Ukkoherra (2) jaksaa tehdä töitä menestyksensä eteen, jos vain malttaa ravata.
Ukkoherra (2) jaksaa tehdä töitä menestyksensä eteen, jos vain malttaa ravata.Kuva: Anu Leppänen

Toto75-ennakko: Iso laukkariski volttilähdössä - säännöllistä starttirytmiä hakemassa

Juha Kortekallio on kokenut valmentaja, joka ei odotuksillaan retostele. Ukkoherra yrittää yllättää miehen lauantaina positiivisesti.

Mikkelissä kautensa 14. tammikuuta aloittanut, ja siellä jumiin väsyvän taakse jäänyt Ukkoherra teki maanantaina reilun 800 kilometrin retken Ouluun ja takaisin. Juvalle oli tuomisina kakkossija 2. sisältä, ja hevonen esitti samalla nousukuntoa haastamalla keulan Tinderin.

Ukkoherran valmentaja Juha Kortekallio palasi Oulusta hieman kaksijakoisin miettein. Huippusuorituksella ruuna olisi pamauttanut Tinderistä ohitse, mutta ihan sellaista ei hevoselta vielä nähty.

“Ukkoherra petrasi Mikkelin suorituksesta, mutta otteista puuttui rähinä”, Kortekallio analysoi. “Se on tosi rento matkustaja, eikä reissusta palautuminen ollut hevoselle mikään ongelma. Tietenkin sillä tavalla olen huolissani, että Ukkoherran pitää vielä parantaa selvästi, jotta olisin siihen täysin tyytyväinen. Toivottavasti hevoseen tulee lisää pörhäkkyyttä starttien myötä.”

Kortekallion toive voi toteutua, sillä hänen mielestään säännöllinen starttirytmi on kehittyvälle suomenhevoselle kaiken perusta.

“Ukkoherra on ollut perusterve hevonen koko ikänsä. Se on kuitenkin kotona laiska, eikä sitä treenaamalla saa huippuiskuun. Syksyllä kaikki radat tarjosivat yhtäkkiä samanlaisia sarjoja, ja Lappeen lähtöön ei voi lauantaiksi asettaa kovin suuria odotuksia, sillä voltista Ukkoherra lähde ravilla.”

Valmentaja tietenkin toivoo, että hän olisi asian suhteen väärässä. Ravireissu on nopeasti pielessä, jos heti aja-komennon jälkeen tulee hyppy.

“Kolmosrata antaa meille pieniä mahdollisuuksia ehjän suorituksen suhteen. Laukkariski on kuitenkin iso, ja jatkossa hevoselle pyritään saamaan onnistumisia ryhmälähtöjen kautta.”

Jos lähdetään ajatuksesta, että kiihdytys sujuu ilman harha-askelia, ei Kortekallio siltikään ole erityisen toiveikas.  

“En ihan kärkeen hevosta odota, vaikka on se toki mahdollista. Lappeen pyöreällä radalla on vaikea tulla takaa kärkitaistoon. Siksi olisi mennyt hyvin, jos Ukkoherra nousee korotetuille rahoille. Ehkä sijat kolme-viisi ovat sellaisia, joita voisi kaiken onnistuessa odottaa. Voitto voi olla turhan kaukaa haettu.”

Kortekallio satsaa edelleen hevosiin, mutta pienemmässä mittakaavassa kuin hurjimpina vuosina.

“Viimeisinä aikoina tallissa on ollut tasaisia hevosia, eikä sellaisia huippuja varmaan tulekaan. Nuoria varsoja on viisi, ja niistä sitä tietenkin odottaa tulevaisuudessa jotakin.”

Valmentaja toivoo, että suomenhevosten kanssa toimivien eteen tehdään kaikki mahdollinen, jotta hevosilla olisi tulevaisuudessa paremmin kilpailumahdollisuuksia.

“Seuraan ravipolitiikkaa, ja olen 20 vuotta sanonut, että jokaista maan kilpailusihteeriä pitäisi aktiivisesti pyrkiä kouluttamaan. Heillä on uskomattoman suuri valta raviurheilussa. Moni ei varmasti edes ymmärrä miten suuri, ellei se osu omien hevosten kohdalle.”

Kilpailumahdollisuuksista ja raviratojen profiloinnista on puhuttu viime aikoina paljon. Ratojen sarjatarjonta on sekin ollut tapetilla, mutta jäänyt Kortekallion mukaan vaille ryhtiliikettä parempaan.

“Ammattitaidossa ja yhteistyössä ei olla menty ainakaan sarjoja vertaillessa eteenpäin. Muutaman tuhannen maksaneella tuontiruunalla voi ajaa kilpaa vaikka päivittäin, mutta suomenhevosille ei lähtöjä löydy lähiradoilta, jotka ajavat parhaimmillaan yhteensä kolmena päivänä viikossa.”

“Tilanne on kasvattajien ja omistajien osalta sietämätön. Nuorille suomenhevosille kun ei löydy edes selkeää nollasarjaa, niin kuinka siinä tuetaan kasvatusta ja miten omistat jatkossa hevosia?”, Kortakallio kysyy.

Ukkoherra juoksee lähdössä 8, joka on Toto75-pelin neljäs kohde

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi