Sole Olee on aloittanut uransa huikealla statistiikalla.
Sole Olee on aloittanut uransa huikealla statistiikalla.Kuva: Nelli Saari

Toto75-ennakko: Kevätaurinko säteilee Kokkolan suunnalta - "Haluan antaa nuorille mahdollisuuden"

Kirsi Nikan valmentama Sole Olee on noussut kesäratojen kuningattaresta Toto75-lähtöjen eliittiin.

Kannus, Kauhava, Kalajoki, Halsua ja Lapua. Sole Olee aloitti uransa värisuoralla, joka hakee vertaistaan. Tuhannet kesäratojen ystävät pääsivät näkemään lahjakkuuden, joka pääsi aloittamaan uransa vasta viisivuotiaana. Sen jälkeen menestystä on tullut paljon kovemmistakin ympyröistä, ja uran ensimmäinen Toto75-voitto on lauantaina mahdollinen.

"Onhan hevosen ura on ollut toistaiseksi ihan käsittämätön", Kirsi Nikka ihastelee. "Tamma on totisesti yllättänyt, ja erityisesti vaikutuksen on tehnyt se, miten hyvin se on pitänyt kuntonsa ja kuinka paljon se on kehittynyt pitkän kilpailurupeaman aikana."

Tuorein suoritus meni alakanttiin, mutta se lähtö pitää unohtaa.

"Sole Olee todettiin kipeäksi Tampereen finaalilähdön jälkeen. Tamma sai lääkekuurin, ja sen vuoksi hevoselle tuli pieni tauko. Tervehdyttyään hevonen on tuntunut harjoituksista normaalilta. Meille tuli lisää lunta, joten pääsi ajamaan napakalla radalla yhden reippaamman harjoituksen. Tuskin hevonen on lauantaina tukkoinen."

Nikka ei varsinaisesti toivonut eturiviä, mutta hän on tyytyväinen lähtöasetelmiin lauantain kisassa.

"Takarivi olisi sairastauolta ollut ehkä parempi, silloin ei olisi tarvinnut missään nimessä olla kovimmassa kiihdytyksessä mukana. Vitosrata on kuitenkin ok, ja toivotaan, että hevonen saisi jonkun hyvän juoksupaikan kärjen tuntumasta. Toivon rauhallista reissua."

Sole Olee on juossut toistaiseksi 18 kilpailua urallaan totosijoin 9-6-1. Yhtä kovaa startistiikkaa ei Suomesta monelta, vaikka kahlaisi koko 2000-luvun läpi.

"Kaksi hutia on tullut, Teivossa sairastelun vuoksi, ja Kokkolassa oli kerran ongelmia balanssin kanssa, mikä oli syy floppiin. Muutoin tamma on aina pystynyt antamaan parhaansa, ja se on tuonut aina totosijan."

Valmentaja haluaa tietoisesti antaa myös nuorille uusille kuskeille mahdollisuuksia näyttää kykynsä. Tuukka Varis on vasta 18-vuotias, mutta osoittanut jo pystyvänsä ajamaan Toto75-voittoja.

"Hannu (Torvinen) sai uransa alkuaikoina sauman ajaa hevostani, ja Tuukka Varis on pätevä kaveri. Arvostan sitä, että hän perehtyy lähtöihin, kuuntelee ja osaa antaa itsekin palautetta. Yhteistyö sujuu hyvin, joten tuollaisen sosiaalisen ja puheliaan kaverin sopii hyvin hevoseni kyytiin. Haluan antaa nuorille mahdollisuuden."

Kokkolan naisen edellinen menestyhevonen Bory nappasi yhden pronssidivisioonafinaalin voiton nimenomaan Torvisen ajamana, jonka lisäksi hevonen nappasi kaksi muuta silloista Toto76-voittoa.

Bory oli kestävä kilpahevonen. Se juokse Kirsi Nikan valmennuksesta kaikki uransa 102 starttia, ja ansaitsi lähes 100 000 euroa. Bory juoksi kahtena kautena 11-alkuisen kilometriajan, ja pystyi peräti 52 kertaa puristamaan kolmen parhaan joukkoon.

"Boryn jälkeen on ollut monenlaista saappaantäyttäjää, ja on sitä välillä miettinyt, että tuleeko tästä mitään. Parhaimmillaan oli viisi-kuusi ajohevosta maatalouslomittajan työn ohessa, ja vaikka välillä tuli pieniä onnistumisia, niin ei siinä mitään järkeä ollut. Työtä alkoi olla joka suhteessa liikaa."

Nikka on järkevöittänyt toimintaansa, mutta ei hän sentään sohvaperunaksi ole heittäytynyt.

"Sole Olee on nyt ainoa ajohevoseni, jonka lisäksi varsotan muutamia vieraitten tammoja. Siinä on työn ohessa ihan riittävästi. Kun aamulla herää, niin tietää tasan tarkkaan, että töitä on riittävästi, eikä vapaa-ajan ongelmia tule", Nikka nauraa.

Sole Olee juoksee lähdössä 6, joka on Toto75-pelin toinen kohde

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi