Lennon Rapina ja omistaja-valmentaja Ari-Matti Konsti ovat päässeet viime aikoina voittoseremonioihin mukaan. Arkistokuva: Anu Leppänen
Lennon Rapina ja omistaja-valmentaja Ari-Matti Konsti ovat päässeet viime aikoina voittoseremonioihin mukaan. Arkistokuva: Anu Leppänen

”Se oli itse itsensä pahin vastustaja.”

Lennon Rapina on saanut raviajatuksesta kiinni ja tulokset ovat olleet sen mukaisia. Viimeksi Lahdessa tammikuun alkupuolella Toto75-starttinsa keulajuoksun päätteeksi voittanut 8-vuotias ruuna näyttää kykyjään lauantaina Vermon ravibaanalla.

Toto75-pelin toisena kohteena ajetaan 2620 metrin tasoitusajo, johon on ilmoittautunut mukaan 13 suomenhevosta. Kolmannelta radalta lähtevä, juvalaisen Ari-Matti Konstin omistama ja valmentama Lennon Rapina löytynee monen pelaajan lapulta.

”Kyllä minä sen kanssa aina pärjäämään lähden, jos hevonen vaan ravia tekee. Laukkojen kanssa näissä lähdöissä ei pärjätä. Ravilla pitää pysyä, kun mukana on hyvät hevoset ja vastus koko ajan kovenee. Kaiken onnistuessa odotan Rapinalta hyvää panosta lauantain kilpailuun. Vaikea sanoa, onko se ykkönen vai kakkonen, kokonaisuus ratkaisee”, Konsti ennakoi.

Lennon Rapinalle vahvimman vastuksen antanee ykkösradan Rallin Muisto ja kakkosradan Tinderi. Pahin vastustaja Lennon Rapinalle on kuitenkin aiemmin ollut hevonen itse.

”Lennon Rapina on kovin kilpailuhenkinen ja se on laukannut paljon startteihin ihan omien ajatustensa takia. Iän myötä se on tasoittunut, saanut rutiinia ja kasvanut ravurina, jolloin tulostakin on alkanut tulla. Hevosella on ollut aiemmin myös pientä vaivaa, mutta nyt sekin puoli on reilassa.”

Viime aikojen menestykset eivät ole valmentajaa yllättäneet.

”Olen aina pitänyt, että hevosella on kapasiteettia, kunhan ajatus alkaa pysymään hommassa mukana. Se on jaksava hevonen ja osaa olla nopeakin. Siinä on hyvä aihio kehittyä menestyväksi kilpahevoseksi. Kyllä viime startin voitto mukavalle tuntui, eikä se sillä tavalla yllätyksenä tullut.”

Konsti kertoo, että volttilähtö ja ajettava keskipitkä matka sopii hevoselle hyvin. Lennon Rapinaa ohjastaa Santtu Raitala.

”Juoksun kulun suhteen Rapina ei ole tarkka. Se on nyt juossut useasti keulassa, mutta kuski saa katsoa tilanteen mukaan, miten se matkaan lähtee. Rapina tarvitsee rauhallisen kuskin ja Santtu on siinä erinomainen.”

Lennon Rapinan edellinen startti on tammikuun 9. päivältä. Tässä välissä hevosella on ajettu ja treenattu normaalisti.

”Ei oikein löytynyt lähtöjä tähän väliin, ja kun se on hyviä startteja tehnyt, niin en hirveän taajasti sillä kehtaa ajaa. Hevonen sai palautua. Kävimme sen kanssa myös klinikalla heti startin jälkeen. Rutiiniluontoinen tarkastus, johon oli aika tilattuna jo aiemmin. Sinnemaan Leena katsoi sen läpi ja kaikki oli hyvin.”

Vaikka Lennon Rapina osaakin jättää kilpatoverit taakseen starteissa, löytyy hevosesta läheisriippuvainen piirre.

”Rapina on persoona. Varmaan kilpahevosten sellaisia kuuluukin olla, jokaisella on joku oma juttunsa. Tallitoimintaa pitää vähän räätälöidä Rapinan mukaan, koska sitä ei voi oikein yksin jättää talliin. Rapina vahtii toisia hevosia ja pitää omista hevosista huolta. Sen kanssa ei voi raveihinkaan lähteä porukalla, vaan yksinään. Jos kaveri lähtee mukaan, Rapina vahtii sitä. Kaveri on mielessä radalla ja mielessä, kun kaveri lähtee pois. Se on omien hevosten perään. Mutta yksinään sen kanssa ei ole kilpailupaikalla mitään ongelmaa”, Ari-Matti luonnehtii.

Juvalla Konstin tallissa on seitsemän ajohevosta, yksi siitostamma ja yksi ratsu.

”Siinä sitä niiden kanssa touhutaan ja koitetaan liikutella. Hevosia tulee starttiin lähiaikoina, muutaman viikon sisään, parikin lisää. Siinä mielessä saadaan ajaa talvella vielä kilpaa muillakin kuin Rapinalla.”

Millaista jälkeä Lennon Rapina ja Santtu Raitala saavat Vermossa aikaan?

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi