikka laukkoja on tullut, olisi niitä voinut tulla paljon enemmänkin, ja siihen isolta osalta kuskilla on ollut merkitystä."

Franselmi ja Marlies juoksee Killerin Toto75-pelin kuudennessa kohteessa lähdössä 10

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi