Toto75-ennakko: ”Ei mikään mammanpoika”
Werner Ors on 19-vuotiaan valmentaja-ohjastaja Siiri Mäkisen silmäterä. Ruunan viimeisin voitto tuli Mäkisen ohjastamana Juniorikypärien osalähdössä Vermossa pari viikkoa sitten. Porin Toto75-kierroksella hevosen ohjaksissa on Antti Teivainen. Pekka Salonen

Toto75-ennakko: ”Ei mikään mammanpoika”

Tämän viikon Toto75 ravataan Porissa, jossa kierrosta värittävät St. Legerin ja Satakunta-ajon finaalit. Kuudentena kohteena kiihdytetään enintään 50 000 euroa tienanneiden maili, johon starttaa myös 19-vuotiaan Siiri Mäkisen valmentama Werner Ors.

Juniorikypärät-kilpailusarjassa hienosti menestynyt ja ennen päätöskisaa sarjan kakkospaikkaa pitävä Mäkinen ohjasti suojattinsa osalähtövoittoon Vermossa pari viikkoa sitten. Auton takaa viidenneltä radalta keulaan ampaissut Werner Ors ei luopunut johtopaikastaan. Ruuna voitti lähdön vakuuttavalla tyylillä. Tolppa oli ensimmäinen sitten viime vuoden marraskuun, vaikka hevonen on ollut mukavassa tuloskunnossa pitkin syyskautta.

”Hevonen on tällä hetkellä huippuvireessä. Myös keli oli Vermossa kylmä ja kuiva, jolloin happi kulkee parhaiten. Olemme olleet koko ajan hyvällä tasolla, mutta viimeksi kaikki osui voiton suhteen kohdilleen”, Mäkinen kertaa.

”Se on painava domingoorssilainen. Painetta on sekä kotona että raviradalla. Vermossa olisimme varmasti menneet kovempaakin, jos olisi oikeasti ajanut, mutta se oli sellaista pitelemistä. Hevonen painaa keulassa ja varsinkin, jos rinnalla on joku.”

Porissa Werner Orsia ohjastaa Antti Teivainen. Takarivin starttipaikka radalta 11 tietää haastetta. Menestys tulevassa startissa on Mäkisen mukaan hyvin pitkälle juoksunkulkuriippuvainen.

”Lähtöpaikka Porissa on tosi huono tuollaiselle hevoselle, joka painaa paljon lähdössä. Werner Ors on kuitenkin nyt voimissaan ja uskon sen osalta pärjäämiseen. Riippuu paljon, mitä tapahtuu ensimmäisellä viidellä sadalla metrillä. Jos juoksunkulku on yhtään meidän puolellamme, mahdollisuudet ovat olemassa.”

Werner Ors on Mäkisen perheen kasvatti ja syntynyt 6-vuotta sitten sisarusten, Siiri ja Senni Mäkisen, ensimmäisestä omasta hevosesta Show No Mercysta. Samasta emästä on myös Siiri Mäkisen toinen valmennettava, nelivuotias tamma Wera Winner. Mäkinen on ollut mukana molempien valmennuksessa alusta saakka.

”Werner Ors oli opetuksessa Kamppurin Hannulla ja kävi Holopaisen Esalla, mutta muuten se on ollut täällä Juupajoella. Äikkään Jari valmenteli sitä naapurissa ensimmäiset vuodet, mutta olimme silti siinä täysin mukana. Kun hevonen siirtyi meidän pihaan isäni Timon valmennuslistoille, se käytännössä siirtyi minun käsiini. Otin silloin vastuun valmentamisesta kokonaisuudessaan, vaikka olin vielä silloin alaikäinen”, Mäkinen valottaa ja tuntee hevosensa perin pohjin.

”Werner Ors on tosi rehti hevonen, ei jätä suoritustaan ikinä vajaaksi ja tykkää tehdä radalla kaikkensa. Sen suoritukset eivät ole päivästä riippuvaisia, se ei ailahtele.”
Siiri Mäkinen

”Jos joku startti on vajaa, niin silloin vikaa on etsittävä terveydestä. Hevonen ei ole mikään mammanpoika, vaan aika luonteikas tapaus.”

Mäkinen sanoo Werner Orsin olevan syyshevonen, jolta nykyvireessä voi kelien viilentyessä odottaa hyviä tuloksia.

”Niin kauan kuin ei hokkeja tarvitse käyttää, on meille plussaa. Pikkuhokeilla voidaan vielä juosta kilpaa, mutta loppusyksyllä jäädään molempien hevosten kanssa talvitauolle. Toivotaan, että säät suosisivat.”

Mäkisen omat tavoitteet ovat kehittyä valmentamisessa ja kilvanajossa edelleen. Kaikki osa-alueet kasvattamisesta ohjastamiseen kiinnostavat.

”Werner Ors on näyttänyt ja opettanut älyttömän paljon tästä lajista ja antanut onnistumisen tunteen. Tätä haluaa ehdottomasti jatkaa. Suunnitelmissa olisi, että ensi vuonna treeniin tulisi ensimmäinen ulkopuolisen hevonen”, Mäkinen sanoo.

7 oikein -lehti näkee, ettei Werner Ors ole välttämättä ulkona kamppailusta takarivin lähtöpaikasta huolimatta. Ideasuosikin viittaa Porin Toto75-6:ssa asetellaan myös kolmosradan Global Venturen harteille. Yhdeksännen radan Zogo Match on avannut taukonsa jälkeen lupaavasti.

Totokohteisiin

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi