Atupem on voittanut Joensuu-ajon urallaan kolmesti.
Atupem on voittanut Joensuu-ajon urallaan kolmesti.Kuva: Anu Leppänen

Toto75-ennakko: Täydellinen lenkkikaveri hakee jo neljättä voittoaan Joensuu-ajossa – "Tullaan koittamaan, kuinka meidän käy"

Antero Tupamäen silmäterä Atupem suuntaa lauantaina Linnunlahdelle puolustamaan vuoden takaista Joensuu-ajon voittoaan. 10 000 euron ensipalkinnolla ravattavaan koitokseen ori sai radan viisi.

Artun-Tallin omistaman ja kasvattaman Atupemin tarina on värikäs. Ori nousi suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään vuonna 2019 voitettuaan 6-vuotiaana Seinäjoki Racen, mutta sai heti seuraavassa startissaan Ruotsin kilpailureissulla Åbyssä haavan vasempaan etujalkaansa, joka jäi vihoittelemaan pitkäksi aikaa ja johti lähes vuotta myöhemmin jännevammaan.

Kaudella 2020 hevonen kilpaili vain kerran ja 2021 sitä ei nähty radoilla lainkaan.

Viime kaudella Atupem kuitenkin teki upean paluun radoille. Se voitti kauden seitsemästä startistaan viisi ja keräsi 58 000 euron kausiansiot.

Kausi kuitenkin päättyi syyskuussa ajettuun Suomen mestaruuteen, jossa etujalan vamma uusiutui.

Tämän kauden Atupem aloitti kesäkuun puolivälin jälkeen Killerillä, jossa se purjehti vakuuttavasti ykköseksi keulassa ravanneen Better Bossin rinnalta. Tuon startin jälkeen orin jalka ei ole reagoinut ja lauantaina se puolustaa Joensuun Linnunlahdella viimevuotista Joensuu-ajon voittoaan. 

”Tullaan koittamaan, kuinka meidän käy”, valmentaja Antero Tupamäki aloittaa.

”Ainakin tuntuisi, että jalka kestää ja hevonen on muuten hyvässä kunnossa. Killerin startin jälkeen sillä on ollut kaikki hyvin, eikä jalkaan tullut mitään isompaa. Tämä lähtö oli jo pidemmän aikaa sitten merkattu kalenteriin, sillä kovin usein me ei Atupemilla nykyään ajeta kilpaa”, Tupamäki kertoo. 

Atupem on Antero Tupamäen silmäterä.
Atupem on Antero Tupamäen silmäterä.Kuva: Anu Leppänen

Joensuu-ajoon Atupem sai lähtöradan viisi. Tänä vuonna kisassa on mukana Adde S.H.:n poisjäännin myötä vain seitsemän osallistujaa, mutta nyt voinee sanoa laadun korvaavan määrän. Viivalle Atupemin kanssa asettuu St Michel -osallistuja Mask Off, uutta tulemistaan tekevä Le Gros Bill, Majestic Man sekä ruotsalaisvieras Selmer I.H.

Tupamäki näkee lauantain tehtävän tasokkaana, eikä lähde etukäteen julistamaan Atupemin voittoa Joensuussa. Linnunlahden rata sopii nyt 10-vuotiaalle Atupemille hyvin, sillä se on uransa aikana kilpaillut Pohjois-Karjalassa kuudesti voittaen näistä starteista kaikki. Joensuu-ajon hevonen on vienyt kolmesti.

”Atupem oli Killerillä parempi kuin odotin ja uskon sen olevan nyt vielä parempi, mutta en tiedä riittääkö se taso tässä porukassa. Lähtöpaikkamme on varmaan asiallinen, mutta eiköhän sisäpuolelta lähtevä Le Gros Bill tähtää keulapaikalle”, Tupamäki kertoo ja toteaa heti perään taktisten valintojen olevan ohjastaja Santtu Raitalan murhe.

Tupamäki myöntää, että Atupemin saaminen taas starttikuntoon tuntuu hänestä hyvältä, mutta hyvä tunne hänellä olisi hevosesta, vaikka se ei enää koskaan juoksisi kilpaa.

”Sen kanssa on älyttömän mukavaa käydä ihan vaan lenkillä. Ori on täydellinen lenkkikaveri, joka ei tee virheliikkeitä, mutta toki hienoa, että ollaan taas päästy kilparadoille.” 

Atupem on viime vuosina toiminut myös siitosorina. Tänä vuonna tammoja on ollut alle 20 ja ainakin Tupamäki kertoo olevansa määrään tyytyväinen.

”Torstaina viimeksi käytin sitä Terho Rautiaisen luona hyppäämässä. Se on aina neljän tunnin keikka, kun Laukaasta lähdetään käymään Terhon luona Kangasniemellä.”

Tälle kaudelle Atupemin kanssa on yksi suurempi tavoite, mikä ei liity varsinaisesti kilpailemiseen. Toki sillekin puolelle Tupamäellä on ajatuksia.

”Olisi komeaa päästää hevonen terveenä tauolle sitten syksyllä. Silloin olisi mukava jatkaa heti sen treenaamista ensi kesää varten. Monena viime vuonna aina syksyllä on aloitettu kuntouttaminen treenaamisen sijaan”, valmentaja pohtii.

”Mennään nyt startti kerrallaan, mutta totta kai syyskuun alussa ravattava Suomen mestaruus meitä kutkuttelisi ajaa, kun vuosi sitten se vielä voitettiin”, hän lisää. 

Lauantaina Atupem kilpailee normaalilla varustuksellaan. Jaloissa on rautakengät, eikä mitään silmälappuja tule.

”Tällä ei ole edes suojia jalassa. Vedettävät korvapallot taidan laittaa sille ja Santtu saa sitten päättää vetääkö niitä vai ei”, Tupamäki sanoo.

Atupem juoksee Joensuun ravien lähdössä 10, joka on Toto75-pelin kuudes kohde.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi