Niko Jokela nappasi kesällä Torniossa peräti kolme Toto75-voittoa.
Niko Jokela nappasi kesällä Torniossa peräti kolme Toto75-voittoa.Kuva: Teemu Kangas

Toto75-ennakko: Jannu huoleton ja Careless Guy - kuin kaksi marjaa

Niko Jokelan perheen kasvatti Careless Guy jahtaa Kasvattakruunun finaalipaikkaa lauantaina Seinäjoella.

Careless Guy eteni Kaustisen märissä olosuhteissa etusuoralla päättäväisesti kärkipaikalla, josta se teki olosuhteisiin nähden kovan tuloksen 15,7/2120m. Vastus oli toki helpompi kuin lauantaina, mutta myös tuossa Kaustisen lähdössä oli mukana hyviä varsoja. Hevosen valmentaja Niko Jokela suhtautuu maltillisesti, kun kolmevuotiaan kapasiteettia pitäisi arvioida.

"Careless Guy on mennyt hyvin, mutta ei se omassa ikäluokassaan mikään tähtihevonen ole", Jokela aloittaa. "Siitä toivotaan ensi vuodelle hyvää kilpahevosta. Uran alussa on ollut kaikenlaista pientä. Ruunaus, irtopalojen poisto ja se kevään kuuluisa vuohisrupitauti. Se oli hevoselle hankala, ja siinä meni pitkän aikaa, kunnes ruuna tervehtyi kunnolla. Kokonaisuutena hevoseen pitää tietenkin olla tyytyväinen."

Kriterium-karsinnan kolmossija tuloksella 15,3a/2600m kertoo siitä, ettei ikäluokan kärki oli kuin muutaman kymmenyksen päässä. Alle 10 000 euron voittosummalla kilpaileva ruuna onkin valmis nousemaan vielä korkealle.

"Lauantaina realistinen tavoite on finaalipaikka, ei lähdetä välttämättä ihan voitosta puhumaan. Hevosen kanssa on edetty rauhassa ilman sen kummempia paineita."

Lainaohjastajana kotiradallaan kilpaileva Jokela on ollut omalla toimintasäteellään huipulla jo pitkään. Uran alussa ei 100 voiton vuosista haaveiltu, mutta kaksi toisenlaista tilastokummajaista Nikolta löytyy. Nuoruusvuosinaan 1994 ja 1997 mies ajoi yli 40 starttia molempina vuosina, mutta ei voittanut kertaakaan.

"Se söi miestä", Jokela muistelee. "Nuorena poikana oli Vellulla (Veli-Erkki Paavola) töissä, ja sain ajaa ihan pärjääviä hevosia. Into oli mahdottoman kova, jonka lisäksi ainakin luulin, että taitoakin löytyy. Ei vain tahtonut millään onnistua. Nyt on muutaman kerran pystynyt puhkaisemaan 100 voiton rajan vuoden aikana, mikä on kova merkkipaalu kuitenkin", Jokela vertailee.

Kuluva vuosi saattaa lopulta olla jopa Jokelan uran paras, ja Careless Guyn menestys voisi tuoda siihen kruunun.

"Ilman muuta hyvin on mennyt, pitää olla tyytyväinen. Ikää tulee lisää, ja voi olla, että tulevina vuosina reissaaminen vähentyy jonkinverran. Mitään ei ole lyöty lukkoon, mutta sellainen suuntaus on ollut ajatuksissa."

Careless Guy voittajana Kaustisella 7.11.
Careless Guy voittajana Kaustisella 7.11.Maalikamera

Miehen alustavat suunnitelmat eivät kuitenkaan vähennä raviurheilua Jokelan perheessä. Hän on puolisonsa Riikka Seppäsen kanssa panostanut muutaman viime vuoden aikana taas omaan valmennustoimintaan. Opetettavien varsojen myötä tallissa on 10 hevosta, ja menestystä on tullut kiihtyvään tahtiin. Viime lauantaina kaksivuotias Uranos yllätti kaikki puristamalla kaksivuotiaiden oriiden ja ruunien Kasvattajakruunu -finaalissa arvokkaalle kakkossijalle.

"Oli se ilman muuta myös meille yllätys", Jokela kommentoi. "Ennen koelähtöä ei ollut mitään tavoitetta tai suunnitelmaa välttämättä ajaa tänä vuonna kilpaa. Uranos meni kokeessa helposti kovaa, ja ajattelin, että sillä voisi muutaman kisan kokeilla. Ennen koelähtöä ei periaatteessa ollut mitään odotuksia, mutta siinä se osoitti kykyjään."

Kasvattakruunu -välierässä finaalipaikkaa tavoitteleva Careless Guy on kahdeksanvuotiaan tokaluokkalaisen Lempi Jokelan ensimmäinen oma kasvatti. Niko-isä on aina ykkönen, mutta on nuorella tytöllä toinenkin idoli.

"Lempi on ihan armoton Santtu-fani. En osaa sanoa, miksi hän Santtu Raitalasta niin paljon tykkää, mutta hän on tyttäreni ehdoton suosikki", Jokela nauraa.

Careless Guy juoksee Seinäjoen Kavioliiga-ravien lähdössä 5, joka on Toto75-pelin avauskohde

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi