Evartti suomenhevonen Elitkampenissa Solvallassa 2024
Evartti taisteli Elitkampenissa hienosti kakkoseksi.Kuva: Anu Leppänen

Toto75-ennakko Härmä: Suomalaisilla ennakkosuosikkien paineet Nordic Kingissä

Härmän Powerparkin juhannus huipentuu lauantaina iltapäivällä ajettavaan Nordic Kingiin. Hevosurheilu jututti suurimpien suomalaistoivojen valmentajia.

Samasta tallista tulee sekä suosikki että yllättäjä

Tuore Elikampen-kakkonen Evartti on Nordic Kingin suurin suomalaistoivo, kun Antti Ojanperän valmennettava arvottiin radalle neljä. Oriin ohjaksissa jatkaa hovikuljettaja Santtu Raitala.

”Kelpo paikka. Tuosta on varmasti hyvä kiihdyttää”, Ojanperä toteaa tyytyväisen kuuloisena.

Elitkampenin jälkeen Evartilla pidettiin suunniteltu huoltotauko Nordic Kingiä ajatellen. Starttiväli Härmään on neljä viikkoa.

”Kotona on ajettu reippaammin, joten vireen pitäisi olla ihan ennallaan. Varoaikojen takia ei tarjolla edes ollut mitään järkevää lähtöä”, valmentaja ajattelee.

Elitkampenissa Evartilla ajettiin keulapaikalta ja sama taktiikka voi toistua nytkin.

”Katsotaan mitä tapahtuu, mutta totta kai haaveilen keulajuoksusta. Liki se jo mielestäni on huippukuntoa”, hän toteaa.

Nordic Kingissä Evartti juoksee tutuilla varusteilla. Kengät on tarkoitus riisua ainakin edestä.

Tallikaveri Herra Heinämies puolestaan avaa matkaan heti Evartin ulkopuolelta. Siitä Ojanperä jopa maalailee kisan jokerikorttia.

”Ollaan koitettu tähän lähtöön vähän panostaa. Viimeistelyt tullaan ajamaan eritavalla kuin Heinämiehellä on totuttu. Se viimeistelee loppuviikosta Evartin kanssa porukassa”, hän kertoo.

Viimeksi Kajaanissa Herra Heinämies sijoittui kuudenneksi, kun taas sitä ennen se voitti lähtönsä Vieremällä.

”Kun sille sattuu hyvä päivä, se osaa olla aika hyvä. Todennäköisesti ajetaan ilman kaikkia kenkiä.”

Iikka Nurmonen kannustaa H.V. Tuurin Nordic Kingissä liikkeelle seiskaradalta.
Iikka Nurmonen kannustaa H.V. Tuurin Nordic Kingissä liikkeelle seiskaradalta.Kuva: Anu Leppänen

H.V. Tuurin tilannetta mutkistaa lähtörata

Nordic Kingin viimevuotinen voittaja H.V. Tuuri tykittää lauantaina matkaan seiskaradalta Iikka Nurmosen ohjastamana. Samalla lähtönumerolla valjakko voitti kilpailun viime vuonna.

”Töitä joutuu ori tekemään, jos meinaa keulaan päästä. En osaa sanoa yhtään, riittääkö nopeus tuolta kärkeen. Ratoja 1–4 toivoin, mutta onneksi Iikka tuntee hevosen ja osaa ajoittaa askeleet lähtöviivalle”, valmentaja Ossi Nurmonen sanoo.

Myös H.V. Tuuria hoidettiin viime kisan jälkeen. Vaikka viimeksi Kajaanissa H.V. Tuuri kiri muiden takaa tulisesti maaliin ehtien kolmanneksi, on sen uran parhaat juoksut nähty keulapaikalta. Siksi jo eturiviin pääseminen oli iso asia.

”Vanhalla hevosella on kulumia, joten onneksi päästiin hoitamaan se nyt tässä välissä. Viimeistelyt ajoin jo oikeastaan maanantaina ja loppuviikosta en aja hevosella enää ollenkaan kovaa. Annan vain pientä liikettä ja käytän sitä uimassa. Vaikka ikää Tuurilla on jo 14 vuotta, virtaa siinä edelleen riittää”, Nurmonen hymähtää.

Tarkkaa sijoitusta Nurmonen ei lähde etukäteen veikkaamaan, mutta menestysmielellä hän Maaningalta Härmään lähtee. Sijoitus kolmen joukossa voisi olla tyydyttävä.

”Juoksunkulku ja päivänkunto ratkaisee niin paljon, mutta voittoa me tietysti tavoitellaan.”

V.G. Voitto ei vielä tällä kaudella tappiota tunne.
V.G. Voitto ei vielä tällä kaudella tappiota tunne.Kuva: Merja Ahola-Turpeinen

Seppo Suurosen tallista Nordic Kingissä nähdään 7-vuotias V.G. Voitto

Kahdesti tänä vuonna startannut ori joutui arvonnassa kymppinumerolle.

”Ajetaan sieltä paikalta, mikä saadaan. Ei auta valittaa”, kokenut valmentaja ajattelee

Treeniotteiden perusteella Suuronen kuitenkin uskaltaa lauantaina odottaa V.G. Voitolta oikein positiivista suoritusta. Viimeksi Kajaanissa hevonen voitti lähtönsä täysin ylivoimaisesti.

”Se on treenannut oikein hyvin, joten ihan mielenkiintoista lähteä katsomaan kuinka meidän käy. Mitään takapakkia ei välissä ole ollut ja hevonen on jo ollut ihan valmis noihin kahteen edelliskisaan, joten ihan tyytyväisinä ollaan mukana.”

Kauden avauskisoissa Henri Bollström on ohjastanut V.G. Voittoa, mutta Härmässä hevosen kyytiin palaa sitä aiemmin uralla pääsääntöisesti ajanut Ari Moilanen.

”Henkka tuuraili Aria, kun hän ei ollut raveissa paikalla. Ihan sama kumpi miehistä siellä kyydissä istuisi, tuskin tuo olisi ongelma”, Suuronen ajattelee.

Härmässä hän kertoo odottelevansa V.G. Voittoa toton tuntumaan.

”En oikein tunne ulkomaalaisia vastustajia, mutta viime starttien perusteella olen ihan positiivinen.”

Nordic Kingin jälkeen V.G. Voiton on tarkoitus kilpailla Suur-Hollola-ajossa, jossa se pääsee liikkeelle 20 metriä kokeneiden konkareiden etupuolelta.

”Sillä se onkin tosi hyvä lähtö sille”, Suuronen päättää.

Nordic King ajetaan Härmän Toto75-kierroksen päätöskohteena lähtönä numero 11.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi