Nineeleven suoraan tauolta karsintavoittoon - "Finaali tulee olemaan jäätävän kova"
Veli-Pekka Toivanen tuuletteli Oulu Express -voittoa Nineelevenin rattailla. Kaksikon seuraava finaali on Kymenlaakso-ajossa.Kuva: Mia Mäki-Maunus

Nineeleven suoraan tauolta karsintavoittoon - "Finaali tulee olemaan jäätävän kova"

Oulu Expressin voittanut Nineeleven palasi tauolta voittamalla kovan Kymenlaakso-ajon karsinnan.

Kouvolan illassa nähtiin 3-vuotiaiden lämminveristen parhaimmistoa, kun Kymenlaakso-ajon karsinnat ratkottiin. Elokuussa Oulu Expressin voittanut Nineeleven oli yksi suosikeista, vaikka se oli voittonsa myötä jäänyt tauolle ja palasi suoraan karsintoihin.

20 metrin takamatkalta kiihdyttänyt ori viihtyi alussa porukan keskivaiheilla, mutta käänsi viimeisellä takasuoralla kolmannelle ja vauhdilla kärkikaksikon kimppuun. Loppusuoralle käännyttäessä se oli jo päänmitan edellä ja lasketteli varmoin ottein voittoon.

Nineeleveniä ohjastanut Veli-Pekka Toivanen kommentoi voittajahaastattelussa, että hevonen tuntui hieman uneliaalta ensimmäisellä kierroksella, mutta voitti sitten varmasti.

”Suoraan tauolta terävyyttä pikkuisen puuttui. Viimeisessä kurvissa varmistin, että hevonen pysyy ravilla ja kaikki menee hyvin. Tämän kurvijuoksu on aika lailla parantunut, ja se kyllä pystyy olemaan kärkipäässä finaalissa.”

Kouvolan kurveja jännitti kotona Siikajärvellä valmentaja Jani Oinonen. Hän on kasvattanut ja omistaa oriin yhdessä puolisonsa Jenni Oinosen kanssa.

”Pelotti se viimeinen kurvi mielettömästi, kun hevonen juoksi kolmatta ja Kouvolan kurvit eivät ole helppoja. Ori on viime aikoina mennyt ravia, mutta tuolla radalla se ei ole helppoa. Vähän myös näytti, että terävyyttä puuttui, kun hevonen ei lähltenyt silla lailla kuin sen pitäisi.”

Oulu Expressin menestyksen jälkeen pidettiin taukoa tarkoituksella, mutta sekin vähän mietitytti taustavoimia.

”Pikkuisen napakammin ajettiin ennen starttia ja yritettiin viimeistellä hevonen hyvin. Mutta tänne tuli kamalat kelit ja satoi 30 senttiä loskalunta, joten maanantaina piti ajaa viimeistelyt ja taukoa ajoon tuli pari päivää. Lisäksi paalu oli iso ja kierrettävää paljon”, Oinonen päivitteli. ”Tauko pidettiin, koska alla oli kovat kisat eikä haluttu ajaa rahasarjoja.”

Nineelevenin voittoaika 15,5 oli kuitenkin karsintojen kolmanneksi nopein. Edelle juoksivat vain Sahara Flames (15,0) ja Time Match (15,3).

”Aika oli oikein hyvä, kun hevonen juoksi varmaan viimeiset 700 metriä kolmatta. Tosi hyviä olivat kaikki voittajat, finaali tulee olemaan jäätävän kova.”

Oinonen kertoi, että oriin otteet tuntuivat poikkeuksellisilta jo ensimmäisissä treeneissä 2-vuotiaana. Kesän aikana se on kasvanut, mutta mennyt myös suurin harppauksin eteenpäin.

”Se ottaa treenin hyvin vastaan, ei paina, ei pullaa. Menee mitä mies pyytää, hiljempaa tai kovempaa, tai vaikka kävelee. Sillä on eteenpäin vievä askel ja hyvä rytminvaihtokyky. Kesän aikana se kasvoi isoksi rotkulaksi, mutta hallitsee nyt yllättävän hyvin liikkeensä. Aiemmat laukat tulivat varsamaisuutta, kun se oli niin honkkeli ja ei ihan hallinnut askeliaan.”

Oriilla on urallaan vasta 10 starttia, joista viimeiset kolme ja kaikkiaan neljä voitolla. Kakkossijoja on kolme ja ennätys 14,2ake irtosi Oulu Experessin finaalissa.

”Emme ole halunneet startteja älyttömästi ja lähdöt ovat olleet kovia. Uskon, että varsalla on hyvä tulevaisuus ja kilpailu-uraa monta vuotta edessä, jos vain saa pysyä terveenä.”

Ennen Kymenlaakso-ajon finaalia Nineeleven saa nättiä ajoa ja sen mieli pidetään iloisena.

”Se on ehkä vain pari kertaa valjaissa. Nyt vaan toivotaan, ettei viikon aikana sada vanhoja, alastomia mummoja taivaalta, jotta päästään ajamaan”, Oinonen naurahti.

Jokaisesta viidestä karsinnasta meni finaaliin kaksi parasta ja niiden lisäksi karsintojen kaksi nopeinta kolmosta. Sade piiskasi rataa, ja ajat ymmärrettävästi ravien loppua kohden kasvoivat. Silti jokaisessa karsinnassa nähtiin vahvoja suorituksia ja finaalista on odotettavissa mielenkiintoinen koitos.

Finaaliin karsintavoittajina juoksivat myös Sahara Flames, Time Match, Voice Of Reason ja Kriterium-voittaja Planbee sekä kakkossijoilta Where Is My Mind, Magazine Match, Zolamani, Second Opinion ja Emily Quackfaster. Nopeimmat kolmossijan napanneet olivat Stick Match ja MAS Furious.

Peräti kolmen varsan kasvattajana toimii Punkarin Hevostalli Ky ja Markku Punkari. Magazine Matchin ja Stick Matchin hän on kasvattanut yhteistyössä Maini ja Saku Mikkolan kanssa ja Time Matchin Katri Rantalan kanssa.

Toto64-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto64-1: 10 Sahara Flames, 32,54 %, 0,47 euroa

Toto64-2: 3 Sahara Sandstorm, 16,62 %, 2,36 €

Toto64-3: 11 Time Match, 39,79 %, 5,98 €

Toto64-4: 4 Voice Of Reason, 34,45 %, 15,29 €

Toto64-5: 12 Nineeleven, 20,70 %, 52,14 €

Toto64-6: 14 Planbee, 28,19 %, 125,31 €

Vaihto 168 716,50 €

Kuusi oikein -voitto-osuus 125,31 €

Viisi oikein 1,31 €

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi