Urallaan 27 860 euroa tienannut Alien Hill kilpailee keskiviikkona ensimmäistä kertaa Suomessa.
Urallaan 27 860 euroa tienannut Alien Hill kilpailee keskiviikkona ensimmäistä kertaa Suomessa.Kuva: Anu Leppänen

Toto65-ennakko: Terävä tamma debytoi Suomessa

Juho Ihamuotilan valmennukseen kesällä siirtynyt Alien Hill palaa keskiviikkona neljän kuukauden tauolta.

Nelivuotias tamma on paljon hevosiin satsaavien Mikko ja Hannu Laakkosen kasvattama ja omistama. Uransa se aloitti Tuomas Korvenojan valmennuksessa, josta se siirtyi viime syksynä Reijo Liljendahlin treeniin.

Kesällä tamma suuntasi Suomeen ja Juho Ihamuotilan valmennukseen. Sieltä käsin sen piti debytoida jo vajaat kolme viikkoa sitten Lahdessa, mutta suunnitelma vesittyi pienien vaivojen takia.

”Pieni sellaisia juttuja, etten halunnut ajaa vielä silloin. Hoidettiin ne pois alta, mutta mitään sellaista ei ollut, mikä välttämättä vaikuttaisi kilpailusuoritukseen”, Ihamuotila kertoo.

Keskiviikkona Alien Hill pääsee tekemään ensiesiintymisensä Suomessa, kun se starttaa Vermon kahdeksannessa lähdössä ykkösradalta. Enintään 30 000 euroa tienanneiden lämminveristen 2120 metrin ryhmäajo toimii samalla Toto65-pelin viidentenä kohteena.

Ihamuotila odottaa tauosta huolimatta hevoselta hyvää suoritusta, mikäli käytös vain on toivotunlaista.

”Ihan hyvin odotuksin tullaan. Se on aika persoonallinen tamma. Jos se ei ole liian terävänä, minulla on ihan positiiviset fiilikset. Sitä on nyt ajettu tähän meidän systeemiin sisään. Aika perustreeniä on ajettu, mutta Lahden poisjäännin vuoksi käytiin ajamassa radalla kerran vähän reippaammin. Uskon sen olevan kilpailukykyinen, mutta ainoa asia mikä mietityttää on hevosen käytös.”

Toistaiseksi Alien Hillin kaikki startit ovat tapahtuneet Ruotsissa. Statistiikka näyttää 15 startin jälkeen neljää voittoa ja yhtä montaa muuta totosijaa. Ennätyksensä 13,3ake tamma juoksi joulukuussa Solvallassa. Ihamuotila kuvailee hevosen suoritusten olleen ailahtelevia.

”Sillä on kova kapasiteetti. Se on tehnyt tosi hyviä startteja, mutta myös huonompia. Toivotaan, että saataisiin hyviä startteja. En olisi kuitenkaan yllättynyt, vaikka se pärjäisi heti.”

Ihamuotila painottaa Alien Hillin olevan erityisen terävä tamma. Siksi ykkösrata ei ole välttämättä paras mahdollinen paikka tauolta paluussa, mutta treenari ei näe siinä ongelmaa.

”Siitä on hyvä lähteä ajamaan. En usko sen olevan miinusta, ihan hyvä paikka se on.”

Alien Hillin suku on mielenkiintoinen. Isä on siitosjätti Muscle Hill ja emä puolestaan muun muassa Villinmiehen Tammakilvan voittanut ja derbyssä kolmanneksi sijoittunut Alien Lady. Ihamuotila uskookin tammalla olevan mahdollisuudet nousta korkealle.

”Persoonallinen luonne taitaa olla tähän mennessä ollut suurin kompastuskivi. Jos kaikki toimii, ilman muuta se pystyy nousemaan, se on selvä. Mutta kuinka korkealle, se on toinen asia. On minulla odotuksia siitä, mutta käytöksen täytyy pysyä hyvänä, että se pystyy kilpailla tasollaan.”

Varustevirityksiä ei tehdä ainakaan vielä tähän starttiin. Kuskina toimiva Iikka Nurmonen saa Ihamuotilan mukaan vapaat kädet taktiikan suhteen.

”Ihan perusvehkeillä ja kengät jalassa mennään. Tämä ajetaan tietyllä tapaa taukostarttina, että nähdään, miten se käyttäytyy”, Ihamuotila sanoo. ”Tietysti lähdemme tosissaan ajamaan kilpaa, eikä Iikan tarvitse pussitella tai mitään.”

Ihamuotilalla on Vermossa toinenkin hevonen startissa. Kolmivuotias Nemea Kaka hakee uransa avausvoittoa illan toisessa lähdössä. Viime startissaan toiseksi sijoittuneen tamman kohdalla volttilähtö tuo kuitenkin paljon kysymysmerkkejä, sillä se on laukannut kaikissa neljässä tähänastisessa volttilähdössään.

”Se ei varsinaisesti ole laukkuri. Viimeksi se teki hyvän startin ja oli ensimmäistä kertaa sellainen kuin treeneissä, varaakin jäi. Voltin viitosrata on ehdottomasti iso miinus, koska se meinaa käännettäessä olla vähän hätäinen. Jos se ravia menee, sen pitäisi olla ihan kilpailukykyinen. Se on muiden keskellä hermostunut, mutta jos sen saisi pois, sillä olisi kyllä kykyjä.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi