Elan hakee Vermossa paluuta menestyskantaan.
Elan hakee Vermossa paluuta menestyskantaan.Kuva: Anu Leppanen

Toto65-ennakko: Mäkelältä mukana kolmen kovan kopla – "Viime kerta taisi olla monien asioiden summa"

Mika Mäkelä marssittaa kotiratansa Vermon keskiviikkoajoihin kolmen lahjakkaan suomenhevosen joukkueen. Menestystallin ruunat ovat voittaneet kovalla tahdilla, mutta tällä kertaa jokainen starttaa haastajan roolissa.

Mika Mäkelän valmentama Elan on tehnyt jo tähän mennessä upean kauden, sillä 7-vuotiaalla on kasassa kuusi voittoa ja 31 000 euroa tienestejä.

Elan kilpaili edellisen kerran Finlandia-sunnuntaina Vermossa. 5-7-vuotiaiden kylmäveristen lähdössä kisannut ruuna alisuoritti rajusti. Mäkelä ei osaa sanoa yhtä yksittäistä syytä suojattinsa epäonnistumiseen.

”Elan ei ollut viimeksi ollenkaan oma itsensä”, Mäkelä harmittelee. ”Se tähystettiin, eikä verikokeissakaan näkynyt mitään syytä. Viime kerta taisi olla monien asioiden summa, ja toivottavasti heikommat suoritukset jäävät yhteen kertaan.”

Ulla Holopaisen kasvattama Elan kisaa kahdeksan osallistujaa keränneessä tasoitusajossa. Siinä laatu korvaa määrän, sillä mukana on muiden muassa hirmuvireinen Core ja viime startissaan pitkän matkan volttilähetyksen SE-tulosta hätyytellyt Lumettaja.

 ”Toivottavasti Elan suorittaisi vähän sinne päin, miten on suorittanut aikaisemmin. Jos hevonen on omalla tasollaan, luulisi sen saavan jotain, mutta kovat ovat hevoset paalulla.”

Mäkelän laatutallista tulee kisaan toinenkin voitokas kilpuri, kun Viisori päättää kilpailutaukonsa.

”Viisorin annettiin hetki huilata, koska sille tuli niin pitkä kausi. Hevosta hoidettiin vähän, ja nyt on huilaamisen jälkeen treenattu. Kerran on käyty Vermossa ajamassa. Se oli hiitillä kohtalainen, mutta enhän minä kovaa ajanut. Olisinko 33-vauhdilla ajanut, jos en väärin muista.”

Vihdissä asuva valmentaja ei pullistele Viisorin kanssa.

”Ilmoitin sen starttiin, koska oli niin vähän hevosia ilmoitettu. Ne menevät aika kovaa lähdöissä tällä hetkellä, mutta pitäisi Viisorin jonkinlaisessa kunnossa olla. Se on suorittanut tauolta aikaisemmin ihan kohtalaisesti, mutta sarjat ovat nousseet. Näihin lähtöihin on tauolta jo paha tulla.”

Viisori on saanut voittajaloimen selkäänsä jo 16 kertaa.
Viisori on saanut voittajaloimen selkäänsä jo 16 kertaa.Kuva: Roosa Lindholm

Pronssidivisioonakarsinnassa Mäkelän suojateista tositoimissa nähdään Rannan Pomo. Vermon kylmäverilähtöjen kestomenestyjä arvottiin tasokkaaseen kohteeseen kasikaistalle.

”Hevosella on ollut kaikki kunnossa viime startin jälkeen. Kasirata on huono paikka, ja kun hevoselle on tullut rahaa 50 000 euroa vuodessa, ovat sarjatkin pikkuisen nousseet. Toistaiseksi se on ainakin pystynyt vastaamaan sarjojen nousuun.”

Mäkelä arvelee, että Antti Teivainen ohjastaa Rannan Pomoa maltillisella taktiikalla.

”Sisäpuolella on kovia avaajia, joten tuosta joutuu ottamaan parijonoon ja selästä laskemaan.”

Rannan Pomo on menestynyt Vermossa hurjaan tahtiin.
Rannan Pomo on menestynyt Vermossa hurjaan tahtiin.Kuva: Pekka Salonen

Kotiradan treenari ei ole suunnitellut ruunakolmikolleen varustemuutoksia. Ne kisaavat kengät jalassa, kuten Mäkelän suojatit tekevät monesti muutenkin.

”Olen niin laiska kengittäjä, etten jaksa lyödä hevosille jatkuvasti kenkiä takaisin”, Mäkelä nauraa. ”Elan hyötyisi kengättömyydestä näistä varmasti eniten. Sillä on kerran ajettu kengittä. Hevonen laukkasi silloin lähtöön ja tuli viime vuoden Suur-Hollolassa loppumatkan 23-vauhdilla.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi