Arto Laaksonen ohjastaa ja valmentaa Novan Varjoliljaa.
Arto Laaksonen ohjastaa ja valmentaa Novan Varjoliljaa.

Toto65-ennakko: Jokaisessa startissaan menestynyt tamma tekee paluuta – ”Se teki yllättävän hyvän juoksun”

Arto Laaksosen valmentama ja ohjastama Novan Varjolilja kilpailee keskiviikkona Vermossa toisen kerran pitkän taukonsa jälkeen.

Novan Varjoliljan ura käynnistyi vuoden 2021 lopulla tamman ollessa 5-vuotias. Liisingin tytär nappasi heti kolmesta startista kaksi voittoa ja yhden kakkossijan. Sen menestyskulku jatkui viime vuonna, ja Vermosta tuli peräti kolme ykköstilaa.

Novan Varjolilja vetäytyi viime kesäkuun Vermon voittoisan kilpailunsa jälkeen tauolle.

”Tamman jalkaan tuli hieman sanomista. Se joutui jäämään Forssan karkeloista sen takia pois. Jalkahomma oli pikkujuttu, ja poisjäänti enemmänkin varotoimenpide”, Arto Laaksonen kertoo.

Orpopiru Tallin omistaman 7-vuotiaan oli tarkoitus tehdä paluukisa jo marraskuussa Lahdessa, mutta tamma joutui jäämään Orimattilassa sijaitsevaan kotitalliinsa.

”Tammalle tuli hevosten korona. Siinä sitä aikaa meni, kun tauti pitkittyi ja pitkittyi. Kaiken kukkuraksi, kun koronahomma alkoi helpottaa, tuli vuohisrupitautia. Tuollaisia vastoinkäymisiä kun tulee, menee aika hevosten kanssa yllättävän äkkiä.”

Novan Varjoliljan pitkä kilpailematon jakso katkesi vihdoin kesäkuun alussa Lappeenrannassa. Se sijoittui treenarinsa kuskaamana hopealle, eikä ole vielä yhdeksän kisan jälkeen pudonnut kaksarista kertaakaan.

”Se teki yllättävän hyvän juoksun. Tauko ja starttaamattomuus näkyivät lopussa pikkuisen. Tunsin koko matkan, ettei hevosessa ole sellaista vetoa kuin parhaassa kunnossa. Se on pikkuisen pulskassa kunnossa ja vaatii startteja ollakseen parhaassa vireessä.”

Nova Trotters Oy:n ja Pasi Patorannan kasvattama Novan Varjolilja pyrkii jatkamaan menestysputkeaan Vermossa Tammadivisioonakarsinnassa. Se lähtee Laaksosen käskyttämänä liikkeelle 20 metrin takamatkalta ja kolmosradalta.

”Olisin aika luottavainen, jos tammalla olisi startteja alla", Laaksonen toteaa. "En olisi ajanut tätä starttia, jos muualla olisi ollut sopivia sarjoja tarjolla. Mieleni olisi tehnyt ajaa vielä 2-3 sellaista vähän tavallisempaa lähtöä, mutta kun ei sopivia lähtöjä oikein ollut, ja Vermoon on mukava mennä. Vastusta on, eikä tamma ole vielä parhaassa vireessä.  

Arto Laaksosella on kova luotto suojattiinsa kesän edetessä.

”Novan Varjolilja on aika ravivarma, sillä se ei ole laukannut kuin kerran. Se on rehellinen hevonen, jolla on jaksoa, kun se on oikein timmissään. Sillä on aika hyvät ominaisuudet pärjätä pidemmällekin. Luotan siihen, että se tulee tekemään vielä kovia suorituksia.”

Laaksosella on valmennuksessaan toinenkin voitokas vuonna 2016 syntynyt tamma: Jokirannan Lahja. Se on jäänyt viisi starttia käsittävällä urallaan vain kerran voitotta. Tamma ei ole kilpaillut tällä kaudella vielä kertaakaan.

”Sillä oli samat taudit kuin Novan Varjoliljalla. Ilmoitan tamman varmaan Kouvolan raveihin tämän viikon perjantaille. Sekin on vähän lihavassa kunnossa vielä, mutta kun sillä pääsee starttailemaan säännöllisesti, se parantaa siitä.”

Jokirannan Lahjan on tarkoitus aloittaa kautensa pian.
Jokirannan Lahjan on tarkoitus aloittaa kautensa pian.Kuva: Pekka Salonen

Yllätysten arkkitehtina tunnetulla Laaksosella on valmennuslistallaan neljä muuta ravuria.

”Nelivuotinen välähdykseläinen (Älynvälähdys) on vielä keskentekoinen. Sillä on hyvä vauhti, mutta se tuntuu vielä kasvavankin. 3-vuotias lämpöinen (You Know Me) meni marraskuussa kokeessa 1.24. Sen pitäisi tulla kohta starttiin."

"Sitten on 2-vuotias (Double Or Nothing) samasta emästä (Kanyoni), mutta Mavens Waysta. Se on niin isokokoinen, että on varmaan vasta nelivuotiaana startissa. Sitten on yksi liisinkiläinen tamma (Villan Amalie). Sillä on ajettu muutamia lähtöjä, ja se on väläytellyt parempaa menoa. Sille tehtiin lihashuoltoa, ja silläkin pitäisi aloittaa kilpaileminen kohta.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi