Santtu Raitala on avainhahmo hattutemppujackpotin kannalta.
Santtu Raitala on avainhahmo hattutemppujackpotin kannalta.Anu Leppänen

Toto65-ennakko: Santtu Raitala pyrkii toistamaan viimeviikkoisen temppunsa – Vermossa ensimmäisen kerran hattutemppujackpot

Keskiviikkona Vermon Toto65-pelissä on ensi kertaa tarjolla hattutemppujackpot.

Viime viikolla Vermossa vietettiin Kuumaa keskiviikkoa, eikä erikoisuuksilta vältytä tämänkään keskiviikon raveissa. Veikkaus nimittäin lanseerasi vuoden alkajaisiksi hattutemppujackpotin keskiviikon 65-kierroksille. Se tarkoittaa sitä, että peliyhtiö nimeää ennalta yhden ohjastajan, jonka voittaessa kolme Toto65-lähtöä, 6 oikein -tuloksen voitto-osuudet tuplataan.

Historian ensimmäisen hattutemppujackpotin avainhahmo on valtakunnan ykkösohjastaja Santtu Raitala. 31-vuotias pihtiputaalainen on nakuttanut jo useamman vuoden ajan voittoja hurjaan tahtiin. Viime kausi oli hänenkin mittapuullaan ennätyksellinen, ja Raitala valittiin torstaina jo neljännen kerran peräkkäin Vuoden raviurheilijaksi. Valinnasta vastasi Urheilutoimittajain Liitto.

”Kyllähän tällainen valinta on oikein mukava. Aina kun urheilutoimittajat julkaisevat listan eri lajien urheilijoista, tulee se ihan mielenkiinnosta muitakin lajeja kohtaan luettua läpi. Siellä on hirveän kovia nimiä, joiden edesottamuksia tulee seurattua, niin totta kai se tuntuu mukavalta päästä heidän kanssansa samalle listalle”, Raitala kommentoi valintaansa.

Keskiviikkona Raitala joutuu laittamaan kaiken osaamisensa peliin, jos meinaa toistaa viimeviikkoisen temppunsa. Silloin hän nimittäin onnistui ohjastamaan hattutempun Toto65-kohteissa.

”Se on ilman muuta hirveän kova juttu. On ihan sama missä raveissa se tulee, niin hattutemppu on joka tapauksessa hirveän kova suoritus. Jos Vermosta puhutaan, se on verrattain kova kilpailupaikka, joten siellä hattutempun tekeminen on vielä aavistuksen vaikeampaa.”

Sitä se on tälläkin kertaa. Etenkin, kun Raitalalla on 65-kohteissa ainoastaan neljä ajokkia.

Vuosi 2021 oli Santtu Raitalan juhlaa, kuten viime keväänä järjestetyssä Ravigaalassa otettu kuva kertoo.
Vuosi 2021 oli Santtu Raitalan juhlaa, kuten viime keväänä järjestetyssä Ravigaalassa otettu kuva kertoo.Kuva: Anu Leppänen

Kuskilla muut asiat mielessä

Raveissa ohjastajalla on oltava rautaiset hermot. Raitala on osoittanut olevansa sekä huippukuski että kylmähermoinen sellainen. Virtuoosi on onnistunut kovissa paikoissa, sillä miehen meriittilistalta löytyy muun muassa voitot Seinäjoki Racessa, Finlandia-ajossa ja Suur-Hollola-ajossa. Evartin rattailla hän on juhlinut kolmena viime kesänä ravikuninkuutta.

Vaikka keskiviikkona hänellä on mahdollisuus laukaista historian ensimmäinen hattutemppujackpot, ei hän ota asiasta lainkaan paineita.

”Ei se ole minun asiani miettiä sellaisia. Keskityn omaan työhöni hevosten kanssa, eikä tuollainen vaikuta rehellisesti sanottuna mitenkään toimintaani”, Raitala toteaa jämäkästi.

Valmistautuminen keskiviikon lähtöihin on alkanut osittain jo edellisellä viikolla, kun Vermon lähtölistat julkaistiin. Silloin hän kävi läpi omat ajokkinsa, mutta suurin perehtymistyö tapahtuu vasta kilpailupäivänä.

”Usein on paljon peräkkäisiä lähtöjä, ja aika paljon asioita pitää muistaa, niin ne tulevat paremmin mieleen, kun ne ovat tuoreessa muistissa.”

On selvää, että ravilähdössä suurin merkitys menestyksen kannalta on hevosella. Mutta mikä on kuskin merkitys?

”Kyllähän se aina on jonkinlainen, mutta selvästi enemmän merkitsevät hevonen ja sen päivän kunto, vastustajien päivän kunto, ja lähtöasetelmat, jotka etenkin tämän päivän raviurheilussa näyttelevät suurtakin roolia.”

Äärimmäisen haastava tehtävä

Keskiviikkona Raitalan ensimmäinen ohjastettava on Rahajamatch. Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama ruuna on ohjastajalleen tuttu hevonen.

Aiemmin Raitala toimi 65-pelin avauskohteessa nelosradalta starttaavan Rahajamatchin pääasiallisena kuskina, mutta viimeinen yhteinen startti on syyskuulta.

”Sen kanssa on hyvä fiilis lähteä kilpailemaan. Rahajamatch on kehittynyt koko uransa ajan nousujohteisesti, niin se on näyttänyt tekevän viime aikoinakin. Se on osoittanut hyvää kuntoa ja monipuolisuutta.”

Annika Aalto ja Tapio Mäki-Tulokas vastaavat kovakuntoisen Rahajamatchin valmennuksesta.
Annika Aalto ja Tapio Mäki-Tulokas vastaavat kovakuntoisen Rahajamatchin valmennuksesta.Anu Leppänen

Kolmannessa 65-kohteessa kilpaileva Tzubodai on Raitalalle tuoreempi tuttavuus. Kaksikolla on kaksi yhteistä starttia takanaan, molemmat marraskuulta.

”Tzubodailla oli välillä pitkä tauko, mutta sen jälkeen se on parantanut otteitaan pikkuhiljaa. Kehityskaari näyttää tällä hetkellä ylöspäin.”

Seuraavaksi Raitala hyppää ensimmäistä kertaa Princess Stahlin rattaille. Kun kyseessä on entuudestaan tuntematon hevonen, ei kuski osaa arvioida sen virettä tai sen menestysmahdollisuuksia vielä.

65-pelin päätöskohteessa kisaava Callela Ladybird on puolestaan tuttu tamma ohjastajalleen. Raitala ohjasti hevosen uran toisen voiton Vermossa joulukuun alkupuolella.

”Callela Ladybird on kehittynyt sekä henkisesti että fyysisesti. Se on tuonut kilpailuotteisiin tiettyä stabiiliutta. Se on ollut hyvällä tasolla jo pitkän aikaa.”

Sitten loppuun Raitalan oma arvio. Kuinka todennäköisenä pidät kolmen 65-voiton iltaa tulevana keskiviikkona?

”Äärimmäisen epätodennäköisenä”, Raitala tiputtaa vastauksen kuin apteekin hyllyltä.

Hattutemppujackpot

- Jos Veikkauksen nimeämä kuski voittaa vähintään kolme Toto65pelin osalähtöä, 6 oikein pelanneiden voitto-osuus tuplataan.

- Hattutemppujackpot jaetaan ainoastaan 6 oikein voittoluokassa

- Jos ohjastaja ei aja vähintään 3 osalähdössä, hattutemppujackpot ei voi laueta. Kohteeseen nimettyä hattutemppujackpot-ohjastajaa ei vaihdeta, vaikka kohteeseen tulisi poisjääntejä tai muita muutoksia, jotka voivat vaikuttaa ohjastajan mahdollisuuksiin voittaa kolmea osalähtöä.

- Ohjastajavaihdosten myötä ohjastajalle voi myös tulla useampi mahdollisuus voittaa kolme Toto65-osalähtöä.

Santtu Raitala on avainhahmo hattutemppujackpotin kannalta.
Nopea rytmi säilyy maanantairaveissa, pelimuotona Toto4 euron panoksella ja korotetulla palautusprosentilla
Santtu Raitala on avainhahmo hattutemppujackpotin kannalta.
Urheilutoimittajat valitsivat Vuoden raviurheilijan ja ratsastajan – tässä tulevat lajien parhaat
Santtu Raitala on avainhahmo hattutemppujackpotin kannalta.
Santtu Raitalan ylivoima kasvoi ajajaliigassa 2022 – näin kävi rataliigoissa

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi